Berta Sándor

Európai kutatási és gyártási összefogást sürgetett az olasz miniszter­elnök

A kormányfő kiemelte, hogy a digitális átalakítási folyamatokban az államra mindenképpen szükség van.

Mario Draghi miniszterelnök az olasz parlamentben elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy nincs alternatívája az állami beavatkozásnak ahhoz, hogy az ökológiai és a digitális változást véghez lehessen vinni. Amennyiben az állam nem vesz részt ebben a folyamatban, akkor ezek a változások nem valósulnak meg.

A kormányfő hozzátette, hogy az európai uniós tagállamoknak össze kell fogniuk ahhoz, hogy elérjék ezeket a célokat. A politikus rámutatott, hogy az Európai Uniónak ötvöznie kell az összes európai ország kutatási, tervezési, tesztelési és gyártási kapacitásait azért, hogy megteremtsen egy modern európai ökorendszert a mikrochipekhez.

Draghi kifejtette, hogy Olaszország nyomatékosan támogatja az Európai Bizottság azon javaslatát, amelynek célja az úgynevezett European Chips Act elfogadása, hogy az EU így kövesse ezen a területen az Amerikai Egyesült Államokat és koordinálja a mikrochipekkel és az integrált áramkörökkel kapcsolatos európai befektetéseket és gyártást.

Ezzel párhuzamosan az olasz miniszterelnök leszögezte, hogy az ország középtávú célja a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése és a megújuló energiaforrások növekvő mértékű használata. A gazdasági rendszer átépítéséhez azonban mindenkinek a segítségére szükség van: az intézményekére éppúgy, mint a vállalatokéra és az állampolgárokéra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!