Berta Sándor

2023-tól lehet titkosítás a Messengerben és az Instagramban

Késik a funkció, de nem technikai okból, hanem mert nagyon megnehezítené a hatóságok munkáját.

Augusztusban Ruth Kricheli, a Facebook Messengerért felelős igazgató az akkori blogbejegyzésében azt taglalta, hogy a WhatsApp azonnali üzenetküldő alkalmazásban már elérhető a végpontok közötti titkosítás mind a szöveges üzenetek, mind a videohívások esetében. A távlati tervek között pedig az szerepelt, hogy a Facebook Messenger csoportos chat- és videotelefon-beszélgetései szintén titkosíthatók lesznek, s a lehetőség megjelenik az Instagramon is.

Most ugyanakkor kiderült, hogy az ötlet megvalósulására még néhány esztendeig várni kell - minderről Antigone Davis, a Meta biztonságért felelős vezetője számolt be a The Telegraph hasábjain megjelent vendégcikkében. A Facebook 2016-ban vezette be az opcionális végpontok közötti titkosítást, majd 2017-ben lehetővé tette, hogy a "titkos beszélgetéseket" több eszközön is olvasni lehessen. Akkor már szóba került, hogy a videók titkosítását is "hamarosan" támogatni fogják és legkorábban 2022-re tervezték a funkció megvalósítását. De ez most tovább csúszik, amelyet a menedzser a felhasználók részéről felmerült biztonsági aggodalmakra vezetett vissza.

Davis hozzátette, hogy a cégnek többek között az a feladata, hogy megakadályozza a szolgáltatásaival kapcsolatos visszaéléseket és hogy szorosan együtt dolgozzon a bűnüldöző hatóságokkal. A végpontok közötti titkosítás esetében azonban ez az utóbbi nehezebben valósítható meg. Ezért azt tervezik, hogy ötvözni fogják az alkalmazásaikban fellelhető titkosítatlan adatokat, a folyószámla-információkat és a felhasználói visszajelzéseket azért, hogy minden adatot megvédhessenek és ezzel párhuzamosan a közbiztonságot is támogathassák. Ez az eljárás már lehetővé teszi a számukra, hogy jelzéseket küldhessenek a gyermekvédelmi hatóságoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    "hogy szorosan együtt dolgozzon a bűnüldöző hatóságokkal"

    Kepzelem milyen titkositas lesz az, ahol ez a legfontosabb szempont. Kb 3 bites lesz, hogy azert ne legyen tul nehez feltorni.