Berta Sándor

A Pentagon törölte a JEDI programot

A 10 milliárd dolláros felhőprojekt más formában indul újra.

Az amerikai védelmi minisztérium Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű pályázatának győztese 2019 júliusában az Amazon Web Services (AWS) lett, de 2019 októberében a Pentagon bejelentette, hogy a 10 milliárd dolláros programot a Microsoft nyerte. Az Amazon megtámadta a döntést, később pedig azzal vádolta meg a Pentagont, hogy a végeredmény Donald Trump nyomására alakult ki, a politikus ugyanis a döntéssel Jeff Bezosnak akart ártani. A vállalat ezután új keresetet nyújtott be a washingtoni szövetségi bírósághoz.

Tavaly szeptemberben az amerikai védelmi minisztérium megerősítette, hogy a JEDI programot a Microsoft nyerte, mire az Amazon erre nyíltan korrupciót emlegetett és jelezte, hogy továbbra is harcolni fog a határozat ellen. Májusban az illetékes bíróság tárgyalni kezdte a benyújtott beadványokat. Most a Pentagon közölte, hogy a 2019 októberében adott megbízást visszavonta és a projektet újra kiírják, de Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) néven.

A Pentagon hangsúlyozta továbbá, hogy az új pályázatnál másképp fog eljárni, mint a JEDI esetében, mivel több partnercéget is ki fog választani. Az mindenesetre meglehetősen érdekes körítést ad a JWCC-nek, hogy a követelményeinek jelenleg kizárólag az Amazon és a Microsoft felel meg.

A Pentagon döntését Toni Townes-Whitley, a Microsoft amerikai ágazatokért felelős elnöke a blogbejegyzésében úgy kommentálta, hogy tiszteletben tartják és elfogadják azt. A redmondi konszern menedzsere hozzátette, hogy a hivatalnak egy nagyon nehéz döntést kellett meghoznia azzal kapcsolatban, hogy egy akár több esztendőn át elhúzódó jogi eljárásra kerüljön sor vagy igyekezzen a kialakult helyzetre egy másik megoldást találni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!