Berta Sándor

Eltörölte elődje kiber­biztonsági direktíváját Donald Trump

Az amerikai elnök hatályon kívül helyezte Barack Obama kiberbiztonsági irányelveit.

A volt amerikai elnök még 2012-ben fogadott el egy direktívát, amelynek neve Presidential Policy Directive 20 volt. Ebben többek között olyan kérdéseket szabályoztak, hogy mikor reagálhatnak az amerikai hivatalok saját akcióval egy hackertámadásra vagy mely hivatalokkal kell előzetesen egyeztetni a válaszcsapások ügyében. Így akarták kizárni annak a lehetőségét, hogy például egy akció megzavarjon egy már folyamatban lévő harci bevetést vagy kémműveletet.

Az irányelvet szigorúan titkosnak minősítették, de 2013-ban Edward Snowdennek köszönhetően mégis kiszivárogtak a részletei. Igaz, az egyes elemek már korábban ismertté váltak. A csomag részét képezte a kiberbiztonság és az elektronikus hadviselés. A direktívára úgy tekintettek, hogy az amerikai kormány számára könnyebbé teheti, hogy saját támadásokkal válaszoljon a rendszereit vagy a tengerentúli intézményeket érő különböző hackerakciókra.

Most a The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva azt írta, hogy Donald Trump amerikai elnök egyszerűen eltörölte a kiberbiztonsági csomagot. A hírt a Fehér Ház egyelőre nem kommentálta. A Presidential Policy Directive 20 egyébként korábban többször is a kritikák kereszttüzébe került. Képviselők például azért támadták, mert a válaszcsapások előtti egyeztetések növelték a bürokráciát és akadályokat gördítettek az eseményekre való gyors reagálás elé.

Azt még nem lehet tudni, hogy a Trump-kabinet milyen új szabályozást vezet be a területen. A The Wall Street Journalnak nyilatkozó források azt gyanították, hogy a lépésre azért került sor, mert lazítani akartak a támadó jellegű kiberakciókkal kapcsolatos előírásokon. Az egyik informátor arról beszélt, hogy John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója lobbizott a leginkább azért, hogy Obama direktíváját hatályon kívül helyezzék. A lépés egyébként nem új, hiszen a hivatalba lépése után a korábbi elnök is új szabályokkal váltotta ki George W. Bush korszakából származó irányelveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!