Berta Sándor

25 európai beszállítótól szerez megújuló energiát az Apple

Az amerikai cég növelte a beszállítói láncon belül a megújuló energiák használatát.

Az Apple megerősítette, hogy már a Plansee Group nevű tiroli cég is a beszállítói közé tartozik. A vállalat molibdén és volfrám gyártására, feldolgozására és értékesítésére összpontosít, s néhány éve alkatrészeket szállít egyes eszközökhöz az amerikai társaságnak. A Plansee Group vállalta, hogy az esztendő végétől a komponensek gyártásához kizárólag megújuló energiaforrásokból származó áramot fog alkalmazni. A cég 50 helyszínen 11 000 embert foglalkoztat és 2 milliárd euró bevételt könyvelhet el. Arról ugyanakkor nem nyilatkozhat, hogy az iPhone, az iPad, a Mac és más termékekhez készít-e alkatrészeket.

A Plansee mellett az AT&S, az Infineon, a Lumileds és a Viscom AG szintén az Apple beszállítójának számít, miként 20 további európai vállalat is. Világszerte 213, míg Európában 24 beszállító vállalt hasonló kötelezettségeket, mint a Plansee. A kaliforniai konszern a beszállítói hálózatán belül a kétszeresére növelte a megújuló energiák használatát. A teljes termelt zöld energia mennyisége 10 gigawatt, a következő esztendőkben azonban már 16 gigawatt lesz. A cél az, hogy 2030-ra a teljes beszállítói lánc szén-dioxid-semleges legyen. Ezzel párhuzamosan a gyártó komoly összegeket fektet be a napelemes és más megújuló energiás projektekbe, amelyek közül számos Japánban és Kínában zajlik.

Lisa Jackson, az Apple alelnöke és környezetvédelmi, valamint társadalmi kezdeményezésekért felelős vezetője kijelentette, hogy büszkék arra, hogy számos partnerük csatlakozott az éghajlati válság megoldására irányuló sürgős munkához, amelynek célja, hogy világszerte több megújuló energiát termeljenek. A tiszta energia jó az üzletnek és jó a bolygónak. Azzal, hogy megosztják, hogy mit tanultak a megújuló energiaforrásokra való áttérésük során, segítenek megmutatni az utat egy zöldebb jövő felé.

Az Amerikai Egyesült Államokban az Apple közvetlenül a Texas állambeli Brown megyében található 2300 hektáros IP Radian Solar projektbe fektet be, amely 300 megawatt áramot fog termelni. Az építkezés még ebben az évben befejeződik. Az Apple ezzel a beruházással az ügyfelek által a készülékeik töltéséhez használt árammennyiség problémáját kívánja semlegesíteni, amely a társaság bruttó szén-dioxid-kibocsátásának 22 százalékát teszi ki.

Kínában tavaly 23 új beszállító csatlakozott a programhoz. Az Apple helyi székhellyel rendelkező vezető beszállítóinak szinte mindegyike elkötelezte magát amellett, hogy tiszta energiát használ a gyártáshoz, sokan közülük helyszíni napelemeket építenek, támogatva ezzel az ország megújuló energiára való átállását. Ez olyan beszállítók új kötelezettségvállalásait is magában foglalja, mint a Ruicycle, amely tiszta energiát fog használni az Apple számára végzett zárt körfolyamatú újrahasznosítási folyamataiban. 2018-ban az Apple innovatív megközelítést alkalmazott a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kínai fejlődés felgyorsítására a Kínai Tiszta Energia Alap elindításával. Ezen az első ilyen jellegű befektetési alapon keresztül a konszern és a beszállítói együttesen 465 megawatt tiszta energiába invesztáltak be.

Japánban a tiszta energia új lehetőségei jelennek meg a cégek számára, mivel az áramvásárlási megállapodások egyre inkább elérhetővé váltak. Míg korábban a vállalati energiavásárlók csak a tetőkön elhelyezett napelemekre és a függetlenített tanúsítványokra korlátozódtak, a közös érdekérvényesítés tovább nyitotta a piacot. Az elmúlt évben húsz új szolgáltató kötelezte el magát a tiszta energia mellett Japánban, köztük a Kioxia és a Sharp. A Nitto Denko és az Apple számos más beszállítója is befektetett helyszíni napenergia-beruházásokba, a Keiwa pedig egy Tokió külterületén található szélerőműből származó energiával fedezi a szükségletei egy részét.

Dél-Koreában az LG Display Co. Ltd. és a Samsung SDI elkötelezte magát a tiszta energia mellett az Apple teljes gyártási folyamatában. A program ezen bővítése a tavalyi év során elért jelentős előrelépésre épül, amikor összesen 13 beszállító vállalta, hogy tiszta energiát hoz forgalomba. Azokon a piacokon, ahol a beszállítóknak különösen nagy kihívást jelent a költséghatékony tiszta energiához való hozzáférés, az Apple együttműködik partnereivel, hogy innováció és politikai elkötelezettség révén lebontsa az akadályokat.

Miközben a vállalat tovább gyorsítja a szén-dioxid-semlegesség irányába tett lépéseket a teljes globális ellátási láncában, az éghajlatváltozás által leginkább érintett közösségek támogatására is összpontosít. A Power for Impact programon keresztül világszerte a gazdasági növekedés és a társadalmi hatás támogatása mellett megújuló energiához való hozzáférést biztosít az alulfinanszírozott helyi közösségek számára. Jelenleg Kolumbiában, a Fülöp-szigeteken és Dél-Afrikában napelemes projektek biztosítanak megfizethető és megbízható áramot a jelentős energetikai kihívásokkal küzdő közösségeknek.

Az Apple folytatja a program kiterjesztését a világ más részeire, többek között Izraelre, Nigériára, Thaiföldre és Vietnámra. Ezek a projektek munkahelyeket teremtenek és energiamegtakarítást eredményeznek, amelyet vissza lehet fektetni a helyi közösségekbe. Az óriáscég megtartja az egyes projektek környezeti tulajdonságait, a közösségek pedig az energiamegtakarítást a gazdasági növekedés, az oktatás, az egészségügy és más szociális kezdeményezések támogatására használják fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!