Gyurkity Péter

Hatalmas összegért kelt el egy eredeti iPhone

Egyesek kisebb vagyont is hajlandók kifizetni egy-egy bontatlan példányért.

Az Apple okostelefonos vonala folyamatosan szerepel híreinkben, ezen a kategórián belül legutóbb arról számoltunk be, hogy most visszavágják az iPhone 14 gyártását, annak ütemét. Eközben a jóval idősebb, eredeti példányok népszerűsége egy igencsak érdekes módon tér vissza.

Az LCG Auctions hivatalos oldalán látott napvilágot egy némileg meglepő ajánlat, amelyben egy eredeti, bontatlan dobozban, ennek megfelelően pedig kitűnő állapotban lévő klasszikus iPhone-okostelefon értékesítését hirdették meg. A vevő – aki valószínűleg gyűjtő, ennek megfelelően pedig magas szintre helyezi ezen készülékek értékét – csaknem 40 ezer dollárt fizetett ki a telefonért, amely végül összesen 28 ajánlatot kapott. A jelek szerint sokan már nosztalgia-termékként gondolnak ezen fejlesztésre, amelynek értéke egyre inkább emelkedik. Természetesen egy kivételes példányról van szó, hiszen azt soha nem aktiválták, viszont a jelenség még így is kifejezetten érdekes.

Az eredeti iPhone-t Steve Jobs annak idején még 2007-ben jelentette be, ma nevetségesnek ható hardveres jellemzőkkel. A készülék egy 3,5 hüvelykes kijelzőt kapott, ehhez 480 x 320 pixeles felbontás, egy 412 MHz-en futó 32-bites ARM-chip, egy 2 megapixeles hátoldali kamera, egy 1400 mAh-s akkumulátor, valamint a hagyományos jack-dugó és 4 vagy 8 GB-os belső tároló csatlakozott – a memória méretéről jobb nem is beszélni, erről annak idején az Apple is mélyen hallgatott, tudatosan összemosva a RAM-ot a tárolóval. A telefonok ez utóbbi komponens kapacitásától függően 499 és 599 dolláros áron kerültek forgalomba, ami ma már szintén alacsonyabb szintnek mondható.

Idén amúgy eltérő termékek is egészen magas összegekért cseréltek gazdát, egy 1976-os, Steve Jobs és Steve Wozniak által aláírt csekk például 164 ezer dollárért kelt el, miközben egy szintén szignált Apple-1 számítógép már 677 ezer dollárt hozott a konyhára az eladónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)