Berta Sándor

Két tűz közé szorult az európai chipipar

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború esélyt jelent a kontinensnek.

A félvezetőipar számára Kína jelenleg a legfontosabb, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a legkockázatosabb piac. Az európai chipgyártók sikeres évre tekinthetnek vissza, de az amerikai-kínai technológiai konfliktus rányomja a bélyegét a helyzetre. Ahogy Reinhard Ploss, az Infineon vezetője fogalmazott, világszerte harc folyik a technológiai elsőségért és ez a folyamat hatással van az európai gyártókra, akiknek szükségük van Kínára, mint a legnagyobb félvezetőpiacra, de eközben az USA-ra és az ottani intézkedésekre, például a Huawei elleni bojkottra is figyelniük kell.

Jean-Marc Chery, az ST Microelectronics első embere hangsúlyozta, hogy 30 negyedéven át folyamatosan nőtt a bevételük a Huaweitől kapott megrendeléseknek köszönhetően, de a mostani negyedév lesz az első, amikor egyetlen eurócent sem folyik majd be a kínai gyártótól. Változásra nem lehet számítani, akkor sem, ha Joe Biden lesz az amerikai elnök. A menedzser szerint egyetlen lehetőség van: az Európai Uniónak a szabad kereskedelem mellett kell kiállnia és globális piacra van szükség.

Gunther Kegel, a Pepperl + Fuchs szenzorgyártó cég vezetője és a ZVEI német ágazati szövetség első embere úgy vélte, hogy jövőre a folytatódó amerikai-kínai technológiai háború sokkal durvább lesz, mint a koronavírus-járvány és nagyon fontos, hogy kifelé az Európai Unió egységes legyen. Már ma is számos vám sújtja az európai termékeket, függetlenül attól, hogy az Amerikai Egyesült Államokba vagy Kínába szállítják-e azokat.

A Handelsblatt birtokába került szakértői elemzés alapján Európa az elmúlt évtizedekben rendkívül visszaszorult ebben a szektorban és már mind az amerikai, mind az ázsiai gyártóktól nagy mértékben függ. Kitörési lehetőséget az autóipar jelenthet, valamint az új és különleges megoldások, például a mesterséges intelligencia algoritmusok képzését támogató és a dolgok internete chipek fejlesztése. Hosszú távon esélyt kínálhat a nyílt chiptervezési és chiparchitektúra-szabványok kidolgozása.

A chippiacon három erős európai szereplő is van, az Infineon, az NXP és az ST Microelectronics. Chery rámutatott, hogy esélyt jelenthet egy európai félvezetőpiac és a helyi fejlesztésű processzorok létrehozása. Az utóbbit segítheti Európai Processzor Kezdeményezést, amely pont azon a helyzeten akar változtatni, hogy a kontinensen sok chip készül, de azok nem tartoznak abba a kategóriába, mint az AMD, az Intel és az nVidia nagy teljesítményű termékei. A legfontosabb azonban Kurt Sievers, az NXP irányítója szerint a kereskedelmi háború elsimítása lenne. A konfliktus ugyanis lassítja az innovációt, mert a piaci szereplők globális szinten nem tudnak együtt dolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!