SG.hu

Kiderült mit gondol Zuckerberg az Apple VR-szemüvegéről

Egyértelműen a Meta a legerősebb szereplő a virtuális valóság piacon, de mégsem lesznek közvetlen riválisai egymásnak.

Mark Zuckerberg a Meta alkalmazottaival tartott megbeszélésen foglalkozott az Apple headsetjének bemutatásával, és elmondta, hogy az Apple készüléke nem mutat be olyan jelentős technológiai áttörést, amelyet a Meta "ne fedezett volna már fel", és hogy a víziója arról, hogy az emberek hogyan fogják használni a készüléket, "nem az, amit én szeretnék". Arra is rámutatott, hogy a Meta hamarosan megjelenő Quest 3 headsetje sokkal olcsóbb lesz, 499 dollár, szemben a Vision Pro 3499 dolláros árcédulájával, ami lehetőséget ad a Meta számára, hogy szélesebb felhasználói bázist érjen el.

"Nagyobb felbontású kijelzőt választottak, és ez, valamint az összes technológia, amit az energiaellátáshoz tettek bele, hétszer többe kerül, és annyi energiát igényel, hogy a használatához külön akkumulátorra és vezetékre van szükség. Ezt a tervezési kompromisszumot kötötték, és lehet, hogy van értelme az általuk megcélzott esetekben. Mi azért újítunk, hogy termékeink a lehető legkönnyebben elérhetőek és megfizethetőek legyenek mindenki számára, ez a tevékenységünk alapvető részét képezi. És több tízmillió Questet adtunk el. Úgy gondolom, hogy a bejelentésük jól mutatja a vállalataink által képviselt értékek és elképzelések közötti különbséget, ami szerintem nagyon fontos" - mondta Zuckerberg az alkalmazottaknak, akik a vállalat kaliforniai Menlo Parkban található központjában gyűltek össze a 2020 óta először megrendezett összdolgozói értekezletre.

Zuckerberg elmondta, hogy a Quest egy közösségi eszköz. "Arról szól, hogy az emberek új módon lépjenek kapcsolatba egymással, és új módon érezzék magukat közelebb egymáshoz. A mi eszközünk arról szól, hogy aktívak legyünk és tegyünk dolgokat. Ezzel szemben minden demó, amit mutattak, egy kanapén ülő magányos ember volt. Ez lehet a számítástechnika jövőjének víziója, de én nem ezt szeretném. Igazi filozófiai különbség van abban, ahogyan ezt megközelítjük. Úgy gondolom, hogy a bejelentésük valóban jól mutatja a különbségeket az értékek és a jövőkép között, amit a vállalataink hoznak." - mondta az Apple hét eleji WWDC keynote-járól.

Zuckerberg most talán fellélegezhet, mert az Apple bejelentéséig biztosan feszült volt. A Quest 3-at direkt néhány nappal korábban jelentette be, pedig a készüléket csak ősszel szállítják. A Meta már régóta próbálja magát a virtuális és a kiterjesztett valóság vezetőjeként pozícionálni, és évente több milliárd dollárt fektet ebbe az erőfeszítésbe, ami aggodalmat kelt egyes befektetőkben. Az Apple headsetjének bevezetése komoly versenyfenyegetést jelentett számára - eddig. A Meta a VR-játékok és a fitnesz területén már korán sikereket ért el, de nem tudta meghódítani az Apple által megcélzott felső kategóriás és általános számítástechnikai piacot. Emiatt a tavalyi Quest Pro nagyrészt bukásként könyvelhető el.

Annyiban mindenképpen igaza van a vezérigazgatónak, hogy a 3499 dolláros Apple Vision Pro egy elképesztő technológiai bemutató, de nem biztos, hogy új számítástechnikai paradigmát jelent korlátlan lehetőségekkel. Legalábbis az Apple marketingesei szerint biztosan nem, mert figyelemre méltóan határozott elképzelésekkel rendelkeznek arról, hogy hol és mikor használhatnánk ezt a technológiát. Például egy kényelmes kanapén ülve bámulhatjuk az ürességet, ahol a tévé lehetett volna:






Vagy állhatunk egyhelyben egy asztal előtt:





És ahelyett, hogy a családunkkal lennénk, inkább a világot kizárva régi emlékeket nézünk a családunkról:





Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #5
    "A nagyobb felbontas a megjelenitett szoveges, media es muszaki tartalmak olvashatosagahoz kell."

    Meg hogy ne legyenek rosszul a felhasználók 20 perc használat után. Meg hogy az AR élmény működjön és ne egy rácshálón át nézzük a környezetünket. Meg a kinagyított mozizáshoz. Meg a sportélményekhez, mert indulnak az Apple stream közvetítések. ...
  • NEXUS6 #4
    Hát ez is egy olyan dolog, ami technikailag már lehetséges ugyan, de marha bonyolult és ebből is következően marha drága is. Pl. összehajtható telefonok.

    Az Apple a behajthatós telókat kihagyta, inkább a VR-ba temeti a pénzét.

    Ja és ezek a túlárazott kütyük egy kisebb céget nyilván csőbe is visznek akár. Mondjuk az Apple vezetősége az előrejelezhetően nagyon gyenge eladásokat látva is nyugodtan fog aludni.
  • gosub #3
    Aki nem vegyszerrel lövi magát az majd ilyenen keresztül üti ki az agyát és szakítja meg a külvilággal a kapcsolatait.
  • kvp #2
    Az facebook fele megoldas egy jatek szemuveg a soha el nem keszulo metaverzum platform hasznalatahoz. Cserebe olcsobb hardver van benne, hogy elerhetobb legyen. Az apple megoldasa pedig alapvetoen VR/AR munkahoz keszult, tehat nem jatekokhoz, hanem munkahoz van optimalizalva. A nagyobb felbontas a megjelenitett szoveges, media es muszaki tartalmak olvashatosagahoz kell.

    Ahogy a metaverzum nem akar elterjedni, ugy az apple eseten is kerdes, hogy hoz-e valami hozzaadott erteket az apple VR megoldasa az apple technologiaval dolgozok szamara a desktop monitoraikhoz kepest. Igazabol az apple fele szemuveg az epson professzionalis AR szemuvegenek konkurenciaja.

    Must have killer app-ot nem latok egyikhez sem.
  • Sir Cryalot #1
    Kiderült hogy Zuckk épp olyan bikkfanyelvű mint az sg-s cikkíróbácsi akinek ezzel kapcsolatban semmi kivetnivalója ahogy a shadowbannolgatással se hisz volt kitől tanulni azt is xdd.