Franczy

Egyre kelendőbbek az MP3 lejátszók

[ZDNET] Piaci elemzők szerint egyértelmű, hogy az utóbbi időkben az MP3 lejátszók piacán mutatkozó egyre nagyobb piaci versengés a készülékek árának jelentős mértékű csökkenéséhez vezet, így pedig már nincs is olyan messze az az idő, amikor a szűkebb pénztárcájúak is nyugodt szívvel beruházhatnak majd egy ilyen eszközre. Egy nemrégiben elkészített tanulmány szerint ugyanis a hordozható és az otthoni digitális audio lejátszó berendezések piacán az elmúlt időkben óriási mennyiségben jelentek meg az egyre nagyobb tudású eszközök, így a kialakult konkurenciaharcból egyértelműen a felhasználók profitálhatják majd a legtöbbet.


D-Link DMP-CD100
Az IDC piackutató cég szerint, míg tavaly a digitális audio lejátszókból világszerte összesen 3,3 millió darabot adtak el, addig 2005-ben már várhatóan nem kevesebb mint 26 milliót adnak el az ebbe a kategóriába tartozó elektronikus eszközökből. A digitális audio lejátszók piaca természetesen az Egyesült Államokban a legnagyobb, hiszen Amerikában tavaly 2,8 millió MP3 lejátszót adtak el, míg 2005-ben már várhatóan 18 millió darabot fognak majd eladni.

Az eddigiekben leginkább a drága és relatíve kis kapacitású flash memóriák fogták vissza a piacot, az elmúlt időkben azonban már egyre több, újfajta adattárolási elvet felvonultató eszköz jelent meg a piacon, így az előrejelzések szerint a flash memóriák a közeljövőben már csak a legolcsóbb hordozható eszközökben maradnak meg. A legtöbb új MP3 lejátszó már CD-R, illetve CD-RW lemezeken tárolt zenéket játszik le, ezenkívül pedig a különböző merevlemezes megoldások is egyre kedveltebbek.


Napa DAV309
"A különböző adattárolási elven működő digitális audio lejátszók egyre nagyobb ár és teljesítmény harcban vannak egymással, ami a piac növekedésének és a felhasználók szempontjából nézve nagyon kedvező tényező." - nyilatkozta Bryan Ma, az IDC egyik piaci elemzője.
Szakértők szerint a flash memóriák az új adattárolási megoldások ellenére is piacon maradhatnak 2005-ig, bár piaci részesedésük egyre inkább csökkeni fog. A digitális audio lejátszók jelenleg még leginkább a hordozható, walkman kialakítású változatokban kedveltek, azonban ez a trend a jövőben valamelyest változni fog, hiszen egyre nagyobb számban jelennek meg a különböző otthoni, illetve gépjárművekbe szerelhető egységek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AnonymouS #9
  De az sem tud skip-menteséget, mint a CD. :(

  Nem rossz az MP3 player, nekem van egy és kafa. (Samsung Yepp yp-ndu)

  Nyáron jön ki a Sony Mp3-CD lejátszója és abba G-Protection lesz, amivel nem ugrik. :) Király lesz...
 • [email protected] #3
  Hmm nem tudom de nekem ez a 2005 nagyon messze van meég!
 • dewdew #2
  Miert? Azt hiszed az angolok jobbak? Raadasul itt mindenki komolyan veszi a szerzoi jogokat is. NO MP3, mert az illegalis.