Berta Sándor

530 millió belföldi telefonhívást rögzített az NSA

Bár kevesebb volt a megfigyelési célpont, de sokkal több beszélgetést jegyeztek fel.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) tavaly háromszor annyi telefonbeszélgetést rögzített, mint 2016-ban. A hivatal összesen 530 millió un. protokollt jegyzett fel az amerikai állampolgárok telefonhívásai kapcsán. Az NSA működésében az úgynevezett protokollok a metaadatokat jelentik. Ezekből látható, hogy egy adott beszélgetésre pontosan mikor került sor, s hol és kik voltak a tárgyalófelek. Bár a hívás tartalmát nem rögzítik, de ennek ellenére nagyon sok dolog megtudható ezekből az információkból. Így például kiszűrhető, ha valaki egy tetthely közelében tartózkodott.

Összehasonlításul: 2016-ban ez a szám még csupán 151 millió volt - erről számolt be a TechCrunch híroldal az NSA aktuális átláthatósági jelentése alapján. Kiderült továbbá, hogy az ügynökségnek tavaly kevesebb célpontja volt, csak 40, szemben a tavaly előtti 42-vel, ennek ellenére sikerült túlszárnyalni a 2016-os adatokat.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége hangsúlyozta, hogy a rögzített protokollok számán kívül nincsenek nagy eltérések 2016-hoz képest. Az amerikai állampolgárokkal kapcsolatos, külföldön végrehajtott, bírói engedély nélkül megvalósított megfigyelések száma 2016-ban 5288 volt, míg tavaly 7512. Az olyan telefonbeszélgetések száma, amelyek tartalmát is rögzítették 33 volt, ez csökkent 2016-hoz képest. 2014-ben még 135 ilyen esetre került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    Az megvan hogy Trim Crook mennyit költ évente infosecurityre?