Berta Sándor

Irma hurrikán - adatokkal is segít Európa

Az Európai Unió több módon is támogatja az érintett amerikai régiókat.

Brüsszel bejelentette, hogy műholdas adatokat juttat el az Irma hurrikán által elpusztított amerikai területekre. A tengerentúli régiók a Copernicus program, ezen belül is a Sentinel műholdak információit kapják meg és azok elsősorban az érintett területeken dolgozó mentőcsapatok munkáját segíthetik. Az adatok továbbítását a brüsszeli válságkezelő központ koordinálja.

A mentőcsapatoknak különösen azok a felvételek lehetnek hasznosak, amelyek az elpusztított területeket mutatják, így tökéletesen láthatóvá válik, hogy hol van a leginkább szükség a munkájukra. A mentésben résztvevők láthatják a városi környezeteket és rázoomolhatnak az érintett kerületekre. A brüsszeli válságkezelő központ számítógépes rendszerébe 12 órával azután kerülnek be a képek, hogy az adott műhold elrepült az érintett terület felett. A fotókat elemzik, majd egy felelős továbbíthatja azokat a katasztrófarégióba.

Christos Stylianides, az Európai Unió humanitárius segítségért és krízismenedzselésért felelős biztosa kijelentette, hogy már azelőtt is aktivizálták magukat és a helyszínen lévő embereikkel együttműködve mozgósították a segítségnyújtási lehetőségeiket, hogy az Irma hurrikán egyáltalán megjelent volna a Karibi-térségben. Egy koordinációs csapat készen áll arra, hogy az érintett térségbe utazzon és az Európai Unió biztosíthat anyagi forrásokat is.

Az európai szakemberek már létrehoztak 28 térképet az elpusztított régiókról és további térképek készülhetnek a jövőben. Külön előnyt jelent, hogy olyan területekről is rendelkezésre állnak felvételek, amelyek jelenleg még nehezen megközelíthetők. A válságkezelő központ felkészült arra, hogy az európai uniós tagországokkal és nemzetközi partnerekkel közösen koordinált és gyors segítséget küldjön az Amerikai Egyesült Államokba.

Egyébként a Copernicus műholdprogram adatai szabadon hozzáférhetők a felhasználók számára. A felvételek hasznosak lehetnek a természeti katasztrófák és az áradások esetén, továbbá az erdő- és a földgazdálkodást is segítik. Így többek között felmérhető a növények állapota és az is, hogy mennyire száraz a talaj.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A NASA-nal eppen most allitottak le a Fold megfigyelo programokat, tehat nekik a jovoben nem nagyon lesz semmilyen metorologiai es hasonlo informaciojuk, csak ha kapnak az ESA-tol.
  • Berber #1
    "Brüsszel bejelentette,..." jól beette magát ez az idióta retorika...