MTI

Izraeli IT cégek civileket megfigyelő kémprogramjai segítik a diktatúrákat

Izraeli információtechnológiai (IT) cégek civileket megfigyelő kémprogramjai segítik a diktatúrákat világszerte - közölte a Háárec című újság oknyomozó riportja.

Izrael a világ egyik legfontosabb kémprogram fejlesztője és exportőre, az izraeli szoftverek segítségével a világ számos pontján követnek nyomon és lepleznek le ellenzékieket, kisebbségeket, vagy szexuális szokásaik miatt üldözötteket. Noha az izraeli vállalatok a terrorizmus, vagy a szervezett bűnözés elleni küzdelem eszközeként kínálják lehallgató programjaikat, különböző diktatúrák sokszor saját polgáraik ellen használják fel azokat.

Ugyanazt a programot sokféle célra is igénybe vehetik: a Verint nevű vállalat kémprogramját az emberrablások felszámolása érdekében adták el a hatóságoknak Mozambiknak, illetve az illegális orvvadászat lefülelésére Botswanának, de Indonéziában ezen program segítségével gyűjtöttek információt a homoszexualitással és a vallási eretnekséggel vádolt csoportok ellen. A jól ismert, Herzlián, az izraeli IT-szektor egyik fellegvárában gyártott Pegasus nevű trójai-ló elven működő szoftver lehetővé teszi a kormányok számára, hogy kövessék polgáraik mobiltelefonjait, lehallgassák a hívásokat, sőt a telefonok közelében zajló beszélgetéseket.

Az utóbbi években a mexikói kormány ennek segítségével követte nyomon bírálóit. Az izraeli oknyomozó kutatás tizenöt országból származó száz forrásra támaszkodik, melyek közül sokan az érintett kibernetikai termékeket előállító cégeknél álltak, vagy állnak alkalmazásban. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az izraeli szabályozó testületek, melyeknek biztosítaniuk kellene, hogy az exportot a vásárló kormányok ne használhassák fel illegális vagy erkölcstelen célokra, nem állítják le az értékesítést még akkor sem, ha egyértelmű bizonyíték van a termékkel való visszaélésre.

Az izraeli kémprogramokat már százharminc országban használják fel a helyi kormányzati szervek, még olyan országokban is, melyekkel Izraelnek nincs diplomáciai kapcsolata, mint Katar, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek, és olyan afrikai országokban is, ahol az emberi jogokat egyáltalán nem tisztelik, mint például Szváziföldön, Dél-Szudánban, vagy Angolában - állítja a Háárec.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Nallunk mindegyiket hasznaljak, csak nem mindegyiket az allam. Egyebkent van sajat fejlesztesu, igazi magyarosch.

    Viccen kivul, meg a viberben is van hatso kapu az izraeli allami szerveknek, pl. tavolrol be tudjak kapcsolni barmelyik keszulek mikrofonjat es kamerajat. De a messenger sem jobb sajnos.

    Az intel procikban a PXE alapbol benne van, ehhez van kulcsa az intelnek, az amerikaiaknak es meg akinek a root kulcsat beleraktak. A kinai cegek altal gyartott gepekben meg a kinai allam kulcsa is benne van. Persze ezek lecserelhetoek de ahhoz szet kell hack-elni az alaplapokat es eleg sok teglazza magat ha kiutjuk a kulcsokat.

    Sajnos mindenki kemked mindenki ellen. Pl. az amerikaiak utan a sajat kotelezoen beepitett router LI interface-eiken at kemkednek a kinaiak (lasd pl. a Cisco eszkozok, dokumentalt LI kepessegeit), akiket meg pl. az anonymous az onion exit pontokon keresztul figyel es nyulja le az amerikaiaktol ellopott anyagokat. Az oroszok profibbak, oket kozel lehetetlen megfigyelni, mert a nagyon titkos helyeken egyszeruen nincsennek szamitogepek, meg szovjet gyartasuak sem. (azoknak a nyugatrol kiszivargott eredeti terveiben is volt direkt belejuk rejtett hatso kapu meg a 80-as evek vegen, a 90-esek elejen)
  • Elef #3
    Intel procik a 4. generációtól izraelben lettek tervezve, nem véletlenül.
    Sajnos nekem is ilyen van és volt már, hogy furcsa egybeesések történtek, mintha a multi nagyvállalatoknak is meglennének ezek az eszközök lekérdezni a munkavállalóikat (pl engem).
  • morguldae #2
    Izrael bárkit is segítene? Á nem! - van azokban a kémprogramokban egy-két hátsó ajtó mellyel maguknak is továbbítanak minden adatot :-)
  • fonak #1
    Meglepne ha nálunk nem használnák valamelyiket.