Berta Sándor

Szigorúbban kellene szabályozni az USA-ban a kripto­valutákat

Legalábbis ezt javasolják a tengerentúli szakértők.

A Reuters írta meg, hogy az amerikai szakemberek felvetették a virtuális fizetőeszközök szabályozásának szigorítását. A bennfentesektől kiszivárgott elképzelés fő elemei közé tartozik az az előírás, hogy a jövőben ne lehessen névtelenül lebonyolítani a digitális pénzekkel kapcsolatos tranzakciókat. A kriptovaluta-tőzsdéknek az eddiginél sokkal több információt kellene elkérniük és megosztaniuk az ügyfeleikről, valamint szigorítanák a virtuális fizetőeszközök tulajdonosaira vonatkozó licencelőírásokat és a pénzmosás elleni szabályokat. Továbbá az amerikai igazságügyi minisztériumnak egy új különleges részleget kellene létrehoznia a digitális pénzek lefoglalására. Ez utóbbi ugyanis jelenleg egy meglehetősen nehéz folyamat.

A belbiztonsági minisztérium egyik képviselője úgy vélte, hogy hatalmas dolog lenne, ha a tervet sikerülne megvalósítani. A kriptovaluták világát ugyanis úgy alkották meg, hogy a tagok névtelenek maradjanak. De egy ponton túl előtérbe kell kerülnie annak, hogy mindenki számára szavatolni tudják a biztonságot. Néhány javaslat gyakorlatba való átültetéséhez új törvényekre van szükség. A szakértők szerint az amerikai társaságoktól tavaly kizsarolt összeg megközelítette a 350 millió amerikai dollárt, amely a 2019-es összeg közel háromszorosa volt.

Az EU-ban már 2019 novemberében megjelentettek pénzügyi szakértők egy szabályozási tervezetet, amelynek a lényege az volt, hogy a testület nem akarja, hogy a virtuális fizetőeszközök piaca jogmentes terület legyen. Tavaly szeptemberben pedig ismertté vált, hogy új európai testület ellenőrizné a digitális pénzeket. Az új felügyelet a nemzeti és az illetékes európai hivatalokat egyaránt magába foglalná, s a feladata lenne a jelentős kriptovaluták, például a Diem ellenőrzése. Márciusban kiderült, hogy az Európai Bizottság azt tervezi, hogy az új virtuális fizetőeszközöket szigorúan fogja szabályozni azért, hogy a pénzügyi piaci kockázatokat minimálisra csökkentse. A brüsszeli döntéshozók szeretnének beavatkozni akkor, ha monetáris politikai veszélyek merülhetnek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uwu2020 #12
  Nagyon leegyszerűsítve ez van, de azért ez sokkal bonyolultabb. A gazdaság igényli ezeknek a létét is, csak nem mindegy mekkora mértékben vannak jelen, meg hogy mire használják. Ami most van az egy kezdetleges állapot, szerintem nincs forgalomban használható kriptó, és nem is lesz amíg nincs hozzá jogi alap, és kiforrott technika.
  A jelenlegi kriptók kísérleti fázisnak tekinthetőek, egyik sem lehet tartós, és ezek a kísérletek aggasztó méreteket öltöttek. Előbb utóbb lesz normális kriptó, onnan lehet majd megismerni, hogy az arany helyébe lép. Ez a mi most van, csak arról szól ki mer, vagy inkább tud sokat kockáztatni, sokat kaszálni; a buktás rész a végén lesz, attól félek túl sokára, és hogy az igazi károsultak közvetetten fizetnek; mint mondjuk én, aki alig várja hogy csak az ár 2-szeresét kelljen videokártyára kifizetni.
 • Sequoyah #11
  Jo az egyeseknek, de ez egy zero sum game. Minden kripton keresett penz az valaki masnak a vesztesege.

  Ertekteremto befektetes eseten viszont varhatoan minden fel nyer. Ha en dolgozok, akkor en is kapok fizetest es orulok neki, es a fonokomnek is nagyobb a profitja, aminek o orul. Es az ugyfelunk is orul ha jo termeket adunk el neki.
 • Sequoyah #10
  Crypto = anarchia, pont azert ami miatt te is irtad.

  A modern kor osszes vivmanya annak koszonheto, hogy vannak intezmenyek, es tobbek kozott ennek koszonhetoen egy altalanos bizalom. Bizalom hogy nem lonek le az utcan amikor setalok (rendorseg es igazsagszolgaltatas), bizalom hogy a penzem nem tunik csak ugy el (penzugyi felugyelet), bizalom hogy ha egy szerzodest kotok valakivel az be is lesz tartva az abban irtaknak megfeleloen. Gyakorlatilag ezert van nyugaton 50.000$ feletti GDP per fo, es nem 1000$ mint a kozepkorban.

