SG.hu

Pénzbüntetést kapott a Telekom rendszerét feltörő hacker

A segítő szándékú hacker biztonsági rést talált a Magyar Telekom informatikai rendszerében, figyelmeztette is a céget, mégis feljelentették.

A Szolnoki Járásbíróság folytatólagosan elkövetett információs rendszer vagy adat megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek, és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte nem jogerős ítéletében azt a fiatalembert, aki két évvel ezelőtt feltörte a Magyar Telekom szerverét. 2017 tavaszán egy akkor még főiskolás programozó felfigyelt egy szokatlan IP-címre a Magyar Telekom egy nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatójában. A címet megvizsgálva rájött, hogy azon keresztül lehetséges rendszergazdai jelszóhoz jutni, ami hozzáférést enged a vállalat belső informatikai rendszeréhez. A hibát azonnal jelezte a Telekomnak, és egy személyes találkozón rövid elemzésben fel is vázolta a cég kiberbiztonsági szakembereinek, hogy milyen hibákat tárt fel, és hogy milyenek lehetnek még a rendszerben.

A Szolnoki Törvényszék a honlapján közölte, a hacker azt kérte, hogy 700-800 ezer forintos havi fizetésért programozóként alkalmazzák. A cég ettől elzárkózott, felhívták a figyelmét arra, hogy amit tett, törvénybe ütközik, és arra kérték, hogy ne folytassa a tevékenységét. A cég szakemberei a tárgyalás során megerősítették, hogy komolyan gondolkodtak az etikus hacker alkalmazásán, akit tehetségesnek és felkészültnek tartanak. Az ügyészség mégis súlyos bűncselekményként kezelte a történteket: az etikus hackert előzetes letartóztatásba akarták helyezni, majd egy alku keretében 2 év szabadságvesztést ajánlottak neki 4 évre felfüggesztve, ha hajlandó bűnösnek vallani magát. Ellenkező esetben letöltendő börtönt kértek volna rá.

Az ítélet indokolásában elhangzott: a fiatalember ezt követően még 62 alkalommal jogosulatlanul belépett a cég szerverére, ahol a saját részére, jogosulatlanul felhasználói profilokat hozott létre, és a cég dolgozóinak belépési adatait, felhasználóneveit és jelszavait gyűjtötte. A büntető törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, az információs rendszer vagy adat megsértését követi el számos más eset mellett az, aki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat. A törvény ezt cselekményt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. Lényegesen súlyosabb, 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztést ír elő azonban a törvény, ha közérdekű üzem ellen követik el azt. Ez utóbbi, minősített eset miatt emeltek vádat a fiatalemberrel szemben - közölte a törvényszék.

A Szolnoki Járásbíróság kihirdetett ítélete a vádtól eltérően a bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő alapesetében mondta ki bűnösnek a büntetlen előéletű férfit, és elegendőnek tartotta pénzbüntetés kiszabását. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik - közölték. A fiatalember védelmét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vállalta el, és a szervezet nem ért egyet az ítélettel. Úgy vélik, a bíróság nem ismerte fel, hogy a köz érdekében végzett hackelés nem veszélyes a társadalomra, így büntetés sem jár érte.

Dr. Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje elmondta: bár a legsúlyosabb jogi következménytől sikerrel védte meg ügyfelét, nem elégedett az ítélettel. „Aki jószándéktól vezérelve a köz érdekében feltár egy komoly biztonsági hibát, nem követ el olyan cselekményt, ami veszélyes lenne a társadalomra. A büntetőjog az ártó szándékú cselekmények esetében alkalmazható. A bíróságnak fel kellett volna ismernie, hogy a védencünknek köszönhetően hárult el a biztonsági kockázat és felmentő ítéletet kellett volna hoznia. Fontos, hogy a joggyakorlat ebbe az irányba menjen, a bíróságok ismerjék fel, hogy az etikus heckerek nem követnek el bűncselekményt, ezért fellebbeztünk” – tette hozzá Hüttl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #52
  Megalapozatlan trollkodásod nem érdemel több figyelmet.
 • defiant9 #51
  Egy ilyen állítással:
  "Nem így van. Egyik pont sem úgy van ahogy írod."
  vitaképtelen vagy. És technikailag ki is meríted a trollkodás fogalmát:
  A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz
  Ez mondjuk nálad nem újdonság. Jellemző rád az alacsony tudásanyag amihez rendkívül gyenge logikai képességek társulnak egy beszűkült sarkos idejétmúlt látásmóddal, majd amikor szembesülsz a felsüléseddel akkor már csak a fizikai agresszivitásban, verekedésben amibe a megoldást látod, nem sokkal haladod meg egy primitív ősember vitakultúráját, már ha ezt annak nevezhetjük.
 • ostoros #50
  Megalapozatlan trollkodásod nem érdemel több figyelmet.
 • yamato41 #49
  Köszönöm, hogy mindenben megerősítettél.

