Berta Sándor

Rosszul teljesített a legutóbbi teszten a HoloLens

Úgy tűnik, hogy a kiterjesztett valóság szemüveg vesszőfutása nem ért véget.

Az amerikai hadsereg 2018-ban megbízást adott a Microsoftnak 100 000 HoloLens 2 szemüveg továbbfejlesztésére és leszállítására 480 millió dollárért. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a parancsnokok információkat vetítsenek a katona arca előtti napellenzőre és olyan funkciókat is beépítsenek, mint az éjszakai látás. Headseteket is teszteltek, a rendszernek a cég Integrated Visual Augmentation System (IVAS) nevet adta. De a különleges, módosított HoloLens-változat nem tudta teljesíteni az amerikai hadsereg elvárásait, a tapasztalatok vegyesek: a hardver nem elég jó, gondok vannak a megbízhatósággal és rosszul megvilágított környezetben nem teljesít jól. Az első szemüvegeket szeptember elején szállították ki az amerikai katonáknak.

Most a Business Insider arról számolt be, hogy az amerikai hadsereg tagjai egy nemrégiben végzett teszt során nagyon elégedetlenek voltak a kiterjesztett valóság kiegészítő teljesítményével. Az egyik tesztelő például kijelentette: "Az eszközök megöltek volna minket". Mindez egy belső jelentésből derült ki. Az elmarasztaló vélemények elsősorban a HoloLens használatakor keletkező csillogásra vezethetők vissza, amely bizonyos körülmények között felfedte volna az ellenséges erők előtt az adott katonák tartózkodási helyét és ezáltal veszélybe sodorta volna őket.


A Microsoft egyik alkalmazottja közölte, hogy a különleges kiegészítő az eseményen 6 tesztből 4-et elbukott. A kijelző világítása mellett - amely több száz méteres távolságból is elárulta volna a katonákat - a tesztelők azt is megállapították, hogy a viselő látótere erősen korlátozott. Emellett a szemüveg mérete és a súlya is problémát jelentett. Az amerikai hadsereg szóvivője a Business Insidernek nem erősítette meg a problémákat, ugyanakkor azt mondta, hogy az operatív teszteket eddig általánosságban sikeresnek ítélték és továbbra is elkötelezettek a program mellett. Azonban olyan területeket is azonosítottak, ahol a hardver nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A belső dokumentumokból az is kiolvasható volt, hogy a Microsoft vezetőit előre figyelmeztették az alkalmazottak, hogy problémák lehetnek a kiterjesztett valóság eszközzel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!