Spencer

Zenei nyomkövetés az Idioma segítségével

Az Idioma bemutatta CopyrightScanner névre keresztelt technológiáját, mely lehetővé teszi a zenészek számára, hogy figyelemmel kísérjék, mikor és hol játszották le dalaikat. Az Idioma megoldása a zeneipar által a héten megrendezett MIDEM 2001 show-n debütált Cannes-ban.

"A technológia lehetővé teszi számunkra, hogy pusztán egyszeri meghallgatás után elkészítsük az adott zene ujjlenyomatát. Olyan lényeges, csak arra a dalra jellemző információkat gyűjtünk össze az adott zeneszámról, melyek később biztosítják a dal felismerését. A rendszer már néhány akkord után képes azonosítani a zenét." - nyilatkozta az Idioma elnöke, Ziv Gottesfeld.

Miután a CopyrightScanner elkészítette a dalról az újlenyomatot, az adatok azonnal bekerülnek a program adatbázisába. Az Idioma rendszere a rádiókat (vagy akár az Internetet is) figyelve képes kiszűrni a már megjelölt dalokat, így megállapítható, hogy egy zeneszámot mikor és hol játszottak le.

Ziv Gottesfeld szerint a programot olyan szervezetek használhatják, melyek a szerzői jogok betartására ügyelnek. A rendszer szolgáltatásait a Napster-hez hasonló cégek is igénybe vehetik, akik lassan a legalitás felé fordulnak. Ha ez megtörténik, szükség lesz egy olyan programra, mely képes megállapítani, hogy melyik zenét hányszor töltötték le. Ennek alapján fizethetnek a zenészeknek.

A CopyrightScanner Ziv Gottesfeld szerint kitűnő megoldás lehet a Napster számára, hiszen míg az egyes dalok címét a szolgáltatást használók megváltoztathatják, addig a dal maga nem változik.

"Magát a zenét azonosítjuk, melyet mindig egyértelműen felismer a rendszer."

Az Idioma-t 1996-ban alapították, jelenleg 40 alkalmazott dolgozik a cégnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zoli_x #6
    hehe, k@&!ára igazad van Laci :-) ez az egész csak annak okoz zsét aki kitalálta, és különben is mindjárt megyek zenésznek, mindenhonnan csak a lóvé folyik feléjük...