Berta Sándor

Bemutatta új szuper­számítógépét a Meta

A közösségi platform a mesterséges intelligencia alkalmazások és a metaverzum miatt helyezte üzembe a készüléket.

A Meta bejelentette az AI Research Super-Cluster (RSC) nevű új szuperszámítógépét, amely Mark Zuckerberg, a Facebook alapító elnök-vezérigazgatója szerint mire 2023 közepére megépül, a világ leggyorsabb mesterséges intelligencia számítógépe lesz. Az elképzelés az, hogy az AI Research több billió példából tanuljon és több száz nyelvet értsen meg, ezáltal pedig kikövezze a metaverzumba vezető utat.

A társaság szakemberei már most is használják a szuperszámítógépet arra, hogy a digitális rendszerekkel megértessék, hogy mi történik a videókban és miről beszélnek az emberek. Így a jövőben a technológia alkalmazható lesz a videokonferenciákon vagy a játékokon belül szinkrontolmácsolásoknál.

Az új alkalmazások alapjait azok a mesterséges intelligencia modellek jelentik, amelyek képesek a különböző példákból tanulni és önállóan meg tudnak érteni egyes nyelveket. Ezáltal lehetővé válik többek között a szövegek, a képek és a videók együttes elemzése. Mark Zuckerberg azt akarja, hogy az első új kiterjesztett valóság szoftverek készen álljanak a metaverzumra.

Az AI Research Super-Cluster összesen 760 nVidia DGX A100 rendszerből áll; ez több mint 6000 grafikus processzort jelent. Az adattárolási kapacitás 175 petabájt. 2023 közepére a grafikus processzorok számát 16 000-re növelik, amely a mesterséges intelligencia képzési teljesítményét a jelenlegi több mint 2,5-szeresére növeli majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!