Berta Sándor

Szigorúbban szabályozná a kripto­valutákat az EU

A cél a pénzügyi piaci kockázatok minimalizálása.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy az új digitális pénzeket szigorúan fogja szabályozni azért, hogy a pénzügyi piaci kockázatokat minimálisra csökkentse. A brüsszeli döntéshozók szeretnének beavatkozni akkor, ha monetáris politikai veszélyek merülhetnek fel.

Az EU célja az, hogy megfelelő és szigorú keretfeltételeket teremtsen a virtuális fizetőeszközök, azon belül is elsősorban a stablecoinok alkalmazásának. A stablecoinok értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve és ezeknél nincsenek nagy árfolyamkilengések. Az új szabályok érintenék a kriptovaluták tárolási körülményeit, a befektetők panasztételi lehetőségeit és a rájuk vonatkozó előírásokat, továbbá az egyéb befektetői jogokat. Ezek együtt stabilitást teremtenének és megakadályoznák, hogy a digitális pénzek piaci kockázatokat jelentsenek. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a szervezet nem akarja akadályozni a területet érintő innovációt.

Az Európai Parlament illetékes jelentéskészítője, Stefan Berger ismertette az Európai Bizottság elképzeléseivel kapcsolatos módosítási csomagját. Berger azt reméli, hogy a parlamentben a nyári szünetig lezárulnak a kapcsolódó tanácskozások, különösen azért, mert a kérdésben még az európai uniós tagországoknak is határozniuk kell. A legfontosabb javaslata az, hogy kötelező legyen minden stablecoint bekötni az Európai Központi Bank (EKB) rendszerébe. Ennek ellenőrzése a nemzeti pénzügyi felügyeletek feladata lenne.

Az EKB-nak kellene minden tervet jóváhagynia. Amennyiben az állásfoglalás negatív kicsengésű lenne, akkor a nemzeti pénzügyi felügyeletnek sem tehetnének mást, mint elutasíthatnák az adott projektet. Berger úgy gondolja, hogy egy stablecoin csak akkor jelenthetne nagy kockázatot, ha jelentőssé válna, ilyen lehetne például a Diem, amely mögött a Facebook áll.

Az EU-ban már 2019 novemberében megjelentettek pénzügyi szakértők egy szabályozási tervezetet, amelynek a lényege az volt, hogy a testület nem akarja, hogy a virtuális fizetőeszközök piaca jogmentes terület legyen. Tavaly szeptemberben pedig ismertté vált, hogy új európai testület ellenőrizné a kriptovalutákat. Az új felügyelet a nemzeti és az illetékes európai hivatalokat egyaránt magába foglalná, s a feladata lenne a jelentős digitális pénzek, például a Diem ellenőrzése. Az EKB egyébként nemrég kockázatosnak nevezte az IT-óriások ilyen jellegű projektjeit, amelyeket szerinte fenntartásokkal kell fogadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sydra #40
  Néha kinyithatnál egy gazdaságtan könyvet és akkor értenéd is a szavakat, amiket használsz! Ajánlom Mises és Rothbard munkásságát!
  Írj még 20 mondat személyeskedést, attól biztos igazad lesz! :)
 • rebekakocsis #39
  Ez nem érv. Anyu meg apu nem fog örülni, hogy ilyen sokáig fenn vagy. Látom a szövegértés és a számolás sem megy. De szalmabábot tudsz gyártani. Püföld csak tovább. Majd az első komolyabb számlánál rájössz, a teljesen üzleti alapú kórházadnál, meg a szintén üzleti alapú iskoládnál miről beszélek. Tudod üzleti, tehát azért épített kórházat, ill. iskolát az a bácsi vagy néni, hogy pénzt keressen, de a 8500 Forintos biztosító is azért van, hogy nyáron az igazgatónéni vagy bácsi el tudjon menni nyaralni, vagy új kocsit tudjon venni, vagy és most kapaszkodj, magániskolába járassa a gyerekét és nem azért , hogy neked vagy bárkinek aki odajár olcsóbb legyen.
  A politikusok lopkpdása és a pénzek nem egyenlő szétosztása természetesen probléma, de nem is erről van szó. Szerinted mindent magánalapon kellene intézni, na meg is lehet nézni pl. az usa egészségügyét vagy oktatását.
  A biztosítód nyilván meg fog kérdezni téged bármiről is, igaz? Majd lesz meglepi, ha valami szaftos számlát vág vissza fizetés nélkül mondvacsinált okból. A kórházban gondolom vered a pultot, hogy te 8500-at fizetsz és mi az hogy van nőgyógyászati osztály, mikor neked nincs szükséged rá. Szánalmas a vergődésed és a toporzékolós hisztid. De számolj és költözz olyan helyre ahol az általad oly vagyott rendszer van.
 • Sydra #38
  Miért olyan nehéz átverni az ostoba fejeden azt, hogy az állam nem a levegőből veszi a pénzt? Nincs olyan hogy olcsóbb állami egészségügy. Ugyanúgy te fizeted, csak az mellett, hogy kifizeted adóból az orvosokat, meg a kórházat, meg a felszerelést, még egy halom bürokratát is eltartasz, meg mindent a politikusok haverjain keresztül veszel dupla áron. Az állam nem teremt iskolát, meg kórházat. Ugyanúgy a te pénzedből fizeti, csak téged kihagy a döntésből. Azt hiszed tudsz számolni, de nyilvánvalóan nem tudsz.
  Ismételd utánam: Az állam a te pénzedet költi a beleszólásod nélkül.
  Te valami nagyon irigy és megkeseredett ember lehetsz nulla önbizalommal.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.03.12. 00:46:28
 • rebekakocsis #37
  Ide több kell, mint az hogy értelmetlenül csapkodod a billentyűzetet.

