Berta Sándor

Saját chipgyár építését tervezi a Huawei

A kínai konszern nem akar a külföldi partnereitől függeni.

A Financial Times értesülései alapján a Huawei saját chipgyártó üzemet akar létrehozni. Az új létesítmény Sanghajban épülhet fel és 2021 végétől 28 nanométeres gyártási eljárással készíthet majd chipeket. Az új termékeket ugyanakkor nem okostelefonokban alkalmazná a vállalat, hanem a különböző hálózati rendszerekben. A cél az amerikai technológiáktól való függőség csökkentése.

Az újságnak nyilatkozó és a terveket jól ismerő források közölték, hogy az új gyárat a Huawei egyik partnercége, a Shanghai IC R&D Center fogja működtetni, amely a sanghaji kerületi kormány által támogatott kutatási vállalat. Erre azért is szükség van, mert a társaság nem rendelkezik tapasztalatokkal a chipgyártás területén.

Az új üzemben a gyártási folyamat elején kis teljesítményű chipeket készítenének 45 nanométeres eljárással, amely jelenleg már elavultnak számít, s 2021 végén térnének át a 28 nanométeres eljárásra. Az új eszközöket többek között okostelevíziókba és dolgok internete készülékekbe építenék be. 2022 végén jönne a 20 nanométeres eljárásra való átállás, azok a chipek 5G-felszerelésekbe kerülnének.

Mark Li, a hongkongi Bernstein félvezetőkkel foglalkozó elemzője rámutatott, hogy a Huaweinek 14 nanométeres eljárással készített chipekre lenne szüksége a mobil bázisállomásaihoz. Ugyanakkor elvileg megoldható a 28 nanométeres eljárással gyártott chipek felhasználása is, mert azok hátrányait szoftveresen és rendszerszinten ki lehet egyenlíteni.

A Financial Times megtudta, hogy a Huawei a saját chipgyártását kizárólag Kínában kifejlesztett gépekkel akarja biztosítani. Elemzők viszont figyelmeztettek, hogy ezt a célkitűzést minden bizonnyal csak több éven belül lehet majd megvalósítani. Emellett a saját gyártású termékek jelenleg drágábbak, mint a külföldön vásároltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsozso29 #4
    ÁÁ már most nem kell, most hogy tramp elbukott azt mondta elköltözik amerikából csak nehogy magyarba települjön, végre lehet újra jó Huawei mobilt venni minden rendbe lesz. Ezt vártuk, köszönjük amerika hogy észhez tért, a legrosszabb elnök volt, buta ember, csak híres akar lenni ennyi.
  • zola2000 #3
    Az hogy légvár épült egy tény: ma a top5 amerikai techcég tőzsdei értéke nagyobb mint az összes EU cég együttvéve (dotcom lufi 2 készülődik szerintem)
  • Agyturbinikusz #2
    Erre számítottunk. Az lesz a kérdés, hogy ezzel egész Kína képes lesz e függetlenedni.

    Mert ha igen akkor igen cudar idő jön a másik oldalon, nem lesz ám szép kétjegyű növekedés még menedzser mell döngetés. Akkor majd kiderül milyen légvárra épült a jelenlegi Tercier szektor.
  • zola2000 #1
    Szóval a terv szerint elég magasan kezdenek (45nm lol) de gyorsan felzárkóznak...