Gyurkity Péter

490 wattnál tetőzik a GeForce RTX 4090

A némileg szerényebb 4080 szintén magas fogyasztást mutat, némileg túlhúzott állapotban.

Az nVidia és az AMD grafikus kártyáinak versenyében jelen pillanatban az RTX 3060 a legnépszerűbb megoldás, legalábbis a Steam adatai szerint. Itt van a nyakunkon azonban az új, idei sorozat hivatalos megjelenése, a két legerősebb példányról pedig most további fogyasztási mutatók futottak be, amelyek komoly érdeklődésre tarthatnak számot.

A napokban egyszerre két külsős beszámoló látott napvilágot, az elsőben az abszolút zászlóshajó, a másodikban pedig annak némileg szerényebb változata szerepel, saját főbb adataival. Előbbiben arról olvashatunk, hogy a héten megjelenő RTX 4090 ugyan 450 wattos TDP-vel bír, ezt azonban jóval magasabb órajelek alkalmazása esetén sem haladjuk majd nagyon meg. A most közzétett listában ugyanis már az ajánlottnál nagyobb, 2730 MHz-es órajel bukkan fel, ez 74,4 Celsius-fokos hőmérsékletet eredményezett a legforróbb ponton, a fogyasztás pedig 447 wattnál tetőzött. Egy második képen már még magasabb, 3135 MHz-es órajelet látunk, 4 százalékkal magasabb hőmérséklettel, valamint 492,8 wattos fogyasztással, vagyis az 500 wattos szintet ezúttal sem lépték túl – bár korábban, más beszámolókban már 600 wattos igényről is beszámoltak.

Egy hasonló bejegyzésben eközben a némileg szerényebb RTX 4080 hasonló mutatóit vehetjük közelebbről szemügyre. Ez utóbbi kártya a 3DMark TimeSpy futtatása közben, kereken 3 GHz-es órajel mellett produkált kiugróan magas teljesítményt, meghaladva az RTX 3090 Ti szintjét. A friss változat még ezen magasabb órajel esetén is 333 wattos maximális fogyasztást mutatott, a hőmérséklet pedig 60 Celsius-fok körül mozgott, és bár ugyanezen tesztet egyelőre még nem próbálták ki a 4090 esetében, a fenti számok mindenképpen biztatóak.

A hivatalos megjelenés október 12-én, most szerdán esedékes. A beszerzés eleinte nyilván nem lesz könnyű, viszont belátható időn belül befutnak majd a még szerényebb változatok is, lefedve a felső-középkategóriát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #8
    Persze, hogy sok, ráadásul nem is ez a fő baj, hanem a tendencia. Minden évben még nagyobb és még többet fogyaszt.
    Számomra ez nem technológiai fejlődés. Én most vettem egy kb 1,5 millás gépet (szükségem nem volt rá de cég fizette). 30 kiló, gecinagy és még zúg is, pedig 150.000+ feletti benne még a procihűtés is. Ja és játék közben még ennek ellenére is forró. Feleségem ránézett, aki annyira nincs mélyen a témában, de tetszett a megjegyzése, azt mondta, mintha visszafelé fejlődnénk, nagy, hangos, sokat fogyaszt és melegszik.

    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2022.10.14. 10:29:52
  • Cefet #7
    Én ismerek olyat, aki csak játszik...
    Kb ennyit fogyaszt egy modern inverteres klíma. Szóval sok ez...
  • bunny #6
    Egyrész, aki egy 4090-et vesz, nem a villanyszámlán parázik.
    Másrész a modern kártyák már régóta kiválóan kezelik a fogyasztást. Nekem pl. egy AMD 6800XT van, ha csak windows megy 17 mondom tizenhét wattot fogyaszt, de láttam már 7-8W-ot is, ha pl. becsukom a böngészőt meg a Solidworks-öt ami most épp fut amikor megnéztem a fogyasztását. A csúcsfogyasztást ne keverjük a fogyasztással, pláne az átlagfogyasztással.
  • Cat #5
    Egy 50 collos (mai átlagos méretű) tévé is simán fogyaszt 200 wattot, és a magyar háztartásokban a tévé napi átlag 4-5 órában be van kapcsolva.
  • Vanek úr #4
    Hatalmas példa volt. :D
    Egyrészt nem annyira elterjedt az elektromos autó, mint azt próbálod sugallni, másrészt meg nem tudom, hogy jött össze a kettő - VGA-val nehezen fogsz A pontból B-be jutni, autóval meg nehezen fogsz játszani. Két teljesen más eszköz, és másra is használják. Ráadásul az autó többségében munkaeszköz (vagy munkában használják, vagy munkába eljutáshoz), a 'gamer' VGA meg szórakoztató eszköz.
    Ha meg tényleg igaz lenne a "60%ra veve a fogyasztasat kb 5%-al lesz kisebb teljesitmenyu" állítás, akkor meg nem húznák meg ennyire, mert úgysem lenne ellenfele -5% mellett sem (az AMD nem fogja tudni elérni ezt a teljesítményszintet); ellenben sokkal jobb lenne a fogyasztása.
  • Vanek úr #3
    Az a baj, hogy manapság már nem a FullHD az alap, hanem a 2K, vagy még inkább a 4K. Ahhoz meg még a 3060/6650XT-k is kevesek (és a következő generáció belépő szintű kártyái is kevesek lesznek). Pláne RTX használata mellett, hiszen már az is egy olyan funkció, amihez erősebb VGA kell. És mivel kezdik elérni a jelenleg ismert fizika határait, innen már nehezebb lesz úgy továbblépni, hogy csökkentsék a fogyasztást, de mellette jelentősen tovább növeljék a sebességet. Vagyis vagy csak az egyik, vagy csak a másik. És mivel mindig dobnak be újabb és újabb technológiákat, növelik tovább a kijelzők felbontását; így a teljesítményt is növelni kell - még a fogyasztás növekedésének árán is. Hiszen ha valamelyik oldal nem ezt tenné, akkor azonnal jönne a 'csak ennyit tudnak?', 'ez milyen szar' és hasonló megjegyzések, és esni fognak az eladások is (amivel (jobb esetben csak) csökken a haszon).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2022.10.13. 09:55:05
  • flashpointer2 #2
    Teljesen felesleges par szaz wattos fogyasztok miatt sirni mikor ha egyszer feltod a kocsit otthon ugyanannyibol honapokig jatszol egy ilyen karival... Amugy meg 60%ra veve a fogyasztasat kb 5%-al lesz kisebb teljesitmenyu...
  • Ellaberin #1
    Bárhogy is ezek a számok már tényleg egy hősugárzó teljesítényei. Nyilván hatalmas a számítási kapacitás is, de egyre inkább az lesz a kérdés kell-e.

    A pénzesebbje persze veszi majd, de az árai és az energiai árak miatt egyre nagyobbra nyílik majd az olló.
    Lehet most kellene bedobni valami újat valamelyik játékgyártónak, amihez bőven elegendő full-mindened akár egy alap RTX , van benne játszhatóság és a középréteg milliárdossá tenné őket :)