Gyurkity Péter

Indul a Samsung 3 nm-es chipjeinek gyártása

Ezzel megelőzhetik a nagy riválist, bár a selejtarány egyelőre még óriási.

A félvezetőgyártók versenyfutásáról mi is folyamatosan beszámolunk, ezen a területen egyre-másra jelennek meg az újabb hírek. A területen tulajdonképpen mindössze 2 önálló, igazán versenyképes szereplő tevékenykedik, legutóbb arról írtunk, hogy a TSMC 2 nanométeres példányokat fejleszt, a Samsung viszont a mostani generációnál előzheti be őket.

A napokban egy külsős jelentésben számoltak be arról, hogy a dél-koreai óriás rövid időn belül hivatalos közleményben ad majd hírt a 3 nanométeres chipek sorozatgyártásának beindításáról. Erre egyelőre még nem került sor, viszont mindenképpen biztató, hogy egyre több forrás utal erre, vagyis a Samsung jó ütemben haladhat előre. A 3 nanométeres generáció esetében ők már az új GAA (gate-all-around) struktúrát alkalmaznák, míg a TSMC egyelőre megmarad a FinFET-eljárásnál, amit ők csak évek múlva, a 2 nanométeres sorozatnál váltanának le. Előbbi révén jelentős mértékben csökken a fizikai méret, miközben 30 százalékkal növelhető a teljesítmény, illetve 50 százalékkal mérsékelhető az étvágy.


A Samsung ezen megoldása a Multi-Bridge Channel Field Effect Transistor (MBCFET) nevet kapta, ennek főbb részleteit már évekkel ezelőtt ismertették, ez a fent beágyazott videóban is szemrevételezhető. Jelen pillanatban komoly problémát jelent, hogy a legyártott példányok alig 10-20 százaléka minősül használhatónak, a többi selejtes, ezt az arányt tehát mindenképpen komoly mértékben kell majd javítani, mielőtt elszánják magukat a piaci megjelenésre. Egy februári jelentésben arról olvashattunk, hogy a 4 nanométeres generációnál 35 százalékon állt a megfelelő minőségű példányok aránya, emiatt a Qualcomm inkább a nagy riválistól rendelt új chipeket, viszont amennyiben most a Samsung valóban elrajtoltatja a 3 nanométeres sorozatot, ezzel előnybe kerülhetnek.

Június második felében már többen jelezték, hogy a nagy vásárlók (AMD, Apple, Broadcom, Intel, MediaTek, nVidia, Qualcomm) már bejelentkeztek a 3 nm-es chipekre, emiatt is igyekszik a Samsung minél előbb piacra dobni azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)