Gyurkity Péter

Beszállítóit is klímasemlegességre szólítja fel az Apple

Ezzel a cég példáját követnék, ami viszont a gyártás terén egyáltalán nem könnyű feladat.

Az Apple idei új termékeinek hivatalos bemutatóját követően nemrég arról írtunk, hogy szépen faragnak a Samsung előnyéből, már ami az okostelefonok szegmensét illeti. Láthatóan jól megy a cégnek, most pedig a korábban általuk elért klímacélokat terjesztenék ki a teljes beszállítói körre.

A vállalat hivatalos közleményében kiemelik, hogy a saját tevékenység tekintetében már 2020-ban elérték a globális klímasemleges jelleget, amit az elkövetkező években a beszállítói csatornára, annak főbb szereplőire is szeretnének kiterjeszteni, a megújuló energiára való átállással. Állításuk szerint komoly hangsúlyt helyeznek majd erre a törekvésre, ezzel tulajdonképpen minden termékcsalád esetében hasonló szintet érve el, mégpedig az évtized végéig, ami ambiciózus tervnek tűnik, hiszen erre alig 8 év állna rendelkezésre. Hozzáteszik, hogy eddig az Apple-termékek előállításában érintett partnerek 70 százaléka kötelezte el magát a megújulók kizárólagos használata mellett, nyilván ezt az arányt szeretnék most még tovább növelni.

Fontos hozzátenni a fentiekhez, hogy az Apple számára viszonylag könnyebb feladatot jelentett az átállás, hiszen ők maguk nem végeznek komoly gyártói tevékenységet, miközben a beszállítók már ezen, jóval piszkosabb munkára fókuszálnak. Némileg hasonlít a helyzet egyes nyugati országokéra, amelyek már korábban különböző ázsiai államokba szervezték ki a gyártási feladatokat, most pedig ugyanazon országokat sújtják éles kritikával a nagyobb kibocsátás miatt – miközben az ott legyártott termékeket többek között saját állampolgáraik szerzik be, akik büszkén hangoztatják országuk klímaváltozás elleni küzdelmét, annak (nagyrészt hamis és képmutató) eredményeit.

Mindenképpen fontos fejlemény azonban, hogy egyebek mellett a TSMC, az SK Hynix, valamint az STMicroelectronics is jelezte a megújuló energia iránti érdeklődését, meglátjuk, hogy ebből mi valósul majd meg ebben az évtizedben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #1
    Feltételezem akkor már az érintett cégeknél, főleg az itt fel nem sorolt, de híres-hírhedt Foxconnál a gyerekmunka a rég elfeledett múlté, a tervezett elavulás és az érdemileg lassabb általános működést eredményező szoftverfrissítések nemzetközi szerződés alapján minősülnek fogyasztó és környezetkárosító bűncselekménynek 183 országban, minden termék ami ésszerű keretek között lehetővé teszi, az modulárisan fejleszthető szemlélet szerint épül fel és a javíthatóságukat pedig 15 éves alkatrészellátási programmal szavatolják a környezetvédelem jegyében, úgyhogy maradt kapacitásuk arra is, hogy az ismert világegyetem egyik legstabilabb komplex zárt rendszerét megtestesítő bolygónk relatív enyhe légköri anomáliáival foglalkozzanak. Örülök, hogy eddig eljutottunk, gratulálok.