Berta Sándor

Kiszállították az első HoloLens szemüvegeket az amerikai katonáknak

Akár meg is változhat a kiegészítő megítélése.

Az amerikai hadsereg 2018-ban megbízást adott a Microsoftnak 100 000 HoloLens 2 szemüveg továbbfejlesztésére és leszállítására 480 millió dollárért. A szemüveg lehetővé teszi, hogy a parancsnokok információkat vetítsenek a katona arca előtti napellenzőre, és olyan funkciókat is beépítsenek, mint például az éjszakai látás. Headseteket is teszteltek, a rendszert a cég Integrated Visual Augmentation System (IVAS) névre keresztelte. De a különleges, módosított HoloLens-változat nem tudta teljesíteni az amerikai hadsereg elvárásait, a tapasztalatok vegyesek: a hardver nem elég jó, gondok vannak a megbízhatósággal és rosszul megvilágított környezetben nem teljesít jól. A Pentagon belső auditja arra az eredményre jutott, hogy a projekt nagyon könnyen elbukhat, ha az amerikai katonák nem fogadják el a rendszert. A Bloomberg augusztusban arról tudósított, hogy jelentős költségvetési megszorítások vannak kilátásban, amelyek végeredményben az amerikai katonai HoloLens-projekt költségvetését törléséhez is vezethetnek.

A Bloomberg most arról számolt be, hogy az első, összesen 5000 darab IVAS-egységet tartalmazó tétel egy részét már átadták a hadseregnek. A Pentagon szóvivői feltételezik, hogy a projekt mégis sikeres lesz, mert a tesztekből több fontos tanulságot vontak le, amelyeket beépítettek a készülékek fejlesztése során. Az, hogy a projekt ne bukjon el, mindkét fél érdeke lenne, a Microsoftnak az imázsa mellett a tíz esztendő alatt kereshető 22 milliárd dollár is növeli a tétet.

Az amerikai hadsereg arra hivatkozva döntött úgy, hogy átveszi az első eszközöket, hogy a terepen végzett tesztek biztató eredményekkel zárultak. Douglas Bush beszerzési miniszterhelyettes "engedélyezte a hadseregnek, hogy megkezdje az 5000 darabos szemüvegszállítmány egy részének átvételét. Az eddigi teszteredmények alapján a szolgálat "módosítja a bevetési tervet, hogy legyen idő a hiányosságok kijavítására, és olyan egységekhez is eljuttassa, amelyek a kiképzési tevékenységekre összpontosítanak" - jelentette ki Jamal Beck szóvivő.

Bush múlt hónapban kiadott, de korábban nyilvánosságra nem hozott, a szállítás elfogadására vonatkozó utasítása a Microsoft termékébe vetett bizalomról tanúskodik. A végső tesztjelentést, amely csak a jövő hónapban várható, a Pentagon operatív tesztelésért és értékelésért felelős igazgatója készíti el. "Sok tesztet végeztünk, és tanulni fogunk belőle. A hadsereg továbbra is bízik abban, hogy a program sikeres lesz" - hangsúlyozta Bush egy korábbi nyilatkozatában, amelyet a kialakuló eredményekről tájékoztattak. A Microsoft egyelőre nem kommentálta az információt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #1
    Légkondi van benne? Anélkül 30 fok felett nem hiszem hogy életképes.
    Viszont hidegbe biztos jól jön.