Berta Sándor

Egyre több hamisítványt foglalnak le az Európai Unió határain

A digitalizálás miatt sikeresebb az internetes kereskedelem, de ezzel párhuzamosan nő a termékhamisítás kockázata is.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) az Illicit Trade - Misuse of E-Commerce for Trade in Counterfeits című tanulmányában kimutatta, hogy az Európai Unió határain lefoglalt hamisítványok 56 százaléka az online kereskedelemből származott. Ezen termékek 75 százalékát Kínában, 5,7 százalékát Hongkongban, 5,6 százalékát Törökországban, 3,3 százalékát pedig Szingapúrban készítették. A dokumentum készítői a 2017 és 2019 közötti adatokat elemezték.

Christian Archambeau, az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy az elektronikus üzleti forgalom jelentős mértékben megnövelte a fogyasztók számára elérhető kínálatot és a vállalatoknak új, rugalmas lehetőségeket kínál a piacon való megjelenésre. Ezzel párhuzamosan számos jele van annak, hogy az internetes környezet a negatív szereplőket is vonzza, ők a piacot a hamisított árucikkeikkel árasztják el. Ezért számos különböző szervezettel és hivatallal együtt dolgoznak azért, hogy visszaszorítsák a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogsértéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #3
    Nekem is volt egy török Adidas cipőm. Tudtam, hogy nem Adidas, egyik haverom valami török ismeretség révén tudott szerezni, és mivel gimis korunkban nem volt jellemző, hogy sok pénzünk van, kértünk is belőle. :D
    Akkor ilyen 10-12k volt az eredeti, ez meg 2000-be került.
  • caprine #1
    Volt egy ruha nagykeres haverom, törökből hozott be ruhát, ott bármit bármilyen címkével készítenek a mai napig. Azokat teritette különbözö butikokban ország szerte, de ő korrekten el is mondta, hogy ez nem eredeti. Bement ez egyik kereskedőhőz, ahol közölték, hogy ők csak eredetit árulnak. A haver körbenézet, majd konstatálta, hogy az EREDETIként árult termékek legalább 60% nem az, na akkor koppant nagyot a butikos.