SG.hu

Kivonul a perifériák piacáról a Microsoft

Nem lesz több Microsoft egér, billentyűzet és webkamera. A rajongóknak ajánlott bespájzolni amíg még kapható.

A Microsoft a PC-k szinonimája, nem csak a piacot uraló Windows operációs rendszer miatt, hanem az egerek és billentyűzetek miatt is, amelyeket az elmúlt négy évtizedben a számítógéppel való interakcióhoz használtunk. De többé már nem, legalábbis nem a Microsoft címkéje alatt, ugyanis a szoftveróriás bejelentette, hogy leállítja a Microsoft márkájú perifériák - köztük egerek, billentyűzetek és webkamerák - gyártását, hogy a prémium Surface márkájú eszközeire koncentráljon.

Bár eszközei nem olyan híresek, mint a szoftverplatformjai, a Microsoft perifériaüzletága valójában több évvel megelőzte a grafikus Windows asztali környezet elindítását. Az 1983-ban bemutatott Microsoft egér az MS Word szövegszerkesztővel egy csomagban került forgalomba 195 dolláros kiskereskedelmi áron. A Microsoft ergonomikus billentyűzete, a Natural Keyboard csak több mint egy évtizeddel később, 1994-ben jelent meg. Az ívelt, osztott billentyűzetet úgy tervezték, hogy csökkentse a kéz megterhelését, ezáltal megelőzze az ínhüvelygyulladást és más, az irodai környezetben gyakori panaszokat. Az azóta eltelt közel 30 év alatt az informatikai óriás számos hasonló ergonomikus kialakítású terméket dobott piacra.


A vállalat azonban a jövőben lemond a saját márkás kiegészítőkről. Dan Laycock, a Microsoft vezető kommunikációs menedzsere elmondta, hogy Surface név alatt továbbbra is PC-perifériák széles választékát kínálják majd. "A jövőben a Surface márkanév alatt a Windows PC-kiegészítők portfóliójára összpontosítunk" - mondta Dan Laycock, a Microsoft vezető kommunikációs menedzsere. "Továbbra is kínálni fogjuk a Surface márkanévvel ellátott PC kiegészítők széles választékát - beleértve egereket, billentyűzeteket, tollakat, dokkolókat, adaptív kiegészítőket és még sok mást. A meglévő Microsoft márkájú PC-kiegészítőket - például egereket, billentyűzeteket és webkamerákat - a meglévő piacokon továbbra is a mostani eladási árakon árusítjuk, amíg a készletek tartanak."

A Microsoft a múltban számos kísérletet tett hardverportfóliójának bővítésére, melyek közül egyesek gyors halált haltak (például a Kin telefon vagy a Zune médialejátszó), míg mások - például az Xbox játékkonzolok - rendkívül sikeresnek bizonyultak. A vállalat prémium kategóriás átalakítható táblagépekből, notebookokból és asztali számítógépekből álló Surface portfóliója minden bizonnyal szintén az utóbbi táborba tartozik. A Microsoft szinte a kezdetektől fogva számos Surface-kiegészítőt kínált, a billentyűzetborítóktól kezdve a 2012-ben indult Surface táblagépekhez való stylusokon át. Ahogy ez a termékcsalád bővült, a PC-óriás általában prémium anyagokból - például alumíniumból, magnéziumból és alcantara szövetből - készült billentyűzeteket, egereket és egyéb kiegészítőket vett fel a kínálatába.


Egyelőre nem világos, hogy a meglévő Microsoft-márkájú perifériák közül bármelyiket is átviszik-e átnevezve a Surface márkanév alá, már csak azért is, mert a felhozatalból hiányzik a webkamera, csak egy 800 dolláros, konferenciatermekbe szánt okos Surface kamerájuk van. A Surface vezetője, Panos Panay a múltban már utalt Surface márkájú webkamerákra, de helyette(?) jött 2021-ben a Modern Webcam 70 dollárért. A pandémia utáni korszakban, a távmunka felé történő elmozdulás miatt nem lenne meglepő, ha a Microsoft egy prémium kategóriás termékkel jelentkezne. Másik fájó pont, hogy ez azt is jelenti, hogy a Microsoft jól megbecsült ergonomikus billentyűzete is megszűnhet. A Surface márkájú ergonomikus billentyűzet 129 dolláros kiskereskedelmi árával több mint kétszer olyan drága, mint a normál Microsoft Ergonomic Keyboard.

A vállalat néhány hónapja közölte, hogy leépít 10 000 munkahelyet és megváltoztatja hardverportfólióját. A PC-piac mostanában szenved, és a Microsoft eszközökből származó bevétele - amely magában foglalja a Surface-t, a PC-kiegészítőket és a HoloLens-t - 30 százalékkal csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #5
    15 éve a logitech is jó márkának számított, most már beálltak a sorba ők is: elbaszódik az egerük 1,5 év után, régen 12 évet simán kibírtak.
  • kvp #4
    A legtobb picipuha periferia atcimkezett markas termek volt, kvazi sajatmarkaskent gyartatva. Pl. logitech ragcsalok mentek microsoft, hp, ibm, compaq markanev alatt. Persze hogy jok voltak.

    Az egesz periferia uzletag egyebkent onnan indult, hogy legyen egy olcso eger amit hozzacsomagolhatnak a windowshoz, mert a legtobb embernek meg nem volt egere. Ezek lettek a soros portos microsoft egerek. Aztan lett ps/2, usb, stb. eger, majd a windows gomb miatt billentyuzet is.

    Viszont mara mar a legtobb pc-hez se kulon egeret, se kulon billentyuzetet nem hasznalnak. Ahol megis, ott meg jar a gephez a gyarto sajat markas hardvere.
  • wraithLord #3
    Nekem egy Microsoft Sidewinder Precision Pro Joystickem van tőlük még a game portos időkből, de már volt hozzá gameport-USB átalakító. :D Még a WMO 1.1 egeret szeretem, jó benne a szenzor.
    Kár, hogy befejezik, ez legalább tényleg ment nekik.
  • Caro #1
    Utóbbi években nem követtem, régen egész minőségi perifériákat csináltak.
    Jellemző rájuk, hogy ezt szántják be :D :(