15
  • Agyturbinikusz
    #15
    Semmi baj nem lenne a tradicionális elgondolassal, ha nem 5000 éve ugyan azokat a hibákat ismételgetné az emberiség. Ahogy látod, még mindig ugyan ott tartunk ahol elkezdődött, csak a hátteret cseréltük le párszor. Még mindig a túlélési ösztön vezérel, és arra építünk mindent. Ezt kihasználva pedig a pszichopata réteg "vezet"
    Az most mindegy, hogy isten nevében, vagy a pénz nevében teszik e mert a kettő ugyan az volt és lessz is. A körök változnak, csak a lényeg nem változik.
  • Tetsuo
    #14
    Nagyon felszínes, naiv realista a világképed. Segíteni nem tudok, mert magadnak kell elindulni az úton, a pökhendi kijelentések helyett kérdéseket kellene feltenned. Ez lehetne relatív is, mivel a másik oldalról én tűnhetek hasonlóként, de tudni illik, hogy a tradicionalista bőven tett fel kérdéseket és gyakran bejárta azokat az utakat, amit a másik oldal evidenciának vesz, vagyis pontosan tudom, neked mi a hivatkozási alap, tisztában vagyok az elterjedt antitradicionális doktrínákkal, az idevonatkozó izmusok lényegével és történelmével.

  • Agyturbinikusz
    #13
    Nem akarom, hogy össze szakadjon, azt szeretném, ha fejlődne. A nacionalizmus csak ellenség képet teremt másra nem jó, ezért nem értek vele egyet.
    Vagyis el kellene szakadni ettől a vak vezet világtalant meglatastol. De nem tudom mit, és hogyan kellene. Abban egyetértek, ez ebben a formában nagyon gyászos véghez vezet.
  • Tetsuo
    #12
    Mert kizsákmányolni jó, ha téged zsákmányol ki valaki az nem jó. Az erősebb kutya b@szik, ez az elve a kapitalizmusnak és a világrendnek is, demokratikus szónoklatok ide vagy oda.
    Nem, nem vagyok Kína-rajongó és pláne nem kommunista, de a liberális demokrácia sem jobb a Deákné vésznánál - ennél a két társadalmi berendezkedésnél pusztítóbb még nem volt a földön semmi. Egyébként Kínában (bel- és külügyileg) a förtelmes kommunizmust ellensúlyozza némileg egy enyhe nacionalizmus, ami pozitív legalábbis idealista szempontból.
    Nem biztos, hogy konkrétan nekünk az annyira pozitív lesz, ha ők törnek esetleg fölénk uralomra, de a Nyugat megérdemli már régóta, hogy összeomoljon.
    A jövőt tekintve semmi jóra nem számíthatunk, minden egyre rosszabb lesz - ez alapvetés sajnos. Ha jön valami új világrend, kiegyezik ez meg az globálisan az újabb technónak köszönhetően, még rosszabb lesz, mint eddig volt, minden tekintetben.
  • Agyturbinikusz
    #11
    Akkor is kihúzom belőled: Miért hagyták 30 évig????
  • Sequoyah
    #10
    Nem, nem volt fair, mar 30+ eve nem fair, csak eddig hagytak hogy Kina azt csinaljon amit akar, es nem tettek ellene semmit.

    A vilag tobbi resze (EU, USA, Kanada, Mexiko, Japan stb...) nagyjabol fair modon kereskedett egymassal, es kialakult egy kereskedelmi egyensuly...
  • Sequoyah
    #9
    Pont az a lenyeg, hogy eddig KINA nem volt tisztesseges ebben, es manipulalta a piacot.
  • Agyturbinikusz
    #8
    Akkor megint, eddig Fair volt? Nem azon vitazunk, hogy Kína így vagy úgy, hanem azon, hogy miért most és miért egy mondva csinált okkal.

    Ezen van a hangsúly, mert semmi nem változott, csak az USA berottyantott, hogy leturjak a trónról, mert ugye a rövid látó profit hajhaszok nem gondolkodtak egy percet sem előre, és az összes politikus asszisztált hozzá.

    Ott a nagyon nagy bibi, a korrupt Amerika politika pénzért mindent élve, nem kicsit visszanyalt.
    Most meg ebredeznek....
    Most hirtelen hátra arc, és boritsuk össze megint a világ gazdaságot, de úgy, hogy megint csak Minden pénz az USA-ban kössön ki.

    Csak nem ez az igazi ok?????
  • Major
    #7
    Igen, ha már az USA is ugyanúgy játszik, mint Kína, akkor már dádá jár. Szerintem, ment a plecsni a pártkönyvbe.
    Utoljára szerkesztette: Major, 2021.06.11. 09:11:33
  • Tetsuo
    #6
    És? Kína (Azárt Kína, mert ott kommunizmus van legalább részben, így az államé a vállalatok) annyiért árulja a termékeit, amennyiért neki tetszik. Micsoda judeogőg, eszement pofátlanság kell ahhoz, hogy mondjuk USA beleugat ebbe. Oké, hogy nem tetszik neki, de ilyenkor a "fairségre" hivatkozni visszás dolog, hiszen leginkább az USA nem tisztességes ebben az ügyben.
    Na mindegy, ez, mármint hogy az amerikai diplomácia egyáltalán mer morálra hivatkozni nem sokat nyom a latban. Elkéstek minden protekcionizmussal, és Kína előbb-utóbb be fogja őket darálni.
  • Sequoyah
    #5
    "Annyiért adsz el, amennyiért megveszik, többért nem tudsz eladni."
    Igen, pontosan igy kellett volna fair modon kereskedni. Kina ezzel szemben allami tamogatassal (arfolyam manipulacio, vagy direkt penzbeli tamogatas) OLCSOBBAN adta a dolgokat. Plusz cserebe nem vasarolt semmit, csak eladott.
  • Tetsuo
    #4
    Hogy kell fair módon kereskedni? :-) Annyiért adsz el, amennyiért megveszik, többért nem tudsz eladni. vagy azt mondod, szabályozni kell az árakat a "fair" kereskedelemhez? Szerintem is rossz a kapitalizmus.
  • Sequoyah
    #3
    Nem, itt arrol van szo, hogy Kina soha nem is probalt fair modon kereskedni barmivel, hanem manipulalja az arfolyamokat es export/import merleget.
    Igy nyilvan nehez fair, kapitalista modon versenyezni, es most mar Amerikanak is lepnie kellett erre.
  • UUUU
    #2
    Bezzeg persze jo volt az USA-ban bezaratni a banyakat es Kinabol fillerekert vasarolni a ritkafoldfemeket. Most meg mar manipulativ Kina, amikor az USA embargokat,szankciokat vet ki rajuk, ok meg valaszkent peldaul a ritkafoldfemek importjat szabalyozzak, hogy az USAnak ne legyen jo.
  • Agyturbinikusz
    #1
    Ez megint érdekes lesz, arról van szó, hogy USA nem tudja a kapitalista rendszernek megfelelően gazdaságos módon banyaszni, finomítani ezeket az elemeket.

    Erre a valóságot formazzuk a látásmódhoz és azt mondjuk, hogy Kína a hibás, mert túl olcsó. Addig nem volt baj, meg az USA területén csapódott le a haszon, most érdekes módon ez már nem jó.....mert nemzet biztonság, az elmúlt 30 évben hol volt a nemzet biztonság?

    Vagy csak én értem félre.