SG.hu

Zuckerberg bemutatta a Meta Quest 3 VR headsetet

A bejelentést szándékosan közvetlenül az Apple saját szemüvegének megjelenése elé időzítették. Az ára 499 dollár lesz.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg bemutatta cégének legújabb virtuális valóság headsetjét, a Quest 3-at. Az új headset ára 499 dollár lesz - mondta Zuckerberg az Instagramon közzétett videóban. A posztban megjegyezte, hogy ez lesz az első olyan headset, amelyben "nagy felbontású kevert valóság" lesz. A Quest 3-ban lévő új Snapdragon chip kétszer nagyobb grafikus teljesítményt nyújt és 40%-kal vékonyabb, mint elődje, a Quest 2, mely 2020 őszén jelent meg 299 dolláros kezdőáron. A Quest 3 a következő generációs Qualcomm chipkészlettel kerül forgalomba. Az ősszel érkező termék alapesetben 128 GB tárhellyel bír majd, de bővíthető lesz, és a Quest 2 játékaival is kompatibilis lesz.

Az előlapján lévő kamerákkal a felhasználó a headset viselése és az alkalmazásokkal való interakció közben láthatja a körülötte lévő világot. A négy kamera van egyenletesen elosztva a bal és a jobb oldalon - amelyek közül kettő színes, kettő pedig szabványos. A videó szerint sokat javítottak a mélységérzékelés természetességén és rengeteg a játékokhoz szükséges grafikai fejlesztés történt. "A nagy színhűségű átláthatóság, az innovatív gépi tanulás és a térbeli megértés lehetővé teszi, hogy a virtuális tartalmakkal és a fizikai világgal egyszerre lépjünk interakcióba, így határtalan lehetőségek tárulnak elénk" - áll a Meta közleményében.

A kontrollerek is megújultak, a Touch Plus vezérlőkben lévő TruTouch haptika a régi, helymeghatározásra szolgáló gyűrűk nélkül készült. A Meta közölte, hogy további részletekkel szeptember 27-én, a Connect konferencián fog szolgálni. De még lesz újdonság, mert órák múlva kezdődik a Meta VR platformján futó játékok bemutatója, ahol egy AAA kalandjátékot mutatnak be. Az NPD Group kutatócsoport szerint a VR-headsetek eladása 2022-ben 2%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 1,1 milliárd dollárra, ami azt jelzi, hogy a magával ragadó technológia még messze van attól, hogy fogyasztó-elektronikai sláger legyen.


Az Apple várhatóan a jövő héten mutatja be konkurens VR headsetjével a vállalat WWDC rendezvényének részeként. Az szintén tartalmazni fog kiterjesztett valóság technológiákat, a hírek szerint több százezer iPad alkalmazással fog együttműködni és legalább 3000 dollárba fog kerülni. A Meta először a vállalat 2022 harmadik negyedévi eredményeinek ismertetésekor jelentette be, hogy idén debütál a Quest 3. A cég továbbra is nagy összegeket költ a metaverzumra, arra a még kialakításra váró digitális univerzumra, amelynek eléréséhez virtuális valóság és kiterjesztett valóság technológiákra van szükség. A vállalat VR- és AR-technológiákat fejlesztő Reality Labs egysége 4 milliárd dolláros működési veszteséget könyvelt el az első negyedévben, miközben 339 millió dolláros bevételt ért el.

2022 júliusában a Meta a belépőszintű Quest 2 árát 299 dollárról 399 dollárra emelte, az eszköz gyártásának és szállításának költségnövekedésére hivatkozva, de most közölték, hogy június 4-től ismét 299 dollárra csökkentik az árát. A Meta tavaly októberben mutatta be a Quest Pro VR headsetet, amely a cégeket célozta. Bár a Quest Pro-t kezdetben 1500 dollárért árulták, a Meta márciusban 1000 dollárra csökkentette az eszköz árát, miközben a Quest 2 headset drágább, extra tárhelyet tartalmazó változatának árát is csökkentette 500 dollárról 430 dollárra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)