Berta Sándor

PC-gyártókat csábítana az országba az indiai kormány

Egy új támogatási rendszerrel konkurenciát állítanak Kínának, mert azt szeretnék, ha több számítógépet szerelnének össze a szubkontinensen.

Májusban derült ki, hogy saját chipgyárakat épít India, hogy így győzze le a globális chiphiányt. Narendra Damodardas Modi indiai miniszterelnök korábban közölte, hogy az ipar szereplőit milliárdos kedvezményekkel akarja az országba csábítani és ezzel alapvetően változtatni akar az állam és a chipgyártás kapcsolatán. Modi kormánya úgy becsülte, hogy a 2020-ban még "csak" 15 milliárd dolláros indiai chippiac 2026-ra 63 milliárd dolláros lehet.

A DigiTimes most azt írta, hogy a jövőben egyre több notebook és egyéb használatra kész számítógép érkezik majd Indiából. A helyi kabinet ugyanis a támogatások növelését tervezi, hogy a PC-gyártókat arra ösztönözze, hogy Kínából hozzájuk helyezzék át a gyártást. India több PC-gyártót szeretne az országba vonzani, ennek érdekében pedig bővíteni kívánja azon ösztönzőket, amelyekkel a kormány a piaci szereplőket a helyi termelési kapacitások kiépítésére kívánja rávenni. A kormány mindezért akár a költségek nyolc százalékát is átvállalhatja az új notebook- vagy számítógép-készítő telephelyek létrehozásakor.


India már tavaly óta működtet egy olyan programot, amelynek keretében támogatást biztosít a PC-k és más elektronikai termékek előállítóinak a gyártás áthelyezésére való ösztönzésére. Eddig rengetegen pályáztak a támogatásra, de csak a Dell használta fel a pénzt a helyi gyártás beindítására, míg a Flextron és a Foxconn és a Wistron a támogatásra pályázó szerződéses gyártók között voltak. A vállalatoknak számos követelményt is teljesíteniük kell ahhoz, hogy megfeleljenek az indiai kabinet elvárásainak. Az egyik feltétel, hogy nemcsak a végső gyártásnak kell helyben történnie, hanem az országban gyártott alkatrészek arányát is évről évre növelni kell. Így az alaplapok és egyéb alkatrészek gyártásának is Indiában kell megvalósulnia, azaz folyamatosan csökkennie kell a Kínából és más országokból importált alkatrészek arányának.

A PC-gyártás mellett India egyre inkább alternatív helyszínné válik az okostelefon-gyártásban is. Az Apple most már az iPhone 14-es sorozat jelenlegi modelljeit is ott gyártatja. A szerződéses gyártó Pegatron az elmúlt napokban avatott fel egy másik telephelyet, ahol a jövőben szintén iPhone készülékek gördülnek le a gyártósorokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #1
    Rabszolga sors.