Spencer

Kéziszámítógépek szakértői kézben

A kéziszámítógépek piacának talán két legnagyobb riválisa a Palm és a Handspring. Most egy szakember segítségével összehasonlíthatjuk e két cég legújabb eszközeit.

Stephen H. Wildstrom, a BusinessWeek egyik munkatársa úgy határozott, hogy a gyakorlatban is összeveti a Palm és a Handspring legújabb kéziszámítógépeinek tudását. A szakember maga is használ ilyen készülékeket a munkája során, ezért pontosan tudta, hogy milyen főbb szempontokra kell odafigyelni. A kéziszámítógépek esetében talán legfontosabb a vékony és könnyű kialakítás. Viszont ezt technikailag nagyon nehéz megoldani, hiszen a felhasználók egyre több funkciót várnak el a kis eszközeiktől. A cégek ezért megpróbálnak olyan kommunikációs megoldásokat kifejleszteni, amelyek biztosítják a külső eszközök csatlakoztathatóságát. E célból az új Palm V és a Handspring Visor Edge kéziszámítógépek is tartalmaznak külső portokat.

Az áprilistól elérhető Palm m500 az eddigieknél gazdagabb szolgáltatásokat fog nyújtani, míg az m505-ös típus legfőbb érdekessége a színes kijelző. Ezek a jelenlegi készülékektől a külső foglalatban is eltérnek. Az új portok lehetőséget biztosítanak a bélyeg méretű bővítőkártyák csatlakoztatására, amelyek az eddigieknél jóval több funkcióval rendelkeznek. Ez alatt főleg a drótnélküli kommunikációs megoldásokat kell érteni. A fém burkolattal ellátott Visor Edge méretében és a funkciói tekintetében leginkább az m500-ra hasonlít. Ennél a modellnél már alkalmazza a cég a legújabb Springboard foglalatát, amely külső moduláris egységek csatlakoztatását teszi lehetővé.


A kéziszámítógépek esetében nagyon fontos az akkumulátorok élettartama. A legnagyobb teljesítményűek a Palm eszközökben megtalálható, cserélhető akkumulátorok, amelyek esetében a cég a legújabb lítium-polimer technológiákat alkalmazza. Stephen H. Wildstrom elmondta, hogy akik a kéziszámítógépeken leginkább csak a naptári funkciókat használják, azoknak a jövőben megjelenő eszközök nem fognak sok újdonsággal szolgálni. Az új funkciókat elsősorban azok a vállalati felhasználók tudják majd alkalmazni, akik komolyabb alkalmazásokat és vezetéknélküli kommunikációs technológiákat vesznek igénybe.

Meg kell említeni, hogy ebben a rövid kis összefoglalóban csak a Palm és a Handspring termékeiről esett szó. Viszont számolni kell többek között a Microsoft PocketPC-k és a Hewlett-Packard Jornada kéziszámítógépek piaci jelenlétével is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!