Gyurkity Péter

A HDD-k kiszorítását szeretné a Microsoft

Jövőre már csak SSD-ről bootolhatnánk be, amennyiben rá tudják erőltetni az akaratukat a gyártókra.

A hagyományos merevlemezek nem túl gyakran szerepelnek híreinkben, nemrég azonban arról számoltunk be, hogy az újabb SSD-k már ezen meghajtóknál is megbízhatóbbak. A költség és a kapacitás szempontjából még mindig a HDD a nyerő választás, viszont a Microsoft egyes értesülések szerint már nem engedélyezné az ezen egységekről való bootolást.

A napokban külsős források számoltak be a Trendfocus alelnökének kijelentéseiről, amelyek szerint a Microsoft jelen pillanatban is az OEM-gyártókat igyekszik meggyőzni erről. A jelentés alapján a redmondi cég saját operációs rendszere esetében dobná el a HDD-ket, legalábbis a rendszer elindulásának szempontjából, vagyis belátható időn belül már kizárólag SSD-ről bootolhatnánk be a Windows 11 szoftverét, már amennyiben sikerül erről meggyőzniük a meglévő partnereket. A tárgyalások kimenetele egyáltalán nem biztos, nagyon úgy tűnik, hogy a gyártók ellenállnak, viszont előfordulhat, hogy jövőre már megtörik a jég és eljön a nagy változás.

Érdekesség, hogy az operációs rendszer hivatalos követelményei között nincs SSD-re vonatkozó kitétel, bár azt megjegyzik, hogy a DirectStorage és a Windows Subsystem for Android esetében már ilyen meghajtóra van szükség. Az OEM-gyártók azonban az árakban meglévő különbséget emelik ki fontos ellenérvként, jelen pillanatban az 1 TB-os merevlemezek cseréje csak a 256 GB-os SSD-k alkalmazásával oldható meg további kiadás nélkül, márpedig ennek kapacitása szerintük nem éri el a kívánt szintet. A Microsoft hallgat, ők állítólag már idén be akarták vezetni a fontos követelményt, viszont ezt 2023-ra csúsztatták át, meglátjuk, hogy a további tárgyalások során mennyiben változik a helyzet.

A felhasználók egy része szintén negatívan áll majd hozzá a kérdéshez, ez különösen a belépő szintű laptopoknál jelent majd gondot, ahol az árat nagyon megdobná az SSD kötelezővé tétele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #18
  Egyreszt nem SSD-rol futtatni op. rendszert 2022-ben elegge beteges perverzio..Masreszt mi koze a MS-nak, hogy ki mirol akar bootolni?...Egyaltalan mifele otvar rendszer az, aminek kotelezo alapkovetelmeny az SSD? Annyira szarok mar (narrator: igen), hogy muszaj SSD-rol bootoltatni, mert HDD-rol annyira lassu lenne, hogy hetfoi boottal is csak kedden lehetne elkezdeni dolgozni?
 • _svd_ #17
  "Ha mukodik a block replacement algoritmus es a wear levelling, akkor amig nem fogy el a tartalek terulet, addig egyetlen hibas blokk sem lehet. Ha mar gyarilag vannak hibas szektorok, akkor egyreszt nincs tartalek terulet, masreszt a gyarilag hibas blokkokat nem letiltottak, hanem belevettek a jo blokkok kozze es kisebb a kapacitas mint amit rairtak. Ilyet nem szabad megvenni."

  Nem egészen úgy működik az SSD.
  Nincsenek szektorok, mint merevlemezen. Az SSD esetében memória blokkok vannak. A blokkokat egyben írja és olvassa az elektronika. A blokk elhasználódása egyértelműen mérhető a hozzáférési idővel. Amennyiben az olvasás elér egy kritikus szintet, olyan adat kerül rá, amit nagyon ritkán vagy soha sem olvas fel a számítógép. Magyarul a tárolókapacitás nagyon hosszú ideig marad változatlan. Utána viszont kártyavárként omlik össze a tároló kapacitás.
  Azt senki se higgye, hogy a merevlemezek esetében nincs hibás szektor a gyártás végén. Ezt azonnal kihelyettesíti az első gyári teszt alkalmával a meghajtó elektronikája a tartalék területből. De ez még nem kerül be a SMART statisztikába.
  Az SSD esetében is előfordulnak hibás blokkok. Ezeket azonnal kizárják a használatból, de ez nem változtatja a meghajtó méretét. A tartalék terület mérete nem publikus információ. Pontosan annyi, amennyi. (10-20%) Az új megható vásárlása esetében garantáltan meg lesz a névleges tárolási kapacitás.
 • RJoco #16
  Az nem tetszik, hogy m$ már megint olyanba akarja beleütni az orrá, ami nem az ő dolga.
  Az jó, ha a gépekbe SSD kerül rendszerlemeznek. Nem is szabadna ma már mással adni. De ezt a gyártóknak/megrendelőknek kellene önként megtenni és nem egy szoftverfejlesztőnek azzal, hogy a termékét nem engedi akárhonnan elindulni. Biztos ihletett kaptak a PS5 SSD bővítési korlátozásától.
  Az, hogy egyesek még ragaszkodnak a HDD-hez csak azért van, mert nem SSD-ről fut a rendszer és a programok. Ha megtapasztalják a különbséget, akkor viszont nincs visszaút.
  Emellett egy SSD sokkal jobb egy laptopba, míg egy HDD-t igencsak gyakran lehet cserélni esetenként.
  Nekem érdekes módon jól bírják az SSD-im és HDD-im is.
 • kvp #15
  "Az normális, hogy hibás szektorok vannak egy SSD-n ez az élettartamot általában nem befolyásolja."

