Gyurkity Péter

Csalással adják el a használt videokártyákat

A bányászok által agyonsanyargatott példányokat újként értékesítik, némi trükközéssel.

A grafikus kártyák szegmensében az elmúlt hónapokban több érdekes fejleményről is beszámolhattunk, ezek között jelent meg a hír, miszerint már a GeForce RTX 4090 volt a skalpolók célkeresztjében, de azt is megtudtuk, hogy az év végén bezuhant a GPU-k piaca. Nyilván többek között emiatt, valamint a kriptobányászat visszaszorulása kapcsán igyekeznek sokan megszabadulni az agyonhasznált kártyáktól, a jelek szerint azonban a csalások sem ritkák.

A napokban egy érdekes videó bukkant fel a YouTube oldalán, amelyben egy brazil csapat igyekszik felhívni mindenki figyelmét arra, hogy miként lehet elkerülni a gyanús, többnyire újként, vagy „alig használtként” hirdetett kártyákat. Normál körülmények között a hosszú ideig bányászatra bevetett darabok elhasználtsága azonnal feltűnne, az egyes memórichipek besárgulása, a grafikus vezérlő körüli rész jóval sötétebb színe, valamint a csavarok kopása komoly intő jelként szolgálna, nagyon úgy tűnik azonban, hogy elszaporodtak a különböző trükkök, amelyekkel éppen ezen nyomokat igyekeznek eltüntetni. A videóban ezen trükkök egyikét mutatják be, ahogy forró levegő segítségével lassan lekaparják a korábban felvitt vékony réteget, elővarázsolva az eredeti jelzéseket és az erősen használt chipek eltérő színét.


A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy egyre több olyan grafikus kártyát hirdetnek meg (többek között az AliExpress oldalán), amelyeket éveken keresztül kriptobányászásra alkalmaztak, ezzel pedig alaposan megerőltették őket. A csalók ezután egy nagyon vékony réteggel tüntetik el a memóriachipeken jelentkező, árulkodó jeleket, átverve a vásárlókat, akik abban a hiszemben szerzik be ezen kártyákat, hogy alig használt, vagy netán teljesen új példányokra bukkantak kedvező áron. Azt persze nem kell nagyon magyarázni, hogy az ilyen kártyák nem sokáig bírják, előbb-utóbb valamilyen komoly problémába ütközhetünk velük.

A legtöbb esetben persze a kezünkbe kell vennünk a szóban forgó példányt, hogy elkerüljük ezen átveréseket, ennek hiányában mindössze azt érdemes szem előtt tartani, hogy óvakodnunk kell az egyéb régiókból érkező, használt kártyáktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!