Berta Sándor

Dániában jöhet létre a világ egyik legnagyobb függőleges farmja

A létesítmény évente 1000 tonna leveles zöldséget termel majd.

Taastrupban egy új függőleges farmon leveles zöldségeket fognak termeszteni. A Koppenhágához rendkívül közel található helyen Európa legnagyobb és leghatékonyabb ilyen típusú létesítményét építik fel, amely egyúttal a világ egyik legnagyobb függőleges farmja is lesz. Az új komplexumban 14 emeleten zajlik majd a termesztés, a zöldségek föld helyett vízben fognak nőni. A projekt a Nordic Harvest nevű helyi startup és egy tajvani technológiai cég együttműködéseként valósul meg.

A tervek alapján az új függőleges farm teljes kapacitása naponta akár 3 tonna leveles zöldség megtermelésére lesz elegendő, a folyamat 2021 elején indulhat el. A szakemberek az első szakasz keretében többek között mentát, bazsalikomot, rukkolát és spenótot termelnek majd. Az első éttermek és üzletek 2021 első negyedévében fogják megkapni az első szállítmányokat.

Anders Riemann, a Nordic Harvest alapítója elmondta, hogy kereken 20 saláta- és zöldségfajtát akarnak termeszteni. A szükséges technológiát - köztük robotokat, szoftvereket, világítást - a YesHealth Group nevű tajvani vállalat szállítja majd. A teljes évi termelés 1000 tonna lesz. Riemann szerint a létesítmény már az első évben nyereséges lesz. A YesHealth be akarja bizonyítani, hogy a függőleges mezőgazdaság nagyobb mértékben is megvalósítható.


A hasonló profilú berlini Infarm ügyfelei között már megtalálható a Kaufland, az Aldi Süd, az Edeka és a Metro. A vállalkozás olyan üvegszekrényeket készít, amelyekben a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat számos szenzorral látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét. A függőleges farm-üzletbe augusztusban beszállt a Bayer is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!