Berta Sándor

Lehallgatnák a német újságírókat

A rendőrség és a titkosszolgálatok gyakorlatilag szabad utat kapnának.

A Netzpolitik.org és a Riporterek Határok Nélkül (ROG) nevű szervezetek szellőztették meg azt a tervezetet, amelynek lényege, hogy a jövőben a német kémelhárítás és hírszerzés feltörné és lehallgatná a kiadók, a rádióadók és a szerkesztőségek munkatársainak, valamint a szabadfoglalkozású újságíróknak a számítógépeit, a szervereit és az okostelefonjait. A cél részben a titkosított kommunikációk felderítése és feltörése lenne, részben pedig a digitális adatok felkutatása.

Az elképzelés egyébként meglehetősen okos módon lett kidolgozva, mert nem sérti a szerkesztőségek védelmét biztosító jelenleg hatályos jogszabályt, ugyanakkor mégis lehetővé teszi az újságírók készülékeinek digitális átkutatását. A tervek még a nagykoalíción belül is komoly vita tárgyát képezik, a kidolgozásukat és végrehajtásukat az SPD politikusa által vezetett igazságügyi minisztérium akadályozza.

Az akciók végrehajtásával egyébként részben a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalt (BfV) és annak tartományi hivatalait, részben a Szövetségi Hírszerző Szolgálatot (BND) bíznák meg. Minden egyes esetben külön döntenének az eszközök feltöréséről és azt csak akkor engedélyeznék, ha bizonyítható, hogy az így megszerzett információk fontosabbak, mint a sajtószabadságban esett kár. A BND akár külföldi sajtóorgánumokat is támadhatna, hogy biztosíthassa "Németország cselekvőképességét". Ezáltal például lehetőség lenne arra, hogy a hivatal feltörje a The Washington Post szervereit, ha ez a külpolitikai érdek.

Ellenőriznék a sajtóban dolgozók és a forrásaik közötti titkosított kommunikációt is, s lekérdeznék a vonatjegy- vagy bérautó-foglalások adatait. Lehetővé válna továbbá, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok közös adatbázisokat hozzanak létre és azokat folyamatosan bővítsék. Ezekhez a nyilvántartásokhoz a külföldi titkosszolgálatok is hozzáférést kaphatnának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #4
    Igazából ez a projekt inkább azon EU tagországok ellen működik, amelyek "nem állnak be a sorba". (Akinek nem inge..., - a többiek meg öltözködjenek k*vára gyorsan, hatékonyan.)
  • NEXUS6 #3
    Jogos. Sokkal célszerűbb lenne, ha a németek csak simán elkérnék azokat az adatokat amelyeket már megszereztek az amerikaiak.
    Vagy az oroszok. XD
  • Akva #2
    Hitler csettintene!
  • kvp #1
    Ez egy marciusi cikk. Azota nemcsak volt egy EU-s valasztas, de meg a sajat kormanypartjaik sem tamogattak a tervet. Arrol nem beszelve, hogy ha a nemetek kezdik el piszkalni az amerikai rendszereket, akkor elso korben valoszinuleg egy udvarias kerest kapnak hogy legyenek szivesek abbahagyni, masodik korben egy hivatalos figyelmeztetest a NATO-n keresztul, harmadjara pedig valoszinuleg egy dront. Nemetorszag nem nagyon ugralhat, foleg ugy hogy a teruleten meg mindig amerikai katonak allomasoznak. (ha forditva lenne es a nemet katonak lennenek az usa-ban, akkor persze azt csinalhatna amit akar)