Berta Sándor

Széttöre­dezhet a globális internet

A világháló több részre szakadására figyelmeztetett a doménnevek kiosztásáért is felelős ICANN nemzetközi szervezet egyik vezető tisztviselője, aki szerint különösen az autoriter rezsimek jelentenek veszélyt.

Az amerikai székhelyű Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) 1998-as megalakulása óta kezeli a .com végződésű nemzetközi felső szintű domének rendszerét és IP-címeket rendel hozzájuk. A szervezet központi feladata az internet tartománynévrendszerének (DNS) biztonságos és stabil működésének biztosítása. "Az internet lehetséges széttöredezése aggasztó kérdés" - jelentette ki David Huberman, az ICANN európai és észak-amerikai technikai tisztviselője. Iparági szakértők elsősorban Oroszországot, Iránt és Kínát tartják szemmel, ha az internetes kizárásról van szó, de Huberman nem nyilatkozott kifejezetten egyes országokról. "Ezek tekintélyelvű kormányok, amelyek ellenőrizni akarják a népüket" - jegyezte meg ezekkel az államokkal kapcsolatban.

"Az ICANN ellenzi, hogy Oroszországot kizárják az internetről. Mi nemet mondunk, semlegesnek kell maradnunk" - tért ki Huberman az ukrán-orosz háborúra. Ukrajna a háború tavalyi kezdetén azt követelte, hogy Oroszországot zárják ki az internetről. Kérésük teljesítése precedenst teremtett volna a külpolitika és a műszaki igazgatás összefonódására, ami aláássa az irányító intézmények egyetemesen legitim testületként betöltött szerepét. Ezért az ICANN ezt azonnal elutasította, ennek ellenére az orosz kormány maga utasította az orosz honlapok üzemeltetőit, hogy 2022. március 11-ig függetlenítsék magukat a világhálótól. Bár hamarosan kiderült, hogy csak az állami tulajdonú weboldalak és szolgáltatások válnak el, a vitákban és a tudósításokban továbbra is fennmaradt az az elképzelés, hogy Oroszország leválik a globális internetről.

Ukrajna lerohanását követő heteken belül Oroszország "digitális vasfüggönyt" húzott fel több mint 140 millió lakosa és a világ többi része közé. Számos híroldalt blokkoltak és betiltott több népszerű nyugati internetes szolgáltatást és közösségi platformot, köztük a Facebookot, az Instagramot és a Twittert. Az "álhírek" elleni új törvények közigazgatási és büntetőjogi felelősségre vonással fenyegetik azokat az oroszokat, akik hazájuk ukrajnai háborújáról tájékoztatnak. A szigorítás ellenére Oroszország nem szakította meg kapcsolatait a globális internettel.

Az autonóm "RuNet" ötlete azonban több mint retorikai eszköz. Oroszország 2019-es "internet-szuverenitásról" szóló törvénye megteremtette a jogi alapot egyfajta ki-be kapcsolóhoz. Ez előírja az internetszolgáltatók számára, hogy a forgalom átirányítását a távközlési hatóság, a Roszkomnadzor által jóváhagyott pontokon keresztül végezzék. Felhatalmazza továbbá a Roszkomnadzort, hogy az internetszolgáltatókat a forgalom átirányítására kényszerítse speciális felülbírálati rendszereken keresztül, amelyeket a hatóságok a forgalom szűrésére és átirányítására használhatnak.


Andrei Lipov, a Roszkomnadzor vezetője Putyinnak jelent

Nehéz megítélni. hogy ezek a rendszerek hogyan fognak működni egy valós helyzetben. Egy olyan autonóm szegmenst, amely a globális internet funkcióinak nagy részét lemásolja, technikailag nagyobb kihívást jelent megvalósítani, mint politikailag elképzelni. Bár nem valószínűtlen, hogy Oroszország képes lenne a határokon átnyúló adatátvitelt megszakítani, de aligha elképzelhető, hogy ez ne okozna jelentős szolgáltatáscsökkenést. Az ukrajnai háború azonban csak katalizátora a globális digitális összeköttetések alapvető széttöredezésének. Oroszország és Kína már régóta szorgalmazza, hogy az államoknak nagyobb szerep jusson az internet technikai irányításában, de más oldalról is érkezett nyomás a kapcsolódó intézmények nagyobb politikai szerepvállalása érdekében.

