SG.hu

A magyar állam részesedést szerzett a Yettel Magyarországban

A tranzakció részvények cseréjével történt, és az közvetlenül nem érinti a Yettel Magyarország ügyfeleit.

Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária (AH) Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A 4iG az ügylettel 70,5 százalékra növelte tulajdonát a Vodafone Magyarországban, miután megszerezték a cég alaptőkéjének 19,5 százalékát megtestesítő 35 476 749 darab, egyenként 500 forint névértékű, "A" sorozatú törzsrészvényt. A csereügylettel az AH-tól a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., így a magyar állam közvetett tulajdonába kerültek a PPF Telecom Group magyarországi leányvállalatainak (Yettel Magyarország Zrt., Yettel Real Estate Hungary Zrt., valamint a CETIN Hungary Zrt.) 25 százalékos tulajdonát megtestesítő részvényei. A csere eredményeként az Antenna Hungáriát a Corvinus Zrt. váltja tulajdonosként a magyarországi Yettel-CETIN cégekben, illetve a Corvinus Zrt. tulajdonrésze 29,5 százalékra csökkent a Vodafone Magyarországban.

A minisztérium szerint az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert. A tranzakcióval az állam amellett, hogy tovább diverzifikálja befektetési portfólióját a távközlési szektorban, erőteljesebben és hatékonyabban lesz képes - tulajdonosi oldalról - hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez. A tranzakció közvetlenül nem érinti sem a Vodafone Magyarország, sem a Yettel Magyarország ügyfeleit.

A cseh PPF Telecom Group vezető távközlési szolgáltatóként öt közép- és délkelet-európai piacon (Bulgária, Csehország, Magyarország, Szerbia és Szlovákia) tevékenykedik, ahol mobil, vezetékes, adatátviteli és internetes televíziós szolgáltatásokat nyújt. Mintegy 18,3 millió ügyfelet szolgálnak ki mobilszolgáltatással, a régióban 12 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. A PPF Csoport 2018-ban vásárolta meg a norvég Telenor Csoport közép-kelet-európai mobilszolgáltatást nyújtó leányvállalatait, tavaly januárban jelentették be, hogy márciustól a magyar érdekeltségük neve Yettel Magyarország Zrt. A Yettel Magyarország csaknem 3,1 millió előfizetővel rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #4
    Nem vetted az iróniát. Pont azt mondom én is, hogy láthatóan megyünk vissza a szocializmusba: Egy párt, amelyik azt csinál, mond, stb. amit akar. Az állami pénzeken tömi tele - pl. a lölön, gellérten keresztül - a saját zsebét a csuti. Ugyanakkor zsebre tette már a médiát, a közműszolgáltatások jelentős részét és most a telekommunikációt. Utóbbival akár le is zárhatja az internet neki nem tetsző részeit. Vármegyék, főispánok megvannak, már csak a korona hiányzik a kalács feje búbjáról.
    Ez a stratégia, ilyen egyszerű.
  • Mentol #3
    Lehet hogy nem fogalmaztam egyértelműen. Hát persze, hogy nem ők fizetik ezeket a bevásárlásokat - a díjak emelése fedezi részben. De kell ez nekünk? Én nem látom a stratégiát egyelőre (talán azonk kívül, hogy minden egy kézben legyen, így azt mondhat amit akar).
  • Ellaberin #2
    Ugye milyen jó, hogy nem külföldi nagytőkés nyúzza a magyart, hanem a magyar adózók pénzén kistafirungolt magyar nagytökös? Mennyivel tisztább, lágyabb érzés, hogy mindent is a csuti birtokol.
  • Mentol #1
    Nyúzzák a magyarokat...
    Nemrég a Digi lett a Lölöé (4ig), most a Yettel - mindkét esetben azonnal árat emeltek.