MTI

Kémkedhetett egy műholdas technológiával foglalkozó hollandiai cég vezetője

Párizsban letartóztatták az Aratos Group nevű műholdas technológiával foglalkozó hollandiai székhelyű cég vezetőjét, a görög állampolgárságú Nikosz Bogonikoloszt, akit Oroszországnak való kémkedéssel vádolnak - írta csütörtökön a holland sajtó, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) forrásaira hivatkozva.

A férfit, aki állítólag érzékeny amerikai technológiákat adott át az oroszoknak, május 9-én vették őrizetbe, jelenleg amerikai kiadatására. Az Aratos Group hollandiai és görögországi fiókkal rendelkező műholdas technológiát fejlesztő cégcsoport Bogonikolosz tulajdonában van. "Az állítások szerint, miközben a cég látszólag a NATO és más szövetséges országok védelmi vállalataként működött, kettős üzelmet folytatott, és támogatta Oroszország háborús erőfeszítéseit valamint új generációs fegyvereik fejlesztését" - áll Breon Peace amerikai ügyész nyilatkozatában.

Az FBI szerint Bogonikoloszt az oroszok 2017 körül szervezhették be, amikor arra kérték, hogy moszkvai üzleti tárgyalására egyedül érkezzen, "mivel a napirenden nagyon kényes kérdések fognak szerepelni". A nyomozóiroda azt állítja, hogy a férfi azóta is részt vesz amerikai eredetű katonai és kettős felhasználású technológiák Oroszországba csempészésében. "Ezek a szigorúan ellenőrzött és érzékeny technológiák magukban foglalják a katonai alkalmazásokban használt fejlett elektronikai tesztberendezéseket, például kvantumkriptográfiát és a nukleáris fegyverteszteket, valamint a taktikai harctéri felszereléseket" - áll az FBI közleményében.

Az Aratos Group 2016-ban hozta létre székhelyét a hollandiai Rijen városában, és 2021-ben a NATO minden évben meghirdetett innovációs pályázatán döntős helyet ért el a mesterséges intelligenciát és blokklánc technológiát érintő projektjével. A Telegraaf című holland napilap szerint az Aratos Group tagságát a holland védelmi ipari cégek ernyőszervezete (NIDV) azonnali hatállyal felfüggesztette. Tavaly októberben a holland katonai titkosszolgálat vezetője, Jan Swillens arra hívta fel a figyelmet, hogy holland csúcstechnológiai vállalatok, "tudtukon kívül" adják el technológiáikat az orosz titkosszolgálat által létrehozott cégeknek. Swillens, a Financieele Dagblad című napilapnak adott interjúban elmondta, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) fedőszervezeteket és cégeket hozott létre azzal a céllal, hogy technológiát vásároljanak Hollandiában, és azt katonai célokra Oroszországba csempésszék, így kerülve ki a szankciókat.

Tavaly márciusban a holland külügyminisztérium kémkedés miatt kiutasított 17 orosz diplomatát, akik közül néhányan feltehetően a GRU-nak dolgoztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!