Az ukrajnai háború megnövelte az érdeklődést a nagy sávszélességű és alacsony késleltetésű, alacsony Föld körüli pályán keringő (LEO) műholdak iránt, és még kérdéses, hogy ezek globális internetben betöltött szerepe milyen lesz. Emiatt az országok ösztönözve vannak arra, hogy saját műholdkonstellációkat lőjjenek fel és irányítsanak. A globális internet adatforgalmának több mint 95 százalékát bonyolító (tenger alatti) kábeleket is egyre inkább biztonsági megfontolások határozzák meg, különösen az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása óta.

Ausztrália 2019-ben fejezte be a Salamon-szigetekkel és Pápua Új-Guineával közös új tenger alatti kábelét, amelyet eredetileg a kínai Huawei Marine Networks vállalat épített volna ki. 2020-ban egy nyolcezer mérföldes, a Google és a Facebook által támogatott tenger alatti kábelt az amerikai kormány ellenkezését követően úgy irányítottak át, hogy az megkerülje a kínai területet. A múlt hónapban a kínai távközlési cégcsoportok az Egyesült Államokkal szembeni növekvő feszültségek közepette kiszálltak az Ázsiát és Európát összekötő Sea-Me-We 6 kábelprojektből.

Az orosz-ukrán háború megmutatta, hogy az államok számára mekkora a kísértés az internet technikai irányításának és infrastruktúráinak fegyverré tételére. Még ha az erre irányuló néhány kezdeti kísérletet sikerült is elhárítani, a háború körüli szélesebb körű geopolitikai konfrontáció felerősíti a globális digitális összeköttetés mélyen gyökerező széttöredezettségét. A stratégiai megfontolások egyre inkább felülkerekednek a technikai logikán, és egyre nagyobb kihívást jelent a globális internetet fenntartó irányítási intézmények és technikai infrastruktúrák védelme a politikai manőverektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dyra #19
  Egyrészt ez a könyv nem való iskolában mint ahogy mondtam minőségi oktatás/felvilágosítás kell a diákoknak a sex-ről is. Az pedig érinteni fogja az orális dolgokat is. Ha más nem már csak azért is kell róla dumálni mert a netről ömlő pornó 70% -80% oralitás. Elég durván elszaladtak ezek a dolgok. Az én gyerekkoromba kifejezetten nehéz volt pornó témájú dologhoz hozzájutni.

  Másrészt nem tudom, hogy került oda ez a könyv a hozzászólókat olvasva ők sem értik. Nem védeni akarom a rendszert de mivel ez most egy politikai "műsor" része én simán eltudom képzelni, hogy lepakolják pár suliba majd jön a törvényszerű balhé és lehet is tálalni az embereknek. Aztán indul a hülyeség, hogy majd megvédenek minket ettől. Ki? A politikus természetesen.

