Gyurkity Péter

Továbbra is adatokat gyűjt rólunk az Apple

Ezt állítják külsős szakértők, akik szerint nem névtelenítették a szoftverboltban használt adatokat.

Az Apple hagyományosan nagy hangsúlyt helyez saját szoftverének és hardverének biztonságára, valamint a személyes adatok védelmére. Legutóbb a cég kapcsán a negyedik iPhone SE várható megjelenéséről írtunk, eközben azonban további, a begyűjtött adatok anonimizálására vonatkozó lépéseket tettek meg, amelyek viszont külsős szakértők szerint félrevezetők.

A Twitter oldalán tette közzé a Mysk névre hallgató csoport újabb rövid bejegyzését, amelyben már a szoftver, valamint az online bolt közötti lezajló kommunikációra, annak egyes részleteire hívják fel a figyelmünket. Elmondják, hogy bár a cég kifejezetten nagy hangsúlyt helyez a személyes adatok védelmére, állítása szerint pedig a begyűjtött adatokkal nem lehet visszafejteni, hogy pontosan ki és hogyan vette igénybe a platformot, ez nem teljesen igaz, ugyanis néhány lépéssel a fiók beazonosítása még mindig lehetséges. A házon belüli appok esetében felhasznált névtelen adatok között kap ugyanis helyet a Directory Services Identifier (DSID), amely közvetlenül összeköthető az általunk használt Apple-azonosítóval, valamint az iCloud felhőjében tárolt adatainkkal, így a cég igény esetén viszonylag könnyen összesítheti szokásainkat, és követheti eszközeinket.

Ezen, házon belül használt adatokat a meglévő kütyük még abban az esetben is továbbítják, ha a beállítások között teljesen kikapcsoljuk az analitikai eszközöket és egyéb úton-módon korlátozzuk az adatgyűjtést. A szakértők az iOS 14.6 alatt végezték el a kísérletet, ez szintén fontos részlet, hiszen az Apple a 14.5-ös verzióval vezette be a harmadik fél által elvégezhető nyomon követést, a saját adatok tekintetében viszont még az iOS 16 is hasonló módon jár el, vagyis úgy tűnik, hogy saját maguk számára megőrizték a gyűjtés lehetőségét. Néhány felhasználó közvetlenül a jelentés megjelenése után pert indított a cég ellen, meglátjuk, ez milyen további fejleményekhez vezet majd.

Az Apple egyelőre nem reagált a hírre, bár az sem világos, hogy az egyébként titkosított adatokból ők pontosan mit látnak, így egyelőre csak a gyanú merül fel, hogy nem teljesen tartják magukat a nyilvánosan hangoztatott gyakorlathoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!