Berta Sándor

Feltörték a Booking.com-ot, de eltussolták az esetet

Az akciót az egyik amerikai titkosszolgálat megbízásából hajtották végre.

Az NRC holland újság három munkatársa az új könyvében azt állítja, hogy 2016-ban egy hacker, illetve hackernő az egyik amerikai egyesült államokbeli titkosszolgálat megbízásából feltörte a Booking.com nevű turisztikai portált és onnan nyaralásokkal összefüggő, szállásfoglalási és egyéb adatokat loptak el. A cég ugyan felfedezte a támadást, de azt nem hozta nyilvánosságra és ezáltal eltitkolta az eset részleteit mind az érintett felhasználók, mind az ágazat más szereplői és a különböző felügyeleti szervek és hivatalok előtt.

Az Ars Technica azt írta, hogy az akció során több ezer közel-keleti szállodafoglalás információit tulajdonította el a két hacker. Az érintett hotelek többek között az Egyesült Arab Emirátusokban, Katarban és Szaúd-Arábiában működtek. Az ellopott adatokból kiolvashatók voltak az érintett személyek nevei és az utazással kapcsolatos információik.

A Booking.com állítólag felfedezte az akciót és az AIVD holland titkosszolgálattól kért segítséget, azonban a holland adatvédelmi hivatalt már nem tájékoztatta az esetről, mondván az eltulajdonított adatok jellege ezt nem tette szükségessé. A platform alkalmazott viszont egy magándetektívet, aki kiderítette, hogy honnan indult a támadás. A szakember egy olyan társaságot azonosított, amely rendszeresen végrehajtja az amerikai titkosszolgálatok megbízásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!