  Rossz volt nézni, hogy mikor nálunk volt ez a gyermekvédelmi népszavazás emberek indulatosan felháborodva mentek szavazni, hogy ők ezt most megállítják. De nálunk mit? Nálunk nem volt és nem is lesz ilyen. Törvényileg szabályozott a dolog. Sajnos retardáltak minden rendszerben vannak pedofil tanárok is. De ezeket a törvényhozónak és a rendszernek kell kiszűrnie. Nem Mari nénéit kell riasztani, hogy védje meg az unokáit. Akkor mi most mi a fenéért foglalkozunk ezzel? Nem a mi dolgunk. Több ezer kilométerre történik oldják meg maguk ezeket a dolgokat. Mi pedig maradjunk józanok és bízzuk szakemberekre ezeknek a dolgoknak a kialakítását a politikusok meg húzzanak onnan.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2023.03.28. 19:17:18
 • nlght #18
  Khmmm, szexuális felvilágosítás, óvszer használat, sexual predator - cukrosbácsis óra nálunk is volt anno. Én is emlékszek részletekre 20 év távlatából és én is hasznosnak tartom, hogy iskolában szó legyen ezekről.
  Viszont nem mindegy, hogy ki és hogyan mondja el és milyen szájízzel, milyen hangsúllyal. Ha a videóban mellékelt iskolába járna a gyerekem, akkor én is kiakadtam volna a fater helyében. Tedd a szívedre a kezed és mondd, hogy te nem akadnál ki, ha a hetero fiadnak illusztrálnák, hogyan kell f*szt szopni, illetve ha megkérdezik tőle hogy ha át is operáltatná magát gyerekként, akkor tud egy jó klinikát, még akciós kupont is kapna hozzá! Tehát nagyon nem mindegy hogy ki és mit ad elő ezeken az iskolai eseményeken, illetve milyen könyvekre és szakirodalomra hivatkozik.
 • dyra #17
  Engem nem taszítanak. Ők így szeretik ennyi. Nem is az én dolgom. Ami taszít, hogy még a 40 feletti ismerőseim jó része is közönségesen és vulgárisan beszél a "trófeáiról". A legyet is röptében azt is megk.... stb.. Ezen kiakadok. Volt is már belőle atrocitásom. Ez is kulturális kérdés ha egy másik ember szerelmes beléd de te csak döngetni akarsz ne tedd. Ha megteszed akkor pedig ne dicsekedj vele. A legtöbben nem értik.
 • Szefmester #16
  Na ez egy jó témakör! Nekem is normális felvilágosításom volt, volt említve minden. Mégsem lettem meleg. Még az is taszít amikor egy filmen több fickó szerepel egy nővel (vagy többel). Elhiszem hogy valakinek az a jó, és ismertem csajt aki ki akarta próbálni, mert neki kb olyan volt mint a fickóknak a több csaj. Izgalmas, szokatlan, újszerű, és bizonyíthatja milyen jól csinálja.. hiszen többeket is kikészít.

  Mondjuk az oktatásban az is nagy gond, hogy a szülők túlságosan is beleszólhatnak a mit taníthatnak a gyereknek dolgokba. Csodálom hogy a pitagorasz tétel ellen még nem tiltakozott senki. :)
 • Szefmester #15
  A megismertetése valaminek és a csak ez a legjobb, csak ez a tuti hirdetése nem ugyanaz. Pl a parasportolók és vakok és gyengénlátók az iskolákban előadásokat tartva azt népszerűsítik mennyire jó dolog vaknak lenni vagy fogyatékkal élőnek? DEHOGY! Az elfogadást propagálják, hogy vannak mások is mint az átlagos Pistike.

  De az itthoni témakörben a lényeg továbbra is az, hogy állami iskolába nem mehetnének be a tankerületi vezető jóváhagyása nélkül, az egyháziba sem... Az alapítványi sulik meg rendszerint vagy olyan jótékonysági szervezetek által van üzemeltetve ahol elmaradottak élnek, vagy pedig azok a sulik ahol a diákok taníttatása félévenként egy millió HUF.

  Konkrétan ismerek olyan gyereket akiről már most megmondod hogy csőbuzi 15-16 évesen, de ezt láttad már rajta 10-11 évesen is, anélkül hogy jött volna valaki az iskolába. Persze mennek a pletykák hogy valamelyik idősebb rokona szokta használni odahaza, de nem igazoltak (különben már nem élne abban a családban). És leszámítva a cicafjús viselkedését és hanglejtését semmi probléma nem volt vele. Ellenben a tesója a "csőheteró" egy olyan sutyerák akit legszívesebben addig ütlegelnél amíg el nem fáradsz és pihenés után folytatnád.

  Van oktatásban dolgozó ismim nem egy, van aki a gyermekjólétnél van. Hallod... van egy tippem hogy a nevelőszülőnél található gyerekek egy része boldogabban nőne fel egy törődő meleg párnál (mindegy hogy két fickó vagy két csaj) mint azoknál akiknél jelenleg van. De mégis, normálisabbnak tartják a konzervatívok azt ha a gyereket otthon verik és szolgaként bánnak vele és csak annyira foglalkoznak velük hogy ne legyen nagy gond és járjon a pénz, mint azt ha nem alapfelállású, de normálisan, odafigyelően nevelnék.

  Én pl nem vagyok vallásos, és irritál a gondolat hogy az iskolákba bejárkálhatnak hittanosok. De abból sem minden vallású. Mert hát az egyik vallás jobban van támogatva mint a másik. De aki felszólal ez ellen a szokás ellen az egyből közellenség. Pedig az ugyanúgy egy életvitel propagálása mint amit említettél. Az iskola tanítsa a gyereket, a szülő nevelje, és ha majd úgy gondolja a gyerek hogy márpedig ő hívő akar lenni, akkor kezdjen el tanulni ilyen témakört és ne adják a hittanosok kezébe már 6-7 évesen őket.

