Berta Sándor

Megtámadta a JEDI pályázat eredményét az Amazon

Az óriáscég nem hajlandó elfogadni, hogy a projektet a Microsoft valósíthatja meg. A tét 10 milliárd dollár.

A Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű pályázati programot az amerikai védelmi minisztérium hirdette meg és a győztes júliusban az Amazon Web Services (AWS) lett. Az akkori döntést megtámadta az Oracle, majd október 25-én a Pentagon bejelentette, hogy a 10 milliárd dolláros pályázatot a Microsoft nyerte. Az Amazon ezt a döntést támadta meg.

A Jeff Bezos által alapított és vezetett társaság szerint a JEDI pályázat nem zajlott tisztességes módon. A társaság ezért keresetet nyújtott be az amerikai védelmi minisztérium döntése ellen. Az Amazon többek között azt vetette a döntéshozók szemére, hogy úgy hirdették ki a Microsoftot győztesnek, hogy a kezdetektől a kereskedelmi vállalat volt a pályázat favoritja. Ez önmagában persze nem garantálta, nem is garantálhatta azt, hogy az óriáscég nyeri majd meg a pályázatot, de felmerül az ügyben a politikai befolyás vádja is. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy Jeff Bezos a The Washington Post tulajdonosa is és Donald Trump amerikai elnök egyik legnagyobb ellenfelének számít.

Az Amazon világos hiányosságokat, hibákat és félreérthetetlen elfogultságot észlelt az ügyben, s ezért is fontos tartotta, hogy a JEDI odaítélése körüli eljárást teljes mértékben kivizsgálják, a végeredményt pedig módosítsák. A konszern rámutatott, hogy a kormányzati megbízások odaítélésének függetlennek kell lenniük a politikai befolyástól. Mark Esper védelmi miniszter visszautasította a felvetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #1
    Zavart érzek az erőben. Darth Sidious állhat az események mögött.