Gyurkity Péter

Saját chipeket akar a Microsoft

Erre utal egy új állásajánlat, amellyel ők is az Apple példáját követik.

A redmondi cég szintén hosszú évek óta alakítgatja, bővíti saját hardveres kínálatát, ezen a családon belül már láthattunk hibrid megoldásokat is. Legutóbb a Surface Duo 2 hivatalos bemutatkozásáról írtunk, most pedig a további (valószínű) lépésekről jelent meg egy újabb hír.

A sajtó egyes tagjai a napokban bukkantak a Microsoft saját állásajánlatára az interneten, amely azonban már szeptember eleje óta elérhető a cég hivatalos oldalán. Ebben egy olyan igazgatót keresnek, aki már a SoC Architecture névre keresztelt részleget vezetné, és bár a konkrét célkitűzésekről nem tesznek említést a bejegyzésben, nagy valószínűséggel a házon belül megtervezendő chipek, a tervezési és fejlesztési folyamat menedzseléséről lenne szó, amelynek eredményeként belátható időn belül ők is saját processzorokat dobnának piacra, illetve tennének elérhetővé a különböző, szintén a saját logóval ellátott kütyükben. Ezzel egyértelműen az Apple példáját követnék, a rivális ugyanis már jó ideje saját fejlesztéseivel cserélte le az általuk korábban alkalmazott termékcsaládokat, legyen szó az okostelefonokról, vagy akár a Mac-vonal jelentős részéről.

Egy ilyen lépés nemcsak komoly anyagi előnyökkel kecsegtet, de egyben azt is lehetővé tenné számukra, hogy kifejezetten a saját hardveres megoldásokra hegyezzék ki magukat a chipeket és az azokat kiszolgáló szoftvert – ahogy azt az Apple is teszi. Nyilván a Surface-vonalon belül megjelenő termékek módosításáról lenne szó, bár arra még nem vehetünk mérget, hogy valóban teljes mértékben saját fejlesztésű chipeket akarnak előállítani, hiszen az is előfordulhat, hogy az AMD közreműködésével jelenleg is zajló folyamat menedzselését szeretnék egy újonnan csatlakozó szakértőre bízni. Mivel azonban a Microsoft háza táján már évekkel ezelőtt felbukkantak hasonló pletykák, jó eséllyel előbbi változatról van szó, bár a hivatalos megerősítésre nyilván még várnunk kell.

Bárhogy is legyen, a Surface-sorozattal a Microsoft is jelen van már a hardveres szegmensben, és bár ezen termékek egyelőre nem robbantottak nagyot, a cég számára kiemelten fontos a területen való megmaradás, esetleges további előrenyomulás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #2
    Tippemre azért nem a custom kütyü szegmens a nagy falat. Abba is belevághat, de ott igen gyenge. De tény a win gazdájaként képes érdekes lépésekre (pl. egyedi hw és csak azon futó win változat)
    Jelenleg a felhő területen van hatalmas proci felhasználása.
    Ott tud jobban értékesíteni érdekes/egyedi architektúrákat (pl. sok száz magos procik, spéci segédprocesszorral szerelt procik, stb.).
  • Sequoyah #1
    Nem tudom hogy ez mennyire lesz sikeres, de egy probat meger. Ez egy olyan piac, ahol ha valaki nem innoval akkor meghal. A Microsoft nagyon sikeres most, de sok uj dolgot kell kiprobalni hogy a jovoben is azok legyenek.

    Aztan ez epp vagy elbukik vagy nem, a sok probalkozasbol 1 dolognak kell csak sikeresnek lenni.
    A cloud sem volt benne a profiljukban, es nem ok talaltak ki, csak reagaltak a piacra, most megis az egyik fo profitforrasuk.