  A szememben egy vicc, hogy miközben normálisnak tartják magukat, a gyűlöletet nevelik a gyerekbe, és olyan sztorikat állítanak be normálisnak mint Noé bárkája... mi volt isten terve? Csak is a vérfertőzés... Nem voltak olyan sokan emberek a bárkán és azok is rokonok voltak.
 • dyra #14
  Az átkos végefelé általános iskolás voltam. Kaptunk szexuális felvilágosítást. A melegek és leszbik is meglettek említve és ki lett tárgyalva. A transznemüek is. A hölgy demonstrálta a gumi használatát, képekkel illusztrálták a szexuális aktust és az orális dolgokat is megemlítették. Nagyon komolyan foglalkoztak AIDS-el és azzal, hogyan lehet ellene védekezni. Vagy 30 év távlatából is emlékszem rá. Szó volt a mutogatós emberekről a cukrosbácsikról és a pedofiliáról is. A végén szabadon lehetett kérdezni. Öregem hol kellene ezekről a dolgokról beszélni ha nem egy iskolában szakemberek tálalásában? Rábízni a szülőkre a dolgot? A fele azt se érti miért lett terhes miközben fogamzásgátlót szedett. A fiúk és sokszor a lányok is azt hiszik, hogy amit a pornóban látnak az jó a nőnek és miután a hölgy partner mélytorkozott perceket majd kapott egy 10 másodperces döngetést megvannak lepődve, hogy nem volt orgazmus. Nem foglalkoznak eléggé a nemi szervekkel azok működésével stb... Én nagyon is támogatom, hogy az iskolákban komolyabb szexuális felvilágosítás történjen értelmes beszélgetésekkel stb.. Nem a homokba kell dugni a fejünket.

  Hihetetlen de lehet, hogy ebben is visszafejlődtünk?
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2023.03.28. 12:20:45
 • nlght #13
  Én középen tudnám elhelyezni magam egy politikai skálán és nagyjából egyetértek veled. Az egész fel van fújva itthon. Ürügy, hogy ne foglalkozzon a nép az ellopott EZER milliárdokkal (csak mészáros lölö 4 ezer milliárddal lett gazdagabb 2010 óta). Ha kormánypárti szavazót megkérdeznénk, hogy szerinte mennyit lopott a fidesz 2010 óta, akkor a tapasztalataim alapján valszeg elkezdene gyurcsányozni, itt tart a kormánypárti szavazó fejben.

  Viszont amivel nem értek egyet, az ez a rész:
  "Pl.: Transzok meg melegek térítik az iskolásokat."
  Nálunk nem, de az amcsiknál ez valós trend, nagyon is ijjesztő trend. Nézd meg ezt a videót. Egy 11 éves gyereknek az iskolai könyvtárban ajánlják előtérbe kiemelve egy könyvet, ami meleg fiatalok szexuális kalandjairól szól, ráadásul nem csak könyv formában tart ilyet a suli, hanem később kiderül, hogy valami grafikusan illusztrált változatot is. Ez mind kiderül a videóból. Ez nem egy kiragadott példa, valami milliárdos szélsőbalos szervezet kifejezetten utaztat transzvesztitákat iskoláról iskolára, hogy előadást tartsanak általános iskolás gyerekeknek és ezt az iskola vezetése támogatja ott, mert különben keresztre feszítené őket a média.

  Utoljára szerkesztette: nlght, 2023.03.28. 12:04:48
 • dyra #12
  felesleges mondanod bármit. Ők a nem létezők dolgokkal harcolnak mindig. Ez a politikájuk lényege. Legyártanak valami populista könnyen értelmezhető ellenfelet aztán megküzdenek vele. Közben fröcsögik a baromságokat, rémisztgetik az embereket stb (majd ha a te lányodat erőszakolják a migrik, vagy amikor a te fiadnak tartanak átoperálásról előadást az oviban stb..). Működik sima 2/3 évek óta. Valóban az ellenzék se túl acélos de ha azok is lennének manapság képtelenek lennének elmondani mit akarnak, hogy valósítanák meg stb.. Vitára nem állnak ki, a kormány szakadatlanul kampányol állami pénzen, a youtube facebook tele van hírdetésekkel stb.. Tudom van a HVG, a 444 és még jó pár "ellenzékinek" nevezett újság de ezek részint ellenzék kritikusok is részint pedig nem érik el az idősebb generációkat akik meg meg kb fogalmuk nincs milyen globalizált lett a világ.

