A HDD-k kiszorítását szeretné a Microsoft

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egyreszt nem SSD-rol futtatni op. rendszert 2022-ben elegge beteges perverzio..Masreszt mi koze a MS-nak, hogy ki mirol akar bootolni?...Egyaltalan mifele otvar rendszer az, aminek kotelezo alapkovetelmeny az SSD? Annyira szarok mar (narrator: igen), hogy muszaj SSD-rol bootoltatni, mert HDD-rol annyira lassu lenne, hogy hetfoi boottal is csak kedden lehetne elkezdeni dolgozni?
"Ha mukodik a block replacement algoritmus es a wear levelling, akkor amig nem fogy el a tartalek terulet, addig egyetlen hibas blokk sem lehet. Ha mar gyarilag vannak hibas szektorok, akkor egyreszt nincs tartalek terulet, masreszt a gyarilag hibas blokkokat nem letiltottak, hanem belevettek a jo blokkok kozze es kisebb a kapacitas mint amit rairtak. Ilyet nem szabad megvenni."

Nem egészen úgy működik az SSD.
Nincsenek szektorok, mint merevlemezen. Az SSD esetében memória blokkok vannak. A blokkokat egyben írja és olvassa az elektronika. A blokk elhasználódása egyértelműen mérhető a hozzáférési idővel. Amennyiben az olvasás elér egy kritikus szintet, olyan adat kerül rá, amit nagyon ritkán vagy soha sem olvas fel a számítógép. Magyarul a tárolókapacitás nagyon hosszú ideig marad változatlan. Utána viszont kártyavárként omlik össze a tároló kapacitás.
Azt senki se higgye, hogy a merevlemezek esetében nincs hibás szektor a gyártás végén. Ezt azonnal kihelyettesíti az első gyári teszt alkalmával a meghajtó elektronikája a tartalék területből. De ez még nem kerül be a SMART statisztikába.
Az SSD esetében is előfordulnak hibás blokkok. Ezeket azonnal kizárják a használatból, de ez nem változtatja a meghajtó méretét. A tartalék terület mérete nem publikus információ. Pontosan annyi, amennyi. (10-20%) Az új megható vásárlása esetében garantáltan meg lesz a névleges tárolási kapacitás.
RJoco
Az nem tetszik, hogy m$ már megint olyanba akarja beleütni az orrá, ami nem az ő dolga.
Az jó, ha a gépekbe SSD kerül rendszerlemeznek. Nem is szabadna ma már mással adni. De ezt a gyártóknak/megrendelőknek kellene önként megtenni és nem egy szoftverfejlesztőnek azzal, hogy a termékét nem engedi akárhonnan elindulni. Biztos ihletett kaptak a PS5 SSD bővítési korlátozásától.
Az, hogy egyesek még ragaszkodnak a HDD-hez csak azért van, mert nem SSD-ről fut a rendszer és a programok. Ha megtapasztalják a különbséget, akkor viszont nincs visszaút.
Emellett egy SSD sokkal jobb egy laptopba, míg egy HDD-t igencsak gyakran lehet cserélni esetenként.
Nekem érdekes módon jól bírják az SSD-im és HDD-im is.

Warning! Cargo bay open, shields are down!

"Az normális, hogy hibás szektorok vannak egy SSD-n ez az élettartamot általában nem befolyásolja."

Nem az. Ha mukodik a block replacement algoritmus es a wear levelling, akkor amig nem fogy el a tartalek terulet, addig egyetlen hibas blokk sem lehet. Ha mar gyarilag vannak hibas szektorok, akkor egyreszt nincs tartalek terulet, masreszt a gyarilag hibas blokkokat nem letiltottak, hanem belevettek a jo blokkok kozze es kisebb a kapacitas mint amit rairtak. Ilyet nem szabad megvenni.

Ez ugy menne normal esetben, hogy gyartanak egy mondjuk 512-est, lettesztelik, abbol ha 30% hibas, akkor eladjak 256-osnak es marad 20% tartalek. Ha mar gyarilag is vannak hibas szektorok, akkor a rairt erteket sem hozza, ha pedig megjelennek, akkor az elso hibas szektornal johet a hardver csere, mert onnantol nagy az adatvesztes kockazata, meg az, hogy az os csak sokadjara tudja kiirni egy felig-meddig jo blokkba az adatokat es ezzel meg tovabb rongalja a maradek blokkokat. Megfelelo szoftverrel lekerheto a meg fel nem hasznalt tartalek blokkok szama, ha ez kozelit a 0-hoz, akkor johet a csere.