  A magántulajdon szent, elidegeníthetetlen. Ha nem védi valaki, akkor is. Ezt nem értitek meg, akik védik ezt a szarjankót. Persze, a tulajdonosnak mindent meg kellene tennie a tulajdona védelmére, de ha nem teszi, akkor is az övé, akkor sem veheti el senki tőle, vagy hatolhat be oda.
  A fekete-fehér törvény teljesen jól van úgy, ahogy van. Nem lehet relativizálni a magántulajdon szentségét.

  Engem a telekom, tészisztmes, vagy a kuyta tudja milyen cég rohadtul nem érdekel. Ugyanolyan mocsok multi, mint a többi. Sőt, elég alja fajta. A közelmúltban volt tapasztalatom vele. De attól még az ő tulajdona is sérthetetlen.
 • yamato41 #48
  Köszönöm, hogy megerősítetted, hogy a tasz egy aljas politikai csőcselék, semmi más.
  1. Kárpátalja. Románia. Kell még valamit mondanom, Ildikó? (Jellemző...)
  2. Kinek fogadják el/ajánlják fel? Ja, hogy csak azoknak, akik a politikai céljaikban segíthetnek nekik? Igeeen, tényleg nem politikai szervezet... A többieket meg megfoLYtják az útelágazódásnál a patkányok, miután orrbaverte őket egy lengőajtó Őszödön, ugye? ...hehehe...

  Igen. Aki vállalja, hogy a tasz védi, az politikai állásfoglalást is tett. Ennyi. A legsúlyosabb büntetést érdemli.
  A drogokról pedig kérdezd a taszt. Komoly tapasztalatuk van ezen a téren...
 • defiant9 #47
  Indoklás nélkül ez csak egy vélemény, cáfolat nélkül pedig minden pont megáll.
 • ostoros #46
  Nem így van. Egyik pont sem úgy van ahogy írod.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.14. 18:54:20
 • defiant9 #45
  "Licenszdíjat fizet az anyacégnek"
  Ez elenyésző. A DT befektetett egy rakat pénzt, hiteleket adott, amiknek kamata van, és valahol visszavárja ezt. Illetve a Telekom egy osztalékpapír, minden tulajdonos kap évente a betéti kamatokat meghaladó összeget., legtöbbet persze a DT mint főtulajdonos.

  "PONTOSAN azért van rajtuk, különadó, mert olyan óriási mértékben küldik hazafelé a lóvét, százmilliárd számra, hogy még így is megéri nekik csinálni amit csinálnak."
  A szektoriális különadót végül ugyanúgy a fogyasztó fizeti ki ahogy minden mást költséget is. Azért találták ki mert az EU nem engedte/engedi hogy több ÁFA kulcs legyen. Ráadásul az internet ÁFA-ját közben levitték úgyhogy elég koncepciótlan egyszemélyes autokrata csapongás amit látunk (egyik oldalról csökkentik a szolgáltatást sújtó adóterhet, közben rápakolnak egy másikat).

  "A gerinchálózatot az állam fejleszti , nem a cégek, ez sem volt igaz."
  Az nem igaz hogy az állam fejleszti, minden nagyobb távközlési cégnek vagy saját gerinchálózata van vagy egymástól bérelnek részeket.

  "hogy szólnak állambácsinak, akivel a Telekom stratégiai partNERséget kötött, hogy statuáljon példát"
  A Telekom már rég kihátrált volna az ügyből mert kára van belőle, csak a beindult hatósági eljárás ezt nem engedi.
 • ostoros #44
  A telekomnak nincs pénze a hibák kijavítására, mert a pénznek jobb helye van az anyacégnél, mint korábban mondtam.
  Nem fogják biztonságosabbra megcsinálni a rendszerüket, mert pénzbe kerül.
  Nem fognak jobb szakembereket felvenni, mert pénzbe kerül.
  Nem fognak etikus hackereket alkalmazni, mert pénzbe kerül.
  Amit ehelyett csinálni fognak, az az, hogy szólnak állambácsinak, akivel a Telekom stratégiai partNERséget kötött, hogy statuáljon példát. Mert az nem kerül pénzbe. És állambácsi túlbuzgó pitbullként ráugrik a stratégiai partNERe vélt ellenségére.
 • ostoros #43
  Rész igazságok, haver. PONTOSAN azért van rajtuk, különadó, mert olyan óriási mértékben küldik hazafelé a lóvét, százmilliárd számra, hogy még így is megéri nekik csinálni amit csinálnak.
  A gerinchálózatot az állam fejleszti , nem a cégek, ez sem volt igaz.
  Az áfát pedig én fizetem, ott van a számlámon, ez sem volt igaz.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.13. 18:14:22