  Szóval ennyi. Kulturálisan mi egy másik szint vagyunk kb az 1930-as években lehetett hasonló.

  Minden gazdasági mutatóban a környező országokhoz képest esünk vissza. És ez az egyetlen értelmes összehasonlítási pont. Jól mutatja hol kellene lennünk és valójában hol vagyunk.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2023.03.28. 09:25:42
 • Szefmester #11
  Az a gond, a legnagyobb gond. Hogy azért akarod valójában ezt a szuverén nemzetállamosdit erőltetni, mert máskülönben elveszítenéd azt az EGY "különlegességed" hogy itt élsz egy picsányi országban, ahol az összes magyart be lehetne rakni egy komolyabb városba...

  Arra büszkének lenni hogy oda születtél valahova nem éppen erényes dolog. És abban a korban amikor 24 óra alatt polgári járatokkal körbeutazod a világot és az internet segítségével a föld minden tudásához hozzáférsz (jobbára), azon marakodni hogy te ott akarsz ragadni a múlt század előtti időkben....
  Nettó ostobaság.

  Amikor azt mondod hogy libsi... te sértésnek használod. De valójában bókolsz. A szabadság jó! Ezért tudsz te is hőbörögni anélkül hogy elvinne valami hatóság, és max attól kell félned hogy pofánvernek. Mert a szabadság nem jelenti azt hogy nincsenek következmények! ;)

  A legabszurdabb pedig az a rész a viselkedésetekben, hogy gyakorlatilag be akartok tiltani viselkedési formákat amik senkinek sem ártanak, de amikor a ti tiltásotok ellen tiltakoznak, akkor "elnyomnak" titeket meg "cancel culture"... :D Más szemében a szálkát, sajátban a gerendát se?

  A legtöbb dolog ami a kormánypropagandában félelemre mozgat azzal az átlagos lakos évente egyszer sem találkozik, vagy alapból nem történhet meg a kormány intézkedései miatt.

  Pl.: Transzok meg melegek térítik az iskolásokat. Full kreténség, lévén MINDEN állami iskolában a tankerületnek kell jóváhagynia a kulturális programokat, konkrétan külsősként egy havi rendszerességű társasjátékos foglalkozásra sem engedik kibérelni a közeli suli egyik termét! Ha az adott iskola egyházi, akkor biztos lehetsz benne hogy nem fogják beengedni a melegeket oda (kivéve ha papként dolgoznak ugyebár ;) ). Max az alapítványi iskolák tarthatnak ilyen eseményeket, de aki oda viszi az azért viszi oda mert van pénze ÉS/VAGY libsi vagy konzervatív, és tudja, hogy az adott iskola azt az értéket képviseli amit ő szeret.

  Az is poén ebben a rettegésben, hogy attól féltek hogy ha a gyerek meglát egy meleg párt, vagy egy transz embert akkor ő majd jól "bebuzul" és korcs lesz.
  A) Ha normális embernek neveled nem fog egy délután alatt elkorcsosulni, max röhög egyet a szitun és továbblép.
  B)semmi sem fog történni.. máskülönben a melegek ha meglátnának egy heteró párt, vagy egy átlagos "normálist" akkor "kibuzulnának" és "normálissá" válnának. :)
  Teljesen irreális a rettegés tőlük... Szájer is micsoda példakeresztény fickó volt míg ki nem derült a köznép számára is hogy nem tejfel száradt a lángosról a szakállára időnként..
 • ntex #10
  Aham. Értem... Erre már inkább nem is reagálok komolyabban, mert annak úgyis szokás szerint személyeskedés lenne a vége :) Elég érdekes hogy állandóan megy az EU fikázása fideszes oldalról, valamiért mégis fényévekkel jobban élnek az emberek mindenhol, ahol nem ilyen Orbáni eszmék nyomán irányítják az országot mint itthon. Nagyon nem látod a fától az erdőt, maradjunk annyiban.