  Na, magadra ismertél?
  Majd kérdezd meg anyut meg aput , hogy hova jártak suliba? Ugye már ők is magántanulók voltak?
  Ha nem akkor élősködők, mint elmésen megjegyezted.
  A csoportos biztosításotok 8500/fő. És minden komolyabb vizsgálatért pluszban fizetsz, az igen. És mindent a cég épített. Hűha, majd lesz meglepi az első tényleg komolyabb dolognál. Mert hogy az bizony piaci alapon működik és nem a két szép szemedért fognak, megorvosolni. Számolj utána, ált.isi. felsőben már megy az ilyesmi szerintem, de legfeljebb majd apu segít. Egy kb 300 milliós MRI-t hány ember fizetheti ki egy év alatt, ha havi 8500-at fizetnek be? Vagy egy ápoló kb. 300.000-től fölfele per hó. Na ugye.
  Magániskola az már egy terembérlet, plusz egy tanár. Ne anyukád 3 hetes 3*8 órás okj-s műkörmös "iskolájából" indulj ki , ami a művház kistermében volt.És ez csak két dolog, amiből látszik, hogy lövésed sincs arról, hogy mi hogy működik.
  Vicces vagy, de most ennyi. Menj szépen aludni, ha még nem tetted meg, majd holnap gyere vissza ide újra dühöngeni.

 • Sydra #36
  "Érveid azok bezzeg nincsenek."
  Akkor tanulj meg olvasni!

  "nagyon meglepödnél"
  Nem érv.

  "afrikába költözz"
  Nem érv.

  "Sok sikert a mérhetetlen gazdagsághoz."
  Nem érv.

  Ide több kell, mint az hogy értelmetlenül csapkodod a billentyűzetet.
 • rebekakocsis #35
  Érveid azok bezzeg nincsenek. Bár nem vagyok minimálbéres segédmunkás, nagyon meglepödnél, ha eltünne mind az amit úgy szeretnéd, hogy eltünjön. Kezdve a minimálbéres segédminkástól, kezdve az egészségügyig. Nagyon. Továbbra is áll elötted a lehetöség , hogy afrikába költözz , persze majd ha kijártad az iskolát. Sok sikert a mérhetetlen gazdagsághoz.
 • Sydra #34
  Nem tudom mi hova esik, de azt tudom, hogy lopni, rabolni és erőszakkal kényszeríteni aljas dolog. Én nem tartom nehezen megvalósítható elképzelésnek, hogy mindenki csak azért fizet, amit önként használ. Ha ez meg lenne, nem létezne ekkora pazarlás, mint most.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.03.11. 19:05:04
 • Sydra #33
  "Majd kérdezd meg aput meg anyut, hogy mennyibe is kerül a magánorvosod."
  Csoportos biztosításban fejenként 8500 Ft havonta. Ebben rengeteg szolgáltatás benne van. A fogász az nincs, azt alkalmanként fizetem. 2-3 évente megesik, hogy valami speciális vizsgálatot magamnak kell fizetnem, ami 20-30k szokott lenni. Ezeknél jóval többet fizetek az államiba, amit nem is használok, mert annyira rossz.

  "Azt remélem tudod, hogy a magánrendelések 99% állami eszközöket, laborokat használ?"
  Ahova járok, ott minden az adott cégé. Ők építették a rendelőket, a klinikát, a kórházat, mindent.
  Nem nagyon akarod megérteni, hogy az állam nem a fáról szedi a pénzt és mivel nem piaci alapon működik szükségszerűen pazarlóbb. Azt el tudom képzelni, hogy valami minimálbéres segédmunkát végzel és így boldog vagy hogy a többi adófizető kifizeti neked, amit magadtól nem tudnál, de ez ugye élősködés, mert nem teremted elő az értéket, amit felélsz és igazából visszahúzod a társadalmat.

  "A magániskolák is olyan olcsók, hogy csak úgy tódul oda a szegény réteg."
  Mivel az iskolák nagyrésze most állami, így csak az elit rétegeknek építenek magán iskolát. Termet meg tanárt bérelni 20 gyereknek nem drága dolog. A füzetet meg könyvet most is kifizettetik veled, pedig a háromnegyedére nincs is szükség.

  "Ellenzed a rablást, meg az erőszakot? Akkor minek örvendsz olyan technek , ami épp ezt segíti elő?"
  Én nem örvendek ilyennek. Tőlem a kriptómat nem tudod elvenni, ha megszakadsz se.

  "Tudom ajánlani szinte bármelyik afrikai "államot". Ott aztán nics szociális ágazat."
  A szociális rendszer olyan mint a penész a kenyéren. Ahol nincs kenyér ott nincs penész se.

  Látom nagyon rossz érzéssel tölt el a gondolat, hogy a jövőben nem tudsz majd másokon élősködni. Remélem minél hamarabb oda jutunk. :)
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.03.11. 18:54:37
 • rebekakocsis #32
  És ha igen, tévedtem benne, de a mondandóm lényegén nem változtat.
 • Sir Cryalot #31
  Sokan elég biztosra veszik hogy ebben könyékig bennevan az nvidia meg az amd.

  Elég gyanús is hogy ezek nem húztak elfelé ASIC-ozni hanem DEEE KELL a videokártyás shader flops (lol).

  Szerintem ezek tudják hogy ha lejártak a szabadlmaik akkor nekik reszeltek, addig meg kétkapura fognak játszani.

  És meg is tette az nvidia hogy elfekvő készletet ajánlgat. PERSZE EZ KAMU.

  Csakhogy tudjjuk hogy kinek fizettek itt a pc vásárlók évekig meg kinek a hagymázas hazugságait hallgatták.