A HDD boot letiltasa egyebkent azt jelenti, hogy direkt ellenorizni fogjak, hogy ne indulhasson el az os merevlemezrol, ugyanis a rendszerek szamara teljesen mindegy, hogy egy sata porton ssd vagy hdd van. Mint ahogy usb-n is mass storage-nak latszik a pendrive, a kulso hdd, a kulso ssd, de meg a kulso floppy is. Mindezek melle jon meg a trusted boot elvarasa a gyartoktol, tehat hogy csak legalis es uj windows induljon el az adott gepen, se regebbi windows, se linux, se semmi mas. Magam reszerol kivancsi vagyok a kinai munkaspart kozponti biztottsaganak velemenyere a temaban. (Kinaban a red flag linux a hivatalos allami os es csunyan neznek arra a gyartora ami nem tamogatja.)
Az normális, hogy hibás szektorok vannak egy SSD-n ez az élettartamot általában nem befolyásolja. Az már inkább, hogy belépő szintű Kingston ssd-knél a forrasztás minőségével is baj lehet, nyilván ez nem mindegyikre igaz, vannak rossz szériák. (néhány év, vagy akár kevesebb után elválhatnak a hideg kötések)
Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.06.10. 18:01:44
What?
3 SSD van a gépemben:
- Kingston HyperX Savage MLC-s a rendszernek és utility progiknak
- Samu 840 PRO és Samu 870 EVO gameknek, mindkettő TLC-s

Mindhárom 20 TB alatt van összes írásban, a Kingstonra lett írva a legtöbb, mégis 100%-os hibátlan állapotban van HDSentinel szerint.
Azonban a Pro és az Evo Samsungok már mind hibás szektorokkal rendelkeznek, pedig kevesebb lett rájuk írva.

Szóval ne szidd a Kingstont, jobb mint a Samsung! :D
A következtetésem az, hogy MLC-s SSD-t kell venni, nem TLC-set!
Pontosan, ez így eléggé értelmetlen, amit akarnak! Az én számítógépemben is csak HDD-k vannak, soha nem is volt SSD-m, és leszögezem, hogy megvagyok anélkül is, köszönöm.
(Igen, tudom, SSD gyorsabb betöltési időket eredményezne, de engem nem érdekel, alacsonyan vannak az elvárásaim.)
Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2022.06.10. 12:16:40
Ez így ebben a formában nem igaz. Nem lehet márkaspecifikusan kijelenteni, hogy milyik él tovább, elég sok SSD teszt van a google keresések között. Ráadásul az SSD-k többsége rövidebb ideje létezik, mint némelyik még mindig működő HDD példány, tehát a valós élettartamukról még legfelejebb találgatni lehet. A felhasználás módja is számít, rendszerlemeznek, vagy mondjuk torrentezésre, játékra. Én elégettem SSD Corsairt, OCZ-t, Samsungot rendszerlemezként, most éppen Kingston van, ami szintén 94% már csupán a SMART szerint 2 év után. Ezzel szemben 3 HDD-m szállt el 20 év alatt (de egyik sem volt rendszerlemez, hanem hordozós még a mobil rack időszakban, 2000-2010 között), több is van, ami már 9-10 éves, és még mindig 100%.

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

wraithLord
Én értem, hogy nem csak bootolásról van szó. Azért a bootolást mondom, mert az nem baj, ha van (és a Microsoft is azzal van elfoglalva). Nyilván Windowst használni HDD-ről kínszenvedés, és az senkinek sem kell/senki nem vágyik rá.

Viszont, ha nem lenne pénzem, akkor inkább legyen lassú az elsődleges tárhely, mint pici. Amint megengedhetem magamnak, úgyis cserélném a HDD-t egy normális SSD-re, és a HDD lesz a másodlagos tárhely (vagy ha nem fér bele a laptopba, akkor külső tárhely). Ahogy tettem is egyetemista koromban.
Ezt mibol gondolod, ez a legnagyobb marhasag, amit egesz heten hallottam. Ez maximum a noname kinaiakra es a Kingston-ra igaz. Foleg manapsag, amikor le se lehet tiltani a fejparkolast egy atlagos merevlemeznel.

@wraithLord
HDD-rol mar kozel 10 eve vallalhatatlan a felhasznaloi elmeny es itt nem csak a bootolasrol van szo. Ezzel a felhasznalok erdekei nem igazan seeulnek, csak a gyartoke.
Tetsuo
Végre egy jó kezdeményezés a Microsofttól.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Támogatom.
wraithLord
Én már nagyon régen nem láttam olyan olcsóbb laptopot, amiben HDD a rendszermeghajtó, maximum a HDD a nagy tárhely, és egy kisebb (pl. 128-256 GB-os) SSD a rendszermeghajtó. Igaz, nem is kerestem, biztosan van. Viszont készen kapható asztali konfigoknál (HP, Dell) keresgélés nélkül is szembesültem azzal, hogy előszeretettel használnak HDD-t rendszermeghajtónak is, ráadásul nem is olcsó konfigurációknál.

Egyébként miért van teljesen rendben? :D Legalább indokolnák meg bullshitelés helyett. A HDD-ről bootolás általában nem kell (nekem), de jó, ha tudja.
Az SSD-k hamarabb elszarják magukat. Ez az érteleme. Biznisz?

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

ennek mégis mi a franc értelme van?

party promoted to: super goober! ignored list: pares,tetsuo

Ez teljesen rendben van, az nem oké, hogy a mai napig lehet 200eFt-os HDD-vel szerelt laptopot kapni.
Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.06.09. 19:15:14
lusta kecik
wraithLord
Vajon miért? Nincs kedvük megcsinálni rendesen a Windows 11-et, és a következő frissítéssel HDD-n fél óra lenne, mire bebootol? :D Régen nem használok már HDD-t rendszermeghajtónak, kivéve pár régebbi gépemen pár Linux rendszerpartíciót, de azért ez ...khmmm... "érdekes". :D