  Nem az. Ha mukodik a block replacement algoritmus es a wear levelling, akkor amig nem fogy el a tartalek terulet, addig egyetlen hibas blokk sem lehet. Ha mar gyarilag vannak hibas szektorok, akkor egyreszt nincs tartalek terulet, masreszt a gyarilag hibas blokkokat nem letiltottak, hanem belevettek a jo blokkok kozze es kisebb a kapacitas mint amit rairtak. Ilyet nem szabad megvenni.

  Ez ugy menne normal esetben, hogy gyartanak egy mondjuk 512-est, lettesztelik, abbol ha 30% hibas, akkor eladjak 256-osnak es marad 20% tartalek. Ha mar gyarilag is vannak hibas szektorok, akkor a rairt erteket sem hozza, ha pedig megjelennek, akkor az elso hibas szektornal johet a hardver csere, mert onnantol nagy az adatvesztes kockazata, meg az, hogy az os csak sokadjara tudja kiirni egy felig-meddig jo blokkba az adatokat es ezzel meg tovabb rongalja a maradek blokkokat. Megfelelo szoftverrel lekerheto a meg fel nem hasznalt tartalek blokkok szama, ha ez kozelit a 0-hoz, akkor johet a csere.

  A HDD boot letiltasa egyebkent azt jelenti, hogy direkt ellenorizni fogjak, hogy ne indulhasson el az os merevlemezrol, ugyanis a rendszerek szamara teljesen mindegy, hogy egy sata porton ssd vagy hdd van. Mint ahogy usb-n is mass storage-nak latszik a pendrive, a kulso hdd, a kulso ssd, de meg a kulso floppy is. Mindezek melle jon meg a trusted boot elvarasa a gyartoktol, tehat hogy csak legalis es uj windows induljon el az adott gepen, se regebbi windows, se linux, se semmi mas. Magam reszerol kivancsi vagyok a kinai munkaspart kozponti biztottsaganak velemenyere a temaban. (Kinaban a red flag linux a hivatalos allami os es csunyan neznek arra a gyartora ami nem tamogatja.)
 • Gabbbbbbbbbbbb #14
  Az normális, hogy hibás szektorok vannak egy SSD-n ez az élettartamot általában nem befolyásolja. Az már inkább, hogy belépő szintű Kingston ssd-knél a forrasztás minőségével is baj lehet, nyilván ez nem mindegyikre igaz, vannak rossz szériák. (néhány év, vagy akár kevesebb után elválhatnak a hideg kötések)
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.06.10. 18:01:44
 • nlght #13
  What?
  3 SSD van a gépemben:
  - Kingston HyperX Savage MLC-s a rendszernek és utility progiknak
  - Samu 840 PRO és Samu 870 EVO gameknek, mindkettő TLC-s

  Mindhárom 20 TB alatt van összes írásban, a Kingstonra lett írva a legtöbb, mégis 100%-os hibátlan állapotban van HDSentinel szerint.
  Azonban a Pro és az Evo Samsungok már mind hibás szektorokkal rendelkeznek, pedig kevesebb lett rájuk írva.

  Szóval ne szidd a Kingstont, jobb mint a Samsung! :D
  A következtetésem az, hogy MLC-s SSD-t kell venni, nem TLC-set!
 • Zsombor99 #12
  Pontosan, ez így eléggé értelmetlen, amit akarnak! Az én számítógépemben is csak HDD-k vannak, soha nem is volt SSD-m, és leszögezem, hogy megvagyok anélkül is, köszönöm.
  (Igen, tudom, SSD gyorsabb betöltési időket eredményezne, de engem nem érdekel, alacsonyan vannak az elvárásaim.)
  Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2022.06.10. 12:16:40
 • Ender Wiggin #11
  Ez így ebben a formában nem igaz. Nem lehet márkaspecifikusan kijelenteni, hogy milyik él tovább, elég sok SSD teszt van a google keresések között. Ráadásul az SSD-k többsége rövidebb ideje létezik, mint némelyik még mindig működő HDD példány, tehát a valós élettartamukról még legfelejebb találgatni lehet. A felhasználás módja is számít, rendszerlemeznek, vagy mondjuk torrentezésre, játékra. Én elégettem SSD Corsairt, OCZ-t, Samsungot rendszerlemezként, most éppen Kingston van, ami szintén 94% már csupán a SMART szerint 2 év után. Ezzel szemben 3 HDD-m szállt el 20 év alatt (de egyik sem volt rendszerlemez, hanem hordozós még a mobil rack időszakban, 2000-2010 között), több is van, ami már 9-10 éves, és még mindig 100%.
 • wraithLord #10
  Én értem, hogy nem csak bootolásról van szó. Azért a bootolást mondom, mert az nem baj, ha van (és a Microsoft is azzal van elfoglalva). Nyilván Windowst használni HDD-ről kínszenvedés, és az senkinek sem kell/senki nem vágyik rá.

  Viszont, ha nem lenne pénzem, akkor inkább legyen lassú az elsődleges tárhely, mint pici. Amint megengedhetem magamnak, úgyis cserélném a HDD-t egy normális SSD-re, és a HDD lesz a másodlagos tárhely (vagy ha nem fér bele a laptopba, akkor külső tárhely). Ahogy tettem is egyetemista koromban.
 • Gabbbbbbbbbbbb #9
  Ezt mibol gondolod, ez a legnagyobb marhasag, amit egesz heten hallottam. Ez maximum a noname kinaiakra es a Kingston-ra igaz. Foleg manapsag, amikor le se lehet tiltani a fejparkolast egy atlagos merevlemeznel.

  @wraithLord
  HDD-rol mar kozel 10 eve vallalhatatlan a felhasznaloi elmeny es itt nem csak a bootolasrol van szo. Ezzel a felhasznalok erdekei nem igazan seeulnek, csak a gyartoke.