Berta Sándor

Nehezebbé válnak Olasz­országban a lehallgatások

Az olasz kormány a jelenlegi lehallgatási gyakorlatot egy új törvény elfogadásával akarja visszaszorítani. A jogszabály sokkal magasabb akadályokat állít az állami megfigyelés elé.

Carlo Nordio olasz igazságügyi miniszter beterjesztette a lehallgatási gyakorlat reformját célzó intézkedéseket az olasz szenátus elé. Eddig az ilyen gyakorlatot a bírák mérlegelési jogkörükben, akár alapos indoklás nélkül is alkalmazhatták és a bírálók szerint gyakran politikai fegyverként visszaélhettek vele. Most azonban a politikus közölte, hogy alapos felülvizsgálatot fognak javasolni a lehallgatási fegyelemre vonatkozóan a nyomozások és a bírósági eljárások során, és szigorúan ellenőriznek majd minden önkényes és helytelen lépést. Nordio szerint a lehallgatások alkalmazása "messze meghaladja az európai átlagot" és az angolszász országok átlagát. A lehallgatás magában foglalja a telefonok lehallgatását és a rejtett mikrofonok vagy a vírusok alkalmazását.

"A lehallgatás célzott és ellenőrzött elterjedése révén a személyes és gyakran politikai delegitimáció halálos eszközévé vált. A legtöbb ilyen intézkedés puszta gyanún alapul, és nem vezet semmilyen következtetéshez. A lehallgatott személyeket pedig gyakran nem vizsgálják meg és így indokolatlanul megsértik a titoktartási jogukat becsületüket" - tette hozzá a miniszter. (Az olasz alkotmány garantálja a hírközlési titoktartást.)

A lehallgatásokból származó bizalmas információk gyakran kiszivárognak a sajtónak, különösen politikai kampányok idején. A sajtó ezt az információt politikai fegyverként használja. Az ilyen intézkedések több százmillió euróba kerülnek, de nem hoznak megfelelő eredményeket. "Soha nem láttunk még olyan ítéletet, amely kizárólag lehallgatáson alapult volna. A bírák bárkit vizsgálhatnak, akit akarnak, anélkül, hogy cselekedniük kellene, ha a vizsgálat haszontalannak vagy túlzottnak bizonyul" - mondta Carlo Nordio. Az ellenzéki oldal képviseletében Matteo Renzi, az Italia Viva vezetője úgy reagált, hogy "nagyon meggyőzték" Nordio korábbi nyilatkozatai és remélte, hogy a miniszter be is fogja tartani a szavait.

Giorgia Meloni miniszterelnök "prioritásnak" nevezte az igazságügyi reformot. "A lehallgatásokkal kapcsolatban vannak torzítások, mivel bizonyos típusú intézkedések megjelennek az újságokban (...) Ezek olyan kérdések, amelyekről komolyan és ideológiamentesen kell gondolkodni, mások véleményére is nyitottan. Ez minden bizonnyal az egyik nagy reform, amelyre Olaszország vár" - hangsúlyozta a kormányfő az Európai Unió-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó végén Tiranában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!