Franczy

Új Alpha processzor a Compaq szervereiben

[ZDNET] A Compaq Computer a héten bejelentette, hogy mostantól a cég AlphaServer ES 40-es szervercsaládjában megjelentek az első 833 MHz-es frekvencián üzemelő Alpha 21264 processzorok.


AlphaServer ES40
Az ebbe a szervercsaládba tartozó rendszerek kezdőára egyébként több tízezer dollár, de ennél jóval drágább konfigurációk is összeállíthatóak. A mostani bejelentés tulajdonképpen az új szerverek általános kereskedelmének beindítását jelenti, hiszen az új Alpha 21264 processzorra épülő Compaq szerverek korai verziói néhány biotechnológiai kutatásokkal foglalkozó cégnél már eddig is üzembe voltak helyezve.

A chip körülbelül 18 hónapot késett, azonban a high-end szerverek piacán az ilyen mértékű megjelenési késedelem nem számít veszélyes dolognak, hiszen például a Sun UltraSparc III-as processzorok is körülbelül egy évet késtek az eredetileg tervezett megjelenési időponthoz képest. Az Intel Itanium processzoroknak az eredeti tervek szerint még 1999 közepén meg kellett volna jelenniük a szerverpiacon, ennek ellenére jelenleg egyelőre még csak néhány kiváltságos kutatóintézetnél működnek Itaniumos tesztrendszerek. A legfrissebb információk szerint az első Intel Itanium processzorra épülő szerverek még ebben a negyedévben napvilágot fognak majd látni, de egyes források úgy vélik, hogy az első IA-64-es architektúrára épülő rendszerek még tovább váratnak majd magukra.

Az eredetileg a Digital cég által tervezett Alpha processzorokra a szakértők évekig úgy tekintettek, mint olyan, fejlett technológiákkal rendelkező chipekre, melyek iránt elég kis piaci igény mutatkozik. Az Alpha chipek és az ezekre a chipekre épülő szerverek kiválóságuk ellenére is csak egy viszonylag szűk vásárlói szegmensben voltak sikeresek. Aztán amikor a Compaq 1998-ban felvásárolta a Digitalt, akkor természetesen hozzájutott az Alpha chipekhez is.

Azóta pár vészmadár már az Alpha chipek közeli kimúlásával riogatta a szerveres piacot, ennek ellenére a chip eladásai inkább növekedtek, mint csökkentek volna. Az Alpha chipek megjelenési késedelméről pedig még annyit érdemes tudni, hogy az 1 GHz-es 21264-es chipnek eredetileg már 1999 végén meg kellett volna jelennie, míg a 21264-es chipek utódjának, a Rambus kontrollerrel rendelkező 21364-es chipeknek még a 2000-es év közepén kellett volna napvilágot látniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!