  A kripto gyakorlatilag visszavagyas a kozepkorba, ahol senki nem bizik senkiben, mindenki a maga ura, egyuttmukodes nincs, es igy fejlodes se.
  Egy ilyen posztapokaliptikus vilagban nagyszeru lenne a kripto, mert mukodik 0 bizalommal is. De egy ilyen vilagban nem lesz elektromossag hogy mukodtessuk, szoval inkabb az aranyra szavazok:)
 • Gabbbbbbbbbbbb #9
  Kvp papagáj elnyomta a szokásos kopipasztáját, gratula!
 • uwu2020 #8
  Munka nélkül pénzt keresni nem jó. Én mondjuk élvezném, de itt a társadalmi hasznosságára kell értelmezni. Kifejezetten veszélyes is lehet, én konkréten az eth2 miatt aggódok, remélem időbe lelövik mert minden jel arra utal, hogyha nem ez, akkor egy másik pos valuta fogja felszippantani a világ osszes pénzét. Sajnos van esély hogy eljut idáig, mivel folyamtosan szabályozzák, csak nem egy központi szerv hanem a fejlesztők, de ne zavarjon, mondogasd még hogy nincs szabályozás! És ez nem egy jogi alapú dolg, amit a technika és a piac enged az lehet szabály. Ez önmagában nem baj, az a baj hogy a jogi alap hiányzik.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2021.05.03. 22:08:51
 • uwu2020 #7
  Ez így nem igaz. A meghatározás tényleg az, hogy a kritpo csak pénz, de igazábol befektetésként működik, mindenki azért veszi, mert hasznot remél, nem azért mert használni akarja. Az eth2 konkrétan lekötéssel bányászható, és úgy tűnik ez is lesz az új irány. Álomvilában élsz, ha azt hiszed ideológiai alapjai vannak, vagy hogy valamiféle szabadságharc lenne. Ez csak üzlet, mghozzá óriási, és épphogy szétosztályozódáshoz vezet. Az az 1% akikről beszélsz, kifejezetten érdekeltek kriptóban. A hagyományos pénzgyűjtés elavult, most éppen felszorozzák maguknak, te meg tapsikolsz nekik.
 • dyra #6
  Ez nem befektetés hanem új fizetőeszköz ami nem függ egy kormánytól se. A politikusok meg a spekulánsok bekaphatják. Igen azokról beszélek akik országokat adósítanak el meg tesznek tönkre. A kamatokat meg fizethetik az unokáink egy milliárd évig. De kinek is? KB a világ lakosságának az 1%-nak. Ez a mostani pénzügyi rendszer. Nincs mögötte érték? Miért tán a papírfecni mögött van? A magyar határtól 40 kilométerre (Szerbiában) nem tudtam kártyával fizetni kp meg csak forint volt nálam. Nem fogadták el. Ennyit a mostani rendszerről.
 • kvp #5
  "Ha hirtelen beszakadnának a krypto valuták "értéke" mondjuk a 10-edére akkor valós pénzek ezer milliárdjai úsznának el a semmibe. Mivel semmi féle valós érték nem áll a krypto valuta mögöt a spekulációt leszámítva"

  Mar joreszt ott vannak. A kriptoba tolt "valodi" (konvertibilis) penzt egyreszt elfutottek a banyaszatra, masreszt felvettek a rendszerek mukodtetoi, meg az idokozben kiszallo korai "pilotak". Alig van fedezete a kulonbozo coin exchange-eknek, csak az uj befizetesekbol tudjak kifizetni a kilepoket. Ismeros a minta?

  Ha szabalyozas alatt azt ertik, hogy aztan itt is az adofizetok penzebol kellene kartalanitani a bedolo kriptoba fekteto tokeseket, akkor egyek meg a token-jeiket. Az, ha penzt nyomtat egy allam, majd kiosztja, azzal csak inflacioval fedi le az elveszo osszegeket. Kvazi adozas nelkul atrakja az atlagos emberek zsebebol a penzt a tokesekebe. Ennel nyiltabb amikor beszedi adoba es aztan adja oda, de az eredmeny ugyanaz, csak az elso esetben a vagyont adoztatja (az inflacio egyfajta altalanos vagyonado a megtakaritasokra), mig a masik esetben direktben veszi el a penzt a szegenyebbektol. Es persze az emberek hagyjak...

