Berta Sándor

Az űrben hozhat létre üzemeket a SpaceForge

A brit vállalat műholdak segítségével valósítaná meg a gyártást.

A The Guardian írta meg, hogy a tavaly alapított SpaceForge nevű brit cég a következő esztendő végétől műholdakat akar felbocsátani, hogy a mikrogravitációban állítson elő különböző ötvözeteket, félvezetőket és gyógyszereket.

Josh Western, a társaság alapítója elmondta, hogy a módszer előnye többek között az, hogy az űrben gyakorlatilag nincs gravitáció, amely az anyagok ötvözésére zavaróan hatna, tiszta vákuum van és nincs légszennyezettség. A menedzser hozzátette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) elvégzett kísérletek megmutatták az űrben való gyártás előnyeit. A SpaceForge alapítója példaként hozta fel a fluoridos üvegszál készítését, amelynél megfigyelhető volt, hogy amíg az űrben gyártott vezetékek kristálytiszta átvitelt tettek lehetővé, addig a Földön előállítottak esetében nem ez volt a helyzet. A ForgeStar nevű műholdgyárakban ezek az anyagok zökkenőmentesen elkészíthetők. Az újrahasznosítható műholdak, amelyek körülbelül sütő méretűek, mintegy 48 kilométeres magasságban fognak üzemelni. A ForgeStar-űrhajók 1-6 hónapig lesznek az űrben, miközben robotrendszerek gyártják majd a fedélzetükön a különböző anyagokat és gyógyszereket.

A vállalkozást a brit űrügynökség és az Európai Űrügynökség is támogatja, valamint a héten várhatóan további 7,5 millió fontos tőkeinjekciót is fog kapni. A pénz nemzetközi befektetőktől érkezik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #3
    Végre lesz tökéletes csapágygolyó, zárványmentes öntvény, és speciális ötvözetek. Sőt az űrszemét kérdése is megoldódhat.
    Nekem tetszik, főleg ha nem Geo stacionárus pálya mellett döntenek, hanem fixen a nap felé néz.
  • kvp #2
    A muholdaknak jelen esetben inkabb automatizalt uralomasokat kellene jelenteniuk, mert ez az alap feltetele annak, hogy egy fellolves utan folyamatosan el tudjak latni alapanyagokkal a gyarat es vissza tudjak hozni a kesztermekeket. Nagyobb uzemzavarok elharitasara pedig nem artana, ha fel tudna menni emberes szemelyzet is.

    A mostani vallalkozas meg a fello, feldolgoz, visszahoz elvet kovetne, ami a regi filmes corona muholdak mukodesi modellje. A kovetkezo lepcso lenne az ujrahasznosithato muhold, azaz az urallomas.

    De igen, lassan eleg olcso az urbe jutas, hogy mar lehessen profitot termelni ipari tevekenysegbol is. Ha valaha elkeszulnek a starship-ek (es a tobbi versenytarsuk), akkor mar tenyleg nagyon meg fogja erni az urben termelni. Ez egy exponencialis folyamat, aminek meg a linearisnak tuno kezdeti szakaszaban van az emberiseg.
  • Sequoyah #1
    Akkor fog csak igazan beindulni az urkutatas, amikor valaki vegre kepes profitot csinalni belole...