Berta Sándor

A titkosítások nem védhetik a bűnözőket

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a kommunikációs szolgáltatások üzemeltetőire.

Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa komoly kampányba kezdett azért, hogy a bűnüldöző hatóságok hozzáférhessenek a különböző kommunikációs és más szolgáltatások titkosított adataihoz. A politikus kijelentette, hogy az Európai Unió tagországai között a jelenleginél jobb adatcserére van szükség és a titkosítás nem vezethet oda, hogy szörnyű bűncselekményeket követnek el a segítségével. Egyértelműen hangsúlyozni kell, hogy ami a valódi életben illegálisnak számít, annak az interneten is annak kell lennie.

Johansson kiállt azon elképzelés mellett, amely november elején vált ismertté. Az Európai Unió tagállamai ugyanis azt tervezik, hogy kiterjesztik a digitális ellenőrzést és egy "fő kulcsot" követelnek a különböző azonnali üzenetküldő szolgáltatások, például a Signal, a Telegram, a Threema és a WhatsApp fejlesztőitől. Mindegyik szoftver fejlesztőjét köteleznék arra, hogy kiskaput biztosítsanak a hatóságok számára. A Threema vezetője elutasította a felmerült elképzeléseket.

Az Európai Unió belügyi biztosa kiemelte, hogy tudják, hogy vannak már olyan eszközök, amelyek nem olvassák el a magánjellegű üzeneteket, viszont felismerik a gyanús eseteket. A politikus hozzátette, hogy az Europol jogosítványait kibővítenék és a hatóság ezáltal közvetlenül hozzáférhetne az online platformok adataihoz, amelyeket ki is elemezhetne, ha súlyos bűncselekmények, például gyermekmolesztálások vagy terrorizmus gyanúja merülne fel. Johansson szerint minderre azért lenne szükség, mert gyakran ezekben az esetekben nem világos, hogy büntetőjogi szempontból melyik ország felelős az adott ügyekért, ezért az Europol közvetítőként léphet fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #5
  Ahogy a valo eletben sem szabad a nyugati kormanyok altal illegalisnak nyilvanitott dolgot mondani egy maganbeszelgetesben, mert a helyszin lehallgatasat vegzok elviszik az embert, ugy az interneten sem szabad ezt megtenni. Csak ahhoz, hogy elvihessek az embert hozza kell ferniuk az uzenethez. A valos eletben nincs titkositas, ha kihallgatsz egy maganbeszelgetest, akkor tudod mirol beszeltek. Az interneten vegpontok kozotti titkositas eseten nem lehet olyan konnyen kiahallgatni a beszelgeteseket. Ezert szeretnek betiltani a titkositasokat.

  Miert lenne ez jo? Mert a szolasszabadsagot ki lehetne terjeszteni az internetre is, tehat mindenki csak azt szolhatna amit szabad.

  Miert lenne kevesbe jo? Mert titkositas nelkul a jelenlegi banki es ceges rendszerek sem mukodnek, tehat a bunozok viszonylag konnyen ki tudnak fosztani a banki rendszereket es a konkurens (kulfoldi) cegek el tudnak lopni a cegek belso informacioit. Tehat a jobb cenzura erdekeben fel kell adni a teljes gazdasagot a kelloen vedekezo idegen allamokkal es cegekkel szemben. Ilyen jobban vedekezo idegen allam pl. Kina,

  Ez kb. ugyanaz mint a fegyvertartas. Ha betiltjak, akkor a vegen csak az allamnak es a bunozoknek lesz fegyveruk. Ha betiltjak a titkositast, akkor a vegen csak az allam es a bunozok fogjak hasznalni. Viszont a fegyverekkel ellentetben a titkositast viszonylag konnyu elrejteni, adatrejtes segitsegevel. Ez az amikor a macskas videoban vagy a viragos ret fotojaban ott van alul az uzenet, de csak statikus zajnak latszik. Ez ellen nem igazan lehet vedekezni az osszes informatikai eszkoz allami lezarasa nelkul. Ez utobbi viszont minden vallalati rendszert azonnal megbenitana, nem beszelve a multinacionalis cegek allamok feletti jogairol. (tehat az, hogy egyetlen helyi allam sem kenyszerithet egy multit nemzetkozi szinten a ceg vezetesenek vagy tokejenek atadasara, ezt a rendszert hivjak jogallamnak)

  Az, hogy root kulcsot kernek nehany azonosithato szolgaltatohoz persze megoldhato, amit a multik vagy teljesitenek vagy nem. Pl. a fenti cegek tobbsege az amerikai allam fele hozzaferest biztosit, mig a kinai cegek a kinai allam szamara. Egy harmadik fel (EU) csak kerheti vagy max. betilthatja az adott szoftvereket. Valoszinubb, hogy ezek a cegek ki fogjak adni az EU-s lakcimu vagy EU-s szolgaltatasi teruleten levo szemelyek uzeneteit az EU fele, de csak egy jol definialt interface-en, amin csak az megy ki amit ok at akarnak adni. Igy meg is tarthatjak a kulcsaikat es bizonyos szuntu adatszolgaltatast is vegeznek.

  A gyakorlatban pedig ugy kell hasznalni ezeket a kommunikacios eszkozoket es protokollokat, hogy alapbol publikusnak tekintjuk az osszes atmeno adatot. Tehat a messenger-es privat beszelgetest is ugy kell kezelni, mintha az uzenofalunkon menne vagy a kapura lenne kituzve. Mert a valosagban ott megy, csak nem mindenki latja.

  Aki pedig titkositani akar, az ma is megteheti. Meg messenger-en is. Keszits par kepet, csomagold bele az uzenetet (mondjuk gpg-vel) titkositva es az also bitek zaja kozze rejtve az adatokat, kuld at a kep(eket) a masik felnek. (vigyazva arra, hogy a messenger megragja es osszenyomja a file-t szerver tarhelys porolas miatt, tehat ezt tul kell elnie az uzenet integritasnak) A masik fel kicsomagolja es meg is van az uzenet. Ha gyakran kell, akkor viszonylag konnyen automatizalhato.

  A fentit allamilag sem tudjak megakadalyozni, mert azt sem tudjak bizonyitani, hogy van benne barmilyen rejtett adat.
 • Lapajka #4
  A korrupt ország kirabló parazita politikusbűnözőket és köreiket is beleértve, akik a legfőbb használói...
 • Sydra #3
  "Egyértelműen hangsúlyozni kell, hogy ami a valódi életben illegálisnak számít, annak az interneten is annak kell lennie."
  De ezen mit kell hangsúlyozni? Ezen a titkosítás nem változtat semmit. Ez az ember vagy ostoba vagy szándékosan mellébeszél.
 • Tntmaxy #2
  Disztópia, ahol a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot maguk az államok vezetői jelentik.
  Utánanéztem picit ennek a ylva johanssonnak. Ahogy sejtettem, csak egy szimpla "politikus" aki az életében semmit nem tett le az asztalra.
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  Vicc kategoria ez az egesz. Bunozo mashogy is megoldja, ez is csak a polgarok adatainak ellopasarol szol, kvazi feleslegesse teszi a titkositast.
  Hany ilyen idetlen torvenyt fognak keresztulvinni Covid kozben. Mire vege a jarvanynak net semlegessegnek vege lesz EU-ban.

  A masik meg, hogy algoritmussal akarjak kiszurni a gyanus uzeneteket, jajjnemar.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.12.10. 18:17:53