Berta Sándor

Nyílt forráskódú eszközökhöz készít chipeket a GlobalFoundries

Komoly támogatóra tett szert a Google, a 20 éves technológiával készített 180 nanométeres lapkák főként motorvezérlőkbe és szenzorokba kerülnek.

A webes konszern blogbejegyzésében jelentette be, hogy a GlobalFoundries csatlakozott a nyílt forráskódú chipek ingyenes gyártására irányuló kezdeményezéséhez. A folyamatban régi technológiát fognak használni. A Globalfoundries a félvezetőipar egyik legnagyobb szerződéses gyártója, amely megfelelő kapacitásokat jelent a kezdeményezés számára. Az óriáscég az Egyesült Államokban és Németországban is készít chipeket, ami megkönnyítheti a gyártott termékek tesztelését.

A két vállalat most közösen publikált egy úgynevezett Process Design Kit-et (PDK) a 180MCU technológiához az Apache 2.0 licenc alatt. Ez lehetővé teszi, hogy a végterméket a GlobalFoundries által alkalmazott gyártási folyamathoz igazítsák. Az utóbbit az Efabless platform nyílt forráskódú terveinek ingyenes előállítása kíséri. A PDK ingyenes elérhetőségének köszönhetően a chipek tervezőeszközei megkönnyítik a GlobalFoundries eljárását. A társaság által alkalmazandó és a programhoz rendelkezésre álló 180 nanométeres eljárás meglehetősen réginek számít és több mint 20 éve használatban van. A gyártó hangsúlyozta, hogy az eljárással készített chipek piaca a következő években 16 millió ostyáról több, mint 22 millió ostyára fog nőni.

A kiadott közlemény szerint a 180 nanométeres alkalmazási terület továbbra is erős piaci lendületet mutat a motorvezérlők, az RFID-chipek, az általános célú MCU-k és PMIC-k, valamint az olyan újonnan megjelenő alkalmazások terén, mint az IoT-érzékelők, a kettős frekvenciájú RFID-chipek és a motorhajtás. "A GlobalFoundries technológiai és gyártási szakértelmének nagyságrendje alapján arra számítunk, hogy közösen többet tehetünk a félvezetőtervezés és -gyártás terén a hozzáférés és az innováció előmozdítása érdekében" - emelte ki a Google. A kezdeményezés első partnerével, a Skywaterrel való együttműködés révén már 350 tervet nyújtottak be, amelyek közül végül 240-et gyártottak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!