SG.hu

Pénzbüntetést kapott a Telekom rendszerét feltörő hacker

A segítő szándékú hacker biztonsági rést talált a Magyar Telekom informatikai rendszerében, figyelmeztette is a céget, mégis feljelentették.

A Szolnoki Járásbíróság folytatólagosan elkövetett információs rendszer vagy adat megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek, és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte nem jogerős ítéletében azt a fiatalembert, aki két évvel ezelőtt feltörte a Magyar Telekom szerverét. 2017 tavaszán egy akkor még főiskolás programozó felfigyelt egy szokatlan IP-címre a Magyar Telekom egy nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatójában. A címet megvizsgálva rájött, hogy azon keresztül lehetséges rendszergazdai jelszóhoz jutni, ami hozzáférést enged a vállalat belső informatikai rendszeréhez. A hibát azonnal jelezte a Telekomnak, és egy személyes találkozón rövid elemzésben fel is vázolta a cég kiberbiztonsági szakembereinek, hogy milyen hibákat tárt fel, és hogy milyenek lehetnek még a rendszerben.

A Szolnoki Törvényszék a honlapján közölte, a hacker azt kérte, hogy 700-800 ezer forintos havi fizetésért programozóként alkalmazzák. A cég ettől elzárkózott, felhívták a figyelmét arra, hogy amit tett, törvénybe ütközik, és arra kérték, hogy ne folytassa a tevékenységét. A cég szakemberei a tárgyalás során megerősítették, hogy komolyan gondolkodtak az etikus hacker alkalmazásán, akit tehetségesnek és felkészültnek tartanak. Az ügyészség mégis súlyos bűncselekményként kezelte a történteket: az etikus hackert előzetes letartóztatásba akarták helyezni, majd egy alku keretében 2 év szabadságvesztést ajánlottak neki 4 évre felfüggesztve, ha hajlandó bűnösnek vallani magát. Ellenkező esetben letöltendő börtönt kértek volna rá.

Az ítélet indokolásában elhangzott: a fiatalember ezt követően még 62 alkalommal jogosulatlanul belépett a cég szerverére, ahol a saját részére, jogosulatlanul felhasználói profilokat hozott létre, és a cég dolgozóinak belépési adatait, felhasználóneveit és jelszavait gyűjtötte. A büntető törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, az információs rendszer vagy adat megsértését követi el számos más eset mellett az, aki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat. A törvény ezt cselekményt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. Lényegesen súlyosabb, 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztést ír elő azonban a törvény, ha közérdekű üzem ellen követik el azt. Ez utóbbi, minősített eset miatt emeltek vádat a fiatalemberrel szemben - közölte a törvényszék.

A Szolnoki Járásbíróság kihirdetett ítélete a vádtól eltérően a bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő alapesetében mondta ki bűnösnek a büntetlen előéletű férfit, és elegendőnek tartotta pénzbüntetés kiszabását. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik - közölték. A fiatalember védelmét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vállalta el, és a szervezet nem ért egyet az ítélettel. Úgy vélik, a bíróság nem ismerte fel, hogy a köz érdekében végzett hackelés nem veszélyes a társadalomra, így büntetés sem jár érte.

Dr. Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje elmondta: bár a legsúlyosabb jogi következménytől sikerrel védte meg ügyfelét, nem elégedett az ítélettel. „Aki jószándéktól vezérelve a köz érdekében feltár egy komoly biztonsági hibát, nem követ el olyan cselekményt, ami veszélyes lenne a társadalomra. A büntetőjog az ártó szándékú cselekmények esetében alkalmazható. A bíróságnak fel kellett volna ismernie, hogy a védencünknek köszönhetően hárult el a biztonsági kockázat és felmentő ítéletet kellett volna hoznia. Fontos, hogy a joggyakorlat ebbe az irányba menjen, a bíróságok ismerjék fel, hogy az etikus heckerek nem követnek el bűncselekményt, ezért fellebbeztünk” – tette hozzá Hüttl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #60
  Továbbra sem fogod fel, hogy nem a magántulajdon megsértésén lovagolunk (rajtad kívül).

