Gyurkity Péter

Horror árakon talál gazdára a GeForce RTX 4090

Új célpontot szemeltek ki a skalpolók, most az nVidia friss fejlesztésén akarnak nyerészkedni.

Az RTX 4000-sorozat nem is olyan rég mutatkozott be a nagyközönség előtt, azóta már az első tesztek, valamint a fogyasztási adatok is napvilágot láttak, ez utóbbiak alapján a jelenleg legerősebb példány 490 wattnál tetőzik. Az online aukciókban most ezen kártyát adják horror árakon, visszaidézve a korábbi hónapokat.

Az Ethereum ugyan már elhagyta a grafikus kártyákat, ezzel pedig a bányászok jó része is igyekezett megszabadulni a feleslegessé vált példányoktól, most azonban újult erővel tértek vissza a skalpolók, akik a jól ismert weboldalakon kínálják a frissen beszerzett darabokat. Jóllehet az nVidia által ajánlott ár az RTX 4090 esetében 1600 dollár, egyes illetők ennél jóval magasabb árakon kínálják az általuk birtokolt kártyákat, amelyek egy részét a jelek szerint mások meg is veszik. Jó példa erre az alábbi aukció, nagyon úgy tűnik, hogy durván 3000 dollár körül mozog most a legnépszerűbb árszint, bár eközben egészen extrém, akár 10 ezer dolláros ajánlatokat is találunk az egyes portálokon.

Egyes külsős források állítása szerint az nVidia eközben már dolgozik egy még erősebb típuson, amely várhatóan a GeForce RTX 4090 Ti néven jelenik majd meg a piacon. Tekintettel arra, hogy ez utóbbi már 2,95 GHz-nél tetőzne, 475 wattos fogyasztással, valamint még több shader modullal és CUDA-maggal, illetve még nagyobb másodszintű gyorsítótárral, a cég az elérhető legjobb chipeket tartogatja ezen kártyához, hogy minden jól menjen a hivatalos megjelenés idején. A teljesítmény a jelenleg elérhető információk (előrejelzések) alapján 10-20 százalékkal lehet még magasabb, egyelőre azonban nem világos, hogy mikor és milyen áron jelenne meg ez a kártya.

Bárhogy is legyen, az új sorozat egyelőre jóval magasabb szinteken talál gazdára, remélhetőleg ez az elkövetkező hetekben fokozatosan eltűnik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #3
  Kartellezés: van. Fogyasztóvédelem: csak papíron.
 • caprine #2
  Most sajnálod azt aki ki tud adni érte 10.000 dolcsit? Hagy vigye sőt legyen neki 25ezer, csak neki és csak most:)) Majd eladja valamelyik ferkáját.

  Az ajánlott ár tényleg felejtős, már csak a vám meg az eltérő áfák miatt. Emlékszem talán a GTX 280 volt annó előre vagy fél évvel mondták az árát, mindenki gyüjtött rá, aztán mire kijött és polcra került dupla annyi lett forintba.
 • RJoco #1
  Ez mekkora hülyeség már megint.
  Hivatalos eladóktól beszerezhető 2000-2500 euró körül is.
  Az ajánlott árat meg ideje lenne elfelejteni. Már a korábbi szériánál sem működött.