Berta Sándor

Elérhető a Raspberry Pi 4

Az új modell már gyakorlatilag teljes értékű multimédiás és irodai számítógépnek tekinthető.

Elkészült a negyedik generációs Raspberry Pi. A gyártó szerint az új készülék a gyors fájlcserélésre éppúgy alkalmas, mint a több ablakos böngészésre, a fejlett video- és képszerkesztésre vagy két nagy felbontású képernyő vezérlésére, ezáltal minden olyan funkciót biztosít, amelyet a felhasználók egy hagyományos multimédiás számítógéptől elvárnak.

A Raspberry Pi 4 Model B háromszor nagyobb processzor- és négyszer nagyobb multimédiás teljesítménnyel rendelkezik, mint a Raspberry Pi 3B+. Mindez elsősorban a beépített Broadcom BCM2711 típusú négymagos System-on-Chipnek köszönhető, amely 4 Cortex-A72 maggal dolgozik, a magok maximális órajele 1,5 GHz. A HEVC videók dekódolása hardveresen valósul meg és a korábbi 1 gigabájt LPDDR2 memória helyett 1, 2 vagy akár 4 gigabájt LPDDR4 memória is alkalmazható. Ezáltal a Raspberry Pi 4 Model B az első olyan kiadás, amely különböző konfigurációkban vásárolható meg. A legkisebb modellért 35, a legnagyobbért 55 dollárt kell fizetni.

A miniatűr számítógépet bőségesen ellátták csatlakozókkal. A 4K felbontást támogató két Micro-HDMI-port mellett van egy USB Type-C-, két USB 2.0- és két USB 3.0-port is, valamint egy gigabites Ethernet-csatlakozó. Emellett van IEEE 802.11ac WLAN- és Bluetooth 5.0-támogatás, valamint csatlakoztatható egy microSD memóriakártya-olvasó is.

A Raspberry Pi 4 Model B-ből rendelhető asztali csomag 120 dollárért, s az tartalmaz egy 32 gigabájtos microSD memóriakártyát, egy-egy házat, egeret és billentyűzetet, valamint egy Type-C-portra csatlakoztatható tápegységet.

A korábbi modellekhez hasonlóan a Raspberry Pi 4 is visszafelé kompatibilis a többi változattal, így a régi projektek zökkenőmentesen futtathatók az új hardveren is, amelynek operációs rendszere a Debian 10 Busteren alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MerlinW #5
  Van értelme, nekem pl 4 van otthon. NAS, git szerver, 2 web szerver. Igaz ezeket nagyrészt ssh-n keresztül kezeljük. P400 annyiban menőbb, hogy kapsz egy zsebrevágható ARM PC-t amit elég csak rádugni egy monitorra. Dobsz rá egy debian-t, zsebrevágod és tied a világ :)

  Értelemszerűen sosem az "utca emberének" készültek ezek a kütyük.
 • kvp #4
  "Legalább olcsó, de még kijelző sincs hozzá."

  Ez egy sima ARM-os alaplap. Azt epitesz belole amit akarsz. Gyakori felhasznalasa az ipari vezerlo, automatizacio, desktop terminal (monitor hatara csavarozhato dobozban), de rakrakhato barmilyen touch-os vagy sima kijelzo es kamera csatlas is van rajta. Nepszeru media pc-kent is, otthoni tv-khez. Hobbi elektronikakban pedig jellemzoen az arduino csalad parja.

  A lenyege, hogy bovitheto, tehat ha egy okoseszkozbe akarsz szamitogepet rakni, akkor nem kell egy egesz x86-os pc-t belenyomni vagy kibelezni es raszigszallagozni egy teljesen jo telefont, hanem lehet venni ilyen alaplapot keszen es csak radugod a sajat fejlesztesu elektronikad. Aztan ha nem csak 1 db kell belole, hanem szeriagyartasba kerul a termek, akkor siman lehet venni belole raklapszam.
 • Macropus Rufus #3
  "Ennek aztán sok értelme van azon kívül...."
  pedig sok értelme van. Ma is elég sok dolgot pi vezérelnek már. Ezek beágyazott rendszerek. Soha nem fogsz velük csak úgy össze futni.

  "Legalább olcsó, de még kijelző sincs hozzá. "
  wow. Egyik desktop gép felszerelése között sincs monitor. Többnyire külön kell megvenni őket. Viszont cserébe még drágák is a vasak. ;)
 • gombabácsi #2
  azért ez tök jó
 • Zoliz #1
  Hű. Ennek aztán sok értelme van azon kívül, hogy USB portok vannak rajta és nem kötött a Linux alapú OS mint bármilyen Androidos okostelón.

  Legalább olcsó, de még kijelző sincs hozzá.