Berta Sándor

Úthengerrel a bitcoin-termelő gépek ellen

A malajziai rendőrség durva módszert alkalmazott a lefoglalt eszközök megsemmisítésére.

A Borneó északi részén található Sarawak szövetségi államban a rendőrök úthengerrel tették tönkre az illegálisan bitcoint bányászó személyektől lefoglalt, kifejezetten a tevékenység elvégzésére optimalizált 1069 darab számítógépet. A különböző rendszereket Miri város rendőrsége egy februári razzia során foglalta le. A bűnüldözők a brutális akcióval üzentek az összes hasonló tevékenységet végző személynek és szervezetnek.


A Vice azt írta, hogy a rendőrség a Sarawak Energy Berhad nevű energiaellátó vállalattal dolgozott együtt egy illegális, lopott árammal üzemeltetett kriptovaluta-bányász rendszer kiiktatásán. A Dayak Daily rámutatott, hogy az üzemeltetők 8,4 millió maláj ringgit értékben loptak áramot. A hatóságok összesen hat személyt vettek őrizetbe, nekik maximum 8 hónapra kell börtönbe vonulniuk.

A malajziai hatóságok folyamatosan harcolnak az illegális kriptovaluta-bányászat ellen, amely rendszeresen áramszüneteket okoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #14
  Aha szoval hianycikk a videokartya, vagy otszoros aron veheti a user, ezek meg ezerszamra torik ossze oket. Elmehetnenek a k. anyukba. Amugy tenyleg van nemi hatasvadaszat a cikkben mert a sima aramlopast, meg az aramszolgaltatok muszaki problemajat a bitcoin nyakaba varjak.
  Ha nalunk valaki mosogepet uzemeltetne a lopott arammal, akkor mindjart szolhatna a cikk arrol, hogy a mosogepgyartok micsoda prooblemat okoznak mosogepeikkel.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2021.07.23. 01:09:44
 • Sydra #13
  "Az osszes bitcoin egyedi sorozatszammal rendelkezik"
  X'D
 • Vanek úr #12
  Én úgy emlékszem, volt hír arról, hogy elkaptak BC kapcsán embereket (USA-ban zsarolási pénzt kértek); de ezeknél nem azt írták, hogy direkten az XY. szorozatszámú BC alapján, hanem mert az adott összeget vette ki. Vagyis csak azt tudták megfigyelni, hogy mennyit küldtek, mennyit vettek ki. Ezért írtam, amit.
 • kvp #11
  "De ha ez a valaki össze vissza utalgatja a BC-t több tárca között mondjuk 5-10 BC-nként, és 5-10 BC-nként kiveszi más-mác tárcából, akkor már nem tudják rá bizonyítani, hogy övé volt a 217 BC-s tárca"

  Dehogynem. Az osszes bitcoin egyedi sorozatszammal rendelkezik es a teljes fokonyv pubikus, igy akarhova utaljak latszani fog a nyoma. Ezt azt is jelenti, hogy ha elkezdik lecsukni az osszes embert aki ilyet elfogadott, akkor egyreszt meg lehet talalni, hogy vegul ki adott valos penzt erte, masreszt az emberek nem mernek majd bitcoin-t elfogadni, mert a birtoklas miatt is lecsukhatjak oket. (ugyanolyanna valik mint az USA-ban maganembertol fegyvert venni, mivel lehet, hogy elotte buncselekmenyhez hasznaltak)
 • Vanek úr #10
  A bitcoin csak részben visszakövethető. Azt látni, hogy egy adott zsebben milyen forgalom volt (jött pénz, ment pénz). De azt, hogy kié, azt nem tudni. Ezért nem tudnak megfogni közvetlenül, csak közvetetten: pl. ha elutalnak 217 BC-t valakinek 'váltságdíj'-ként (vagy zsarolási pénzként), akkor úgy tudják megfogni, hogy rákeresnek, hogy ki váltott be 217 BC-t 'normál' valutára. De ha ez a valaki össze vissza utalgatja a BC-t több tárca között mondjuk 5-10 BC-nként, és 5-10 BC-nként kiveszi más-mác tárcából, akkor már nem tudják rá bizonyítani, hogy övé volt a 217 BC-s tárca (vagyis hogy ő volt az eredeti zsaroló).
 • Vanek úr #9
  Pánikkeltés? "Ó, Te, jó, ég!" Hol látsz te ebben a hírben pánikkeltést? Leírták, hogy Malajziában milyen szokatlan dolgot csinálnak a bűnügyileg lefoglalt bányászgépekkel. Pont. Hol látsz Te ebben pánikkeltést? Ettől nem fog senki pánikolni (maximum csak azok, akik Malajziában bányásznak lopott árammal - de azok sem túlzottan, mert nevetséges büntetést kapnak érte - egyedül a hardver megsemmisítése számít jelentősebb 'büntetésnek').