  De asszem mindegy is...
 • arty #59
  A tasz nem véd náci faszokat, ebben igazad van. Minden máshoz szellemileg kevés vagy :))

  (éshamár "logika" : ha neked van egyfajta értékrended, akkor te is politikai szervezet vagy? :DDD )
  Utoljára szerkesztette: arty, 2019.07.17. 09:36:42
 • yamato41 #58
  Köszönöm, hogy immáron sokadszorra bizonyítottad, hogy a tasz mennyire politikai szervezet.
  Felesleges erőlködnöd, mindenki tudja, hogy a liberonáci ideológia szekértolói, csak azokat az ügyeket támogatják, amelyek az ő torz ideológiájuk szolgálatába állíthatók.
  Ha nem érted, amit írtam, az a te bajod. Mondjuk van bajból bőven a fejedben, amint azt megint csak izonyítottad.
 • yamato41 #57
  A magántulajdon megsértése bűncselekmény.
  A tanács el nem fogadása nem az.
 • arty #56
  Senki nem a magántulajdonhoz való jogot vitatja.
  Annak megsértése 1 dolog.

  A tanács elfogadása pedig egy másik. Lett volna.
 • arty #55
  "1. Kárpátalja. Románia. Kell még valamit mondanom, Ildikó? (Jellemző...)"

  Na, a TASZ pedig magyar. Lesesik végre vagy szabadagazda?

  "2. Kinek fogadják el/ajánlják fel? Ja, hogy csak azoknak, akik a politikai céljaikban segíthetnek nekik? Igeeen, tényleg nem politikai szervezet... A többieket meg megfoLYtják az útelágazódásnál a patkányok, miután orrbaverte őket egy lengőajtó Őszödön, ugye? ...hehehe..."

  Rengeteg ügyben ajánlanak jogi segítséget, általában nagyobb horderejű ügyekben. De te is fordulhatsz hozzájuk, amennyiben komolyabb társadalmi igazságtalanságot érzékelsz és perre mennél (mondjuk az állammal szemben. természetesen abszolut nem feltételezném rólad, hogy tennél bármit is a közért, szóval ez csak ilyen röhejes feltételezés volt :D).

  (Öszödözést nem értem, mintha picit néha tikkelnél... mindegy, ennyi elmebaja majdnem mindenkinek van :D )

  "Igen. Aki vállalja, hogy a tasz védi, az politikai állásfoglalást is tett. Ennyi. A legsúlyosabb büntetést érdemli.
  A drogokról pedig kérdezd a taszt. Komoly tapasztalatuk van ezen a téren..."

  Továbbra is csak ismételgeted a súlytalan magánvéleményedet. Tények, miszerint politikai szervezet, állásfoglalás, stb?
  Utoljára szerkesztette: arty, 2019.07.16. 09:57:34
 • arty #54
  Miért nem kapott MINDENKI különadót, akinek a több a pénze, mint "kellene"? Továbbra is: több adót kellett fizetniük, mint bárki másnak, ezt ugye te sem cáfolod...
  Nem a gerinchálózatról beszéltem: az utcádba a telekom húzta be a gigabitet, a sokmegabites 4G fejet a telekom szerelte fel, tornyostul.
  Az áfát odaadod a telekomnak a "pénztárnál", azt utána ő fizeti be, nem te.
 • defiant9 #53
  Ezt már mondtad egyszer, mégsem tartottad be. Lol. Ostorosba.
 • ostoros #52
  Megalapozatlan trollkodásod nem érdemel több figyelmet.
 • defiant9 #51
  Egy ilyen állítással:
  "Nem így van. Egyik pont sem úgy van ahogy írod."
  vitaképtelen vagy. És technikailag ki is meríted a trollkodás fogalmát:
  A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz
  Ez mondjuk nálad nem újdonság. Jellemző rád az alacsony tudásanyag amihez rendkívül gyenge logikai képességek társulnak egy beszűkült sarkos idejétmúlt látásmóddal, majd amikor szembesülsz a felsüléseddel akkor már csak a fizikai agresszivitásban, verekedésben amibe a megoldást látod, nem sokkal haladod meg egy primitív ősember vitakultúráját, már ha ezt annak nevezhetjük.