  Az EU-s szabalyozas, hogy bizonyos osszeg felett nincs betet vedelem boven eleg. A kriptok eseten ez az osszeg 0. Aki ebbe fektet, az ugyanugy elveszithet mindent, mint ahogy a tozsden is. Ez nem fog valsagot eloidezni, mint ahogy az se idezne valsagot elo, ha a nagytokesektol (legyenek termeszetes vagy jogi szemelyek) elvennek a vagyonuk felet. Amig a termeles nem all le es az atlagos embereket (a lakossag 99%-at) nem erinti termeleskiesesbol eredo hiany, addig nincs valodi valsag. Tokeveszteseg van, de az embereknek teljesen mindegy, hogy A ceg vagy B ceg termel vagy kereskedik es hogy B ceg hogyan szerezte meg A ceg vagyonat. Valsag akkor van, ha valami miatt se A, se B nem termel. Egyebkent csak toke ujraelosztas tortent, ami mint irtam az atlagos embert nem erinti. (a kripto piac alapvetoen 0 osszegu jatszma, a betett "valodi" penz nem lesz tobb, de kevesebb sem, ami bemegy, az rogton ki is jon mukodesi koltseg vagy felvett haszon formajaban, a rendszerben nincs tartosan jelentos mennyisegu toke, lasd a piramis- vagy a pilotajatekok mukodeset, vagy a modern hataridos opcios kereskedeseket a tozsdeken)
 • zola2000 #4
  Hát nem is tudom, a forint tényleg igazán jó értékőrzőnek bizonyult...
 • t_robert #3
  Pont ettől veszélyes, hogy szabályozatlan. Egyre több valódi pénz koncentrálódik a kriptavalutákban. Főleg most, hogy a cégek is kezdenek komoly pénzeket beletenni. Lásd Például Elan Musk stb. Ha hirtelen megdőlne a kripto valuta piac az erősen kihatna a valódi pénz piacra és a gazdaságra is. Gondolom nem igazán szeretnél egy 1929-es szintű világgazdasági válságot. Valamilyen szintű szabályozás kell rá, hogy ne robbanjon a pofánkba az egész vagy legalább is mérsékelt hatással. Ha hirtelen beszakadnának a krypto valuták "értéke" mondjuk a 10-edére akkor valós pénzek ezer milliárdjai úsznának el a semmibe. Mivel semmi féle valós érték nem áll a krypto valuta mögöt a spekulációt leszámítva. Nincsen rá garancia, hogy nem dől be a piramis játék holnap vagy egy év múlva. A valós nemzeti és nemzetközi valuták mögött ott vannak fedezetnek a nemzeti bankok és a nemzetközi pénzügyi szervezetek. Na meg nem utolsó sorban a gazdaságok által megtermelt anyagi és szolgáltatási javak összessége. Tehát egy forintnak is van érték fedezete. Minden amit a magyar gazdaság előállit termékben vagy szolgáltatásban. Ami nagyjából évente 40-45 ezer milliárd érték. A krypto valuta mögött semmi nincsen.... Most nem térnék ki a társadalmi közmegegyezésre, ami elfogadja egységes és univerzális fizetőeszköznem a forintot. Ha bemegyek egy tanyára az alföldön és mondjuk venni egy szamarat 500 ezerért vagy bemegyek vásárolni a boltba pesten egy videókártyát 500 ezerért, akkor mind a két helyen az 500 ezer forint ugyan azt az értéket jelenti. De mi van akkor ha a krypto valutáért nem tudok szamarat venni a tanyán vagy kártyát a boltban, mert nem fogadják el általános fizető eszközként. Nem marad más lehetőségem, mint el kell adni 500 ezer forintnyi kripto valutát reál valutáért. Hogy aztán reál valutáért vehessek szamarat vagy kártyát. Persze kérdése, hogy mikor kitör a pánik és az aladási láz akkor találok e valakit éppen, aki hajlandó megvenni a virtuális fiktiv "pénzemet", ami mögött csak virtuális érték áll . Baszhatod a kripto valutádat, ha hirtelen csak 50 ezerért tudod eladni 500 ezer helyett, mint amit tegnap ért. buktál 450 ezere a valódi valutádból. A forintomért nem fogok hirtelen holnap 10-ed szamarat kapni. Ahhoz valami kurva nagy gazdasági malör kell. Mondjuk kiderül 2 nap múlva egy nagy meteor telibe fogja nyomni a földet. Innen kezdve értelmét veszti a pénz és az anyagi javak is. Hiába adnék bárkinek bármennyi pénzt, ha tudja, hogy pár óra múlva kampec mindennek. A pénz, az anyagi értékek elúsznak a semmibe.