  Mellesleg a példád nem jó, ugyanis a kriptovaluták használata, bányászása, tartása egyre több országban törvényileg tiltva van/lesz. Vagyis bűncselekmény ezen országokban (pl. Kína, és a 'kapcsolódó' országok).

  Vagyis jó lenne, ha az olvasók megpróbálnának gondolkodni, a cikkeket értelmezni!
 • Sydra #8
  #5 Ezek a cikkek direkt ilyenek. Vagy a cikkíró előítéleteit vagy a fentről leszivárgó propagandát tükrözik. Kismillió jó hír van minden hónapban a kripto világból, mégis a mainstream médiába szinte nem szivárog le belőlük semmi. Csak a rossz híreket tolják.
 • Munkas #7
  Ha nincs ami megegye a lopott áramot, akkor nincs értelme lopni :)
  A spekulánsok nem csak egymást szedik le, hanem elsősorban azokat a szerencsétleneket, akik valós pénzt tesznek bele (kényszerből, befektetésként stb.), meg a bűnözőket, akiknek megéri az alacsony mosási díj. Ha ilyenek nem lennének, akkor nem lenne értke a kriptopénzeknek, hiszen nincs mögötte semmi.
  A visszakövethetőség is csak elemeltéi lehetőség. A terroristák avval kezdik, hogy párszor átkonvertálják más kriptopénzekbe, és máris megszakad a blockchain. Persze meg lehet keresni azok tulajdonosát is, és ha sikerül, akkor következőét is, ha az is megvan, akkor tovább… de a gyakorlatban pár ide-oda konverzió már jó inkognitót jelent.
  A kriptopénzek gyakran kapcsolódnak bűnözéshez, ezért előbb-utóbb kriminalizálódni fognak, mint pl. az 500 €-s bakjegy (csak a mögött ott a jegybank, így az értéke megmaradt attól, hogy nem bocsátanak ki többet).
 • zola2000 #6
  Mondjuk magyarországon pont nem üldözik a torrentet, mert van az adattárolókon Artijus adó -> valamit valamiért.

  "Főleg, mert a letöltőket nem tudják megfogni"
  Meg lehet fogni torrent esetén pont úgy működik hogy a torrent klíens világgá kürtöli az IP címedet mert így tud kapcsolódni a többi géphez. Letöltő oldal esetén olyant szoktak csinálni hogy egy ideig működtetik a lefoglalt szervert és onnan látják ki tölt le róla ha letöltőket akarnak elkapni aztán könnyen mehet az ezer eurós csekk nyugaton azért is, erre persze jó lehet a vpn ha tényleg nem logol, vagy ha logol is ilyen kis bűnöket mint a warez elengedi.

  Maga a bitcoin meg: igazából simán visszakövethető üvegzseb, főleg nem alkalmas bűnözésre, maximum befektetési célra jó mert 21millió darabra van korlátozva a bányászat meg négy évente feleződik elvileg ... gyakorlatilag maga a bitcoin korlátozott de mivel nem csak az van hanem bárki létrehozhat új kriptopénzt végtelenül higulhat a kriptopiac.
 • RJoco #5
  APA KEZDŐDIK!!!

  Ismételten jönnek a hülye cikkírók által keltett pánikhullámok. De MIÉRT?
  Miért nem lehet normálisan megírni egy nyamvadt cikket?

  Előbb-utóbb ugyan az lesz, mint a torrenttel. A sok tudatlan meghallja a torrent szót és máris a bűnözésre meg a büntetésre gondol. Holott a torrentezés (p2p) nem bűncselekmény. Az általa elérhető tartalmak egy részének a megosztása bűncselekmény, de ez igaz a warez-ra is, erről a népesség nagyja mégsem tud semmit, mert nem reklámozták. Főleg, mert a letöltőket nem tudják megfogni.

  A kriptovaluta sem bűncselekmény. Az, hogy miként szerezték és mire használják, már más kérdés.

  Ha az írói logikát követem, akkor maga a készpénz is bűncselekmény.
  Jó lenne, ha az újságírók megtanulnának normálisan fogalmazni!