JohnnyCage

Problémák a DDR RAM-ok együttműködésével

[EBNews] A DRAM memóriachipek gyártói minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megoldják a DDR chipeknél hónapok óta meglévő együttműködési gondokat, amelyek különböző modulok egy alaplapban való használatakor merülnek fel.

Ez évben, amikor számos gyártó azt reméli, hogy a DDR (Double Data Rate, azaz Kétszeres adatátviteli sebességű) SDRAM-ok robbanásszerű elterjedése újra növekedést hozhat a DRAM-ipar számára, és az árak újra reális szintre kerülnek, a chipeket előállító cégek nagyrésze az időzítést és az órajelet precízebbé tévő, az impedanciát pedig jobban behatároló specifikációk közös elfogadását sürgetik a felmerült technikai problémák megoldása végett. Szélsőséges esetekben ugyanis előfordul, hogy egy alaplapban nem lehet egyszerre két különböző gyártmányú DDR-SDRAM modult működésre bírni.

Hidemori Inukai, a japán Elpida Memory Inc. elnöke és általános menedzsere úgy látja, hogy a probléma elég komoly ahhoz, hogy felkeltse az ipar figyelmét. "Még lehet, hogy egy hónapot igénybe vesz, hogy a probléma megoldást nyerjen" - mondta Inukai egy, az IDF konferencián adott interjújában.


Desi Rhoden, a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council - Elektronikai Eszközöket Fejlesztők Bizottsága) egyik vezetője nem lát különösebb akadályt, hogy az alaplapokban különféle DDR-SDRAM modulok működjenek. "Ugyan ezzel a problémával küszködünk minden egyes, új memória-technológia bevezetésekor, és mindig megoldjuk." - mondta Rhoden, aki egyben az Advanced Memory International Inc., a DDR-SDRAM egyik nagy támogatójának elnöke is.

Rhodenen kívül a legtöbb DDR memóriákban érdekelt cégvezető is úgy gondolja, nincsebb különösebb technológiai akadály, ami a DDR memóriákat gátolná elterjedésükben. Inukai szerint az alaplapok, chipsetek, processzorok és DDR-SDRAM chipek együttműködése immár nem probléma, a kérdés mostmár csak az, mikorra tudják a memóriagyártók felgyorsítani a termelést.
"Az ipar már rengeteg PC1600 és PC2100 szabványú DDR-SDRAM modult hitelesített. Az egyetlen még létező feladat, hogy megbizonyosodjunk, a különböző márkájú DDR modulok használhatóak együtt." - folytatta Inukai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #6
    Pistike te nagy paraszt vagy. Nekem is BE6-II-esem volt, és a memóriás dolgok nálam sem mindig stimmeltek. De nem csak az Abit-nál, hanem az Asus-nál és a Gigabyte-nál sem. A kompatibilitás egy szép és naív álom. Aki pedig ilyen durván belezavar, az egy nagy paraszt. Bocs.
  • wow78 #3
    Csatlakozom az előttem felszólalókhoz!
  • kowajano #